Stäng

Mediehusens faktagranskningen är mestadels ett fiasko

MEDIA. I början på året kunde vi läsa om att SVT, Sverige Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, tillsammans med statliga Vinnova som hjälper till med skattepengar, startade ett samarbete om faktagranskning under valåret 2018. Anledningen är den senaste tidens debatter om ”falska nyheter” och desinformation, framförallt från fria alternativa medier. 

Idag tar Håkan Boström på Göteborgs-Posten upp  faktagranskningsprojektet Faktiskt.se som ska motverka falska nyheter men konstaterar att de mest producerar egna sådana.

Amatörmässig och vinklad faktagranskning bidrar i praktiken till att göra journalistik till opinionsbildning, skriver Håkan Boström.

Några exempel: DN:s ”faktagranskning” av Jimmie Åkessons uttalande i SVT:s partiledardebatt 6 maj. Också publicerat inom ramen för Faktiskt.se. DN påstår att Åkesson hade ”mestadels fel” när han hävdade att ”fyra av fem utländska våldtäktsmän” slipper utvisning. DN hävdar att fler utvisas om man räknar med de som inte ens är folkbokförda i Sverige. Som om detta skulle försvaga Åkessons argument! Tillråga på allt felciterar DN Åkesson, som just talade om de som ”bor i Sverige”. 

SvD påstod via Faktiskt.se att den SD-vänliga sajten Samnytt hade ”mestadels fel” när den påstod att asylsökande och personer som uppehåller sig illegalt i landet har rätt till tandvård för 50 kronor per besök, tandvård som fattigpensionärer måste betala betydligt mer för. SvD:s argument är att 50-kronorsregeln enbart gäller ”vård som inte kan anstå”. Detta är dock ett betydligt vidare begrepp än akut tandvård, något som framgår av Socialstyrelsen. I princip täcker det in all relevant tandvård, inklusive förebyggande, som en fattigpensionär kan tänkas kunna kosta på sig. 

Läs fler exempel på GP.se…

Sanningen är att mediehusens satsning är Ett journalistiskt jättebedrägeri, värre än forna tiders hästhandlare. 

Det handlar om statliga och privata bolag,med enorma resurser som är Medier utan faktakoll.

Håkan Boström avslutar sin ledare med Amatörmässig och vinklad faktagranskning bidrar i praktiken till att göra journalistik till opinionsbildning. Samarbetet förhindrar även de stora mediehusen från att granska varandra. Slutsats: Faktiskt.se är mestadels ett fiasko”

Så här skildrade SVT ensamkommande flyktingbarn hösten 2015, seriöst och bra…

10 reaktioner på “Mediehusens faktagranskningen är mestadels ett fiasko

 1. SVT, såg reportage i SVT angående Diesel förbud i Hamburg, ingenstans i reportaget talade man om att det bara gällde en total gatusträckning på 2100 meter fördelade på två gator. Som i praktiken inte ge ett skit enligt Tysk media, effekten är att diesel trafiken ta en parallell gata.
  Men i SVT’s reportage kunde man få intrycket att det rådde total förbud mot diesel i hela Hamburg plus att de man intervjuade var naturligtvis så lyckliga med detta. Inte en kritisk röst av de invånare som bo på de gator trafiken vältra fram nu.

  1. Ja så är det Kurt avsiktligt vilseleder de sin tittare. De gator som nu trafiken tvingas taga (med i stort samma typ be-byggning) är ungefär 6 gånger så lång,som de avspärrade gatstumparna…
   Större skada vad gäller utsläpp,och bara ett slag i luften.
   Lurendrejeri kallades sådant förr,men det begriper inte dagens Gröna extremister.

 2. Lyssna på Johans samtal med Annelie Frank på ”Faktagranskaren”.
  Hon som skall ”hjälpa journalister att slåss mot troll & lögner”.
  När Johan ringer vill hon inte kännas vid att hon använt begrepp som fake news,
  Istället hävdar hon att SVT-journalisten Agneta Gustavsson förvridit vad hon sagt och avslöjar därmed ofrivilligt SVT som spridare av fake news.

  Anneli Frank ramlar därvid dit på eget grepp med att avslöja sig själv.
  Med att dels försäga sig samt som hon har lärt ut med att ANDAS.
  Vilket även görs med en lååång andning på Johans sista fråga.

  ”SVT:s propagandafilm, som sägs ha blivit gjord efter Annelie Franks tips, går ut på att få folk att sluta dela saker, som SVT inte godkänt att man får dela på Facebook. I filmen kommer det upp en bildruta där det står:
  ”Tänk dig extra noga för om du reagerar starkt KÄNSLOMÄSSIGT”
  ”ANDAS”

  ”SVT:s fake news råkar avslöjas – av deras egen expert”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: