Stäng

Medier utan faktakoll

Widar Andersson är något så ovanligt som en klok socialdemokrat som skrivit många bra artiklar i Folkbladet och på andra håll. En av dem nedan.

MEDIER. Fyra stora medieföretag – SVT och SR från den ”statliga” sidan och DN och SvD från den privata sfären – har beslutat att de gemensamt kommer att starta en sajt för faktagranskning inför valet 2018. Det är ett mycket dåligt initiativ som enbart kommer att främja misstron och faktaresistensen i samhället.

Ingen av dessa fyra medieföretag har nämligen – lika lite som någon annan – något obefläckat rykte när det gäller förhållandet till fakta, relevans och sans. Inget av medieföretagen har heller utmärkt sig genom att i efterhand medge – eller ens diskutera – möjligheten att de begått fel och vinklat saker och ting långt bort från balanserad fakta.

Den mest tydliga och gemensamma akilleshälen är givetvis invandringen, integrationen, hedersvåldet och den grova kriminaliteten. De stora medieföretagen gjorde under flera år gemensam sak med politiken och valde att på redaktionell plats i sina riksspridda medier mörka och förminska invandringsproblemen. De förmådde inte att förhålla sig till SD på ett professionellt sätt. Många enskilda medarbetare som till exempel Jörgen Huitfeldt, Janne Josefsson och Anna Hedenmo har på ett förtjänstfullt sätt vittnat om problemen med faktaresistens inom de företag som nu vill agera faktadomare i valrörelsen 2018.

De här medieföretagen producerar väldigt mycket god och fristående journalistik. Jag är inte ute i något härad där SR, SVT, DN och SvD ska brännmärkas som maktlakejer eller något sådant. Däremot blir jag mycket bekymrad över frånvaron av självinsikt inom de ledande journalistskråen i Sverige.

Saknas det förmåga att se sina egna tillkortakommanden? Eller ursäktar de ännu sina egna tillkortakommanden med att de gjordes för att främja en ”god sak”?

Inser inte Hanna Stjärne, Peter Wolodarski, Cilla Benkö och Fredric Karén sin position? De är långtifrån att vara några faktadomare nuförtiden. Detta initiativ som dessutom delfinansieras av statliga Vinnova kommer bara att göra ont värre.

Släpp det här tokiga förslaget. Ni sår vind och kan få skörda storm. Och kom inte och skyll på någon annan.

Widar Andersson

4 reaktioner på “Medier utan faktakoll

  1. Det har nog Widar Andersson rätt i. Det verkar vara ett ganska omöjligt uppdrag, som kan hindra fina, nyttiga samtal. Själva idén är annars lovvärd och bör utvecklas till något mer än ett politiskt verktyg. Att vissa tidningar tillsammans skall vara självutnämnda domare och bestämma vad, som är fakta eller inte är nog inte idealiskt? Vad hindrar att det inte blir hård politisk propaganda? Som Widar sa, de sår vind och kan få skörda storm.

  2. Ja Widar är en av få Socialdemokrater fortfarande aktiv och har värdegrund från den tid en sådan existerade inom S.
    Han är den grå eminens som borde utnyttjas av Stefan som rådgivare alt bollplank.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: