Stäng

”Kyrkans terrorstöd är en skam”

KRISTENDOM VS ISLAM. Annika Borg, präst i svenska kyrkan, samhällsdebattör och en av initiativtagarna till det uppmärksammade uppropet ”Mitt kors” går i en debattartikel i den kristna tidningen Dagen till hårt angrepp mot ärkebiskop Antje Jackelén som hon menar stödjer antisemitiska organisationer och palestinsk terrorism.

Ingenstans i Svenska kyrkans officiella twitterflöden hittar jag ett positivt uppmärksammande av Israels 70-årsdag. I stället fördömer ärkebiskopen Israels försvar vid gränsen till Gaza och terroristerna från Hamas beskrivs som demonstranter för en rättmätig sak, skriver Annika Borg i ett öppet brev.

***

Bästa ärkebiskop Antje Jackelén!

Twitter är ett begränsat medium att framföra sina åsikter och budskap i. Tonläget kan ofta hårdna och många tänker över sin närvaro där. Erfarenheterna av att de korta formuleringarna inte för det offentliga samtalet framåt delas av allt fler. Jag uppfattar att du ofta upplever dig missförstådd på twitter. Därför ställer jag nu en rad frågor till dig i ett öppet brev.

Jag har, som du vet, i många artiklar under en lång rad år ställt frågor om Svenska kyrkans Israelfientliga utspel. De har handlat om allt från att Svenska kyrkan ordnar Israelfientliga propagandakurser för journalister på Svenska teologiska institutet i Jerusalem till spridandet av antisemitiska retoriska figurer, då kyrkan valt att föra fram material från Kairos-Palestina nätverket. Det är skrifter som förskönar terrorn mot Israel, innehåller ersättningsteologi och förfäktar tanken på en ”judisk lobby”.

Förra året arrangerade Svenska kyrkan seminarium med representanter för den antisemitiska bojkottrörelsen BDS (Boycott Sanctions Divestments) i Almedalen och du poserade på bild med representanten. Jag skulle, tyvärr, kunna mångfaldiga mina exempel. Ofta gömmer du och andra i kyrkoledningen er bakom era politiska policydokument, bakom Israelfientliga och anti-judiska kyrkor i regionen eller det tunna dokumentet Guds vägar, som numera är föråldrat.

I det här brevet vill jag ta upp åsikter du spridit den senaste tiden. Min förhoppning är att du nu tar chansen att inte bli missförstådd eller feltolkad, utan vill ge det öppna samtalet en chans och svara.

1. Varför valde du att inte positivt uppmärksamma 70-årsdagen av staten Israels bildande?

2. Är du av uppfattningen att alla palestinier i hela världen, som ärver sin flyktingstatus, ska återvända till landet?

3. Stödjer du ”The March of Return”, eftersom du den 21 april sprider en bild på Twitter om det?

4. Svenska kyrkans internationella avdelning gjorde den 14 maj ett uttalande om att Israel har ansvaret för våldet, eftersom de är den starka parten. Anser du att Israel, vars grannar utgörs av länder som vill utplåna landet och judarna, bär det största ansvaret för våldet?

5. I uttalandet från Svenska kyrkan beskrivs Hamas och Islamiska jihad som ”demonstranter”. I en text från Kyrkornas världsråd, som du spred på Twitter den 17 maj, beskrivs de som skyddsvärda civila. De ”utövar sina civila rättigheter och uttrycker sin protest och sin förtvivlan över palestiniernas nuvarande situation”, kan man läsa. Anser du att Hamas och Islamiska jihad är demonstranter eller terrorister?

6. I uttalandet från Svenska kyrkan fördöms USA:s öppnande av ambassaden i Jerusalem. Varför fördömer Svenska kyrkan öppnandet av ambassaden och ger Israel och USA skulden för det våld som utövas av regimen i Gaza och av andra terrorgrupper?

7. Kyrkornas Världsråd fördömer i sin text ensidigt Israels agerande vid gränsen mot Gaza samt lika ensidigt beskriver man 70-årsdagen som den palestinska ”katastrofen” (naqba). Är det så du ser på statens Israels bildande, som en katastrof?

8. Samma beskrivning finns i det så kallade Kairos-dokumentet, som du och Svenska kyrkan officiellt stödjer. Ser du staten Israel som en rasistisk apartheidstat?

9. I uttalandet från Kyrkornas världsråd, som du spred, står det att Israels agerande måste dras inför domstol och utredas av det internationella samfundet. Står du bakom det?

10. Anser du att Israel har rätt att försvara sina gränser?

11. Enligt din mening, har Israel rätt att försvara sig mot terrorister?

12. Vad anser du om att palestinier tar med sig barn till våldsamheterna vid Gazas gräns?

Om du inte vill bli uppfattad som starkt fientlig till staten Israel och det judiska folket, får du tydligt reda ut i svaren varför du inte ska förstås så. Du får förklara hur det kommer sig att du inte med en enda mening kände dig föranledd att positivt uppmärksamma staten Israels 70-årsdag, utan i stället spred uppfattningar om staten Israels bildande som en katastrof och landet som ansvarig för regionens konflikter och våld. För mig talar ditt agerande sitt tydliga språk.

Annika Borg, teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan

Annika Borg arbetar som politisk tjänsteman på Moderaternas kansli i Stockholms stadshus, men är sedan decennier tillbaka verksam som fri skribent i frågor om kyrka, religion och samhälle. Artiklarna är skrivna i rollen som skribent.

***

Annika Borg fick stor uppmärksamhet för initiativet och Facebookgruppen ”Mitt kors”som hon tillsammans med två andra kvinnliga präster, Helena Edlund och Johanna Andersson, startade efter att en präst i Frankrike knivmördats i sin kyrka av två muslimska jihadister.

Initiativet uppskattades av många men kritiserades också, bland annat inifrån Svenska kyrkan  som menade att Mitt kors var islamfientligt.

Präst i Svenska kyrkan: världens kristna hotas av islamister

Frankrike: ”Först lördagsfolket, sedan söndagsfolket”

13 reaktioner på “”Kyrkans terrorstöd är en skam”

 1. Ja att hon är en nyttig idiot för Islam råder det inget tvivel om,
  hon är heller inte ensam att fungera så, även Biskoparna i Stockholms stift plus Helle Klein kommer att förstöra kyrkans ekonomi med sin Stupiditet.

 2. Tack Annika!
  Att denna ”nyttiga idiot” åt islamism och jihadism, tillika andlig ledare och överhuvud av Svenska Kyrkan har fått hållas är förståligt mot bakgrund av kyrkostyrelsens utseende.
  Ska Kyrkan bedriva politik då ska den också bemötas med sådan retorik.
  Därför är din artikel mer än välkommen. Befriande med någon som orkar se nyktert på Mellanösternkonflikten.

 3. Jackelén will go to hell and join the prophet and his wives, which, in her sick mind, means eternal sanctification and redemption by the religious precepts of the Quran and the Hadith.
  On account of her advanced age, the archbishop cannot be appointed virgin and offer herself to the ’martyrs’ pulverized by their own bombs.
  That’s sad – such an attractive, ravishing beauty to go wasted ….
  Waste her now, no mercy for this odious creature – as cruel, hypocritical and wicked as Satan.
  I remember the words used by Tikka, one of the blog readers: ”I hate every inch of you, Antje Jackelén !” Right !!!!
  .

  1. Yes, here below is the reader I just mentioned.The signature is Tikamax, read her/his latest comment.

 4. Jag har läst någonstans att Jackelén studerade islam under fyra år i Egypten. Huruvida detta är sant eller ej vet jag inte och säkert är att teologiskt intresserade naturligtvis kan studera andra religioner utan att behöva bekänna sig till just den tron. Men säkert har hennes studier inte gått opåverkade förbi.
  Jag betraktade Hammar som ett stolpskott men Jackelén är sju resor värre och jag litar inte på henne ett dugg.
  Tack och lov gick jag ur kyrkan för snart 50 år sedan.

 5. Hennes agerande påminner om en flat, mesig och feg människa som vänder kappan efter vinden. Personer som deltar i mobbningsdrev av brist på civilkurage och personlighet påminner om henne. Hon känner av det rådande PK-klimatet där islams ideologi är rättesnöre och därför är hon den hon är.

 6. Jag har samma uppfattning OM Antje Jackelén som Annika Borg har! En svensk ärkebiskop med tydliga politiska värderingar som ABSOLUT inte hör hemma i kyrkan, (eller någon annan stans heller, för den delen). Kyrkans terrorstöd är en SKAM! Jackelén borde avsättas snarast!

 7. Svenska Kyrkan har infiltrerats och blivit en kamporganisation för islamiseringen av Sverige. De som fortfarande är medlemmar i Svenska Kyrkan är alltså aktiva islamister och borde registreras av SÄPO som säkerhetshot.

  Och uppmanas i stora kampanjer att ”lamnasvenskakyrkan

 8. Det var tydliga frågetecken att räta ut. Jag betalar kyrkoskatt fortfarande, men har blivit tveksam när man hört ärkebiskopens ständiga ställningstaganden för Islam och passiviteten när Israel angrips på olika sätt. Det verkar ibland, som ett självskadebeteende av kyrkan och svenska traditioner, som inte känns naturligt. Jag kan inte förlika mej med Islams totalitarism, krigsfilosofi, hedersvåld, snarstuckenhet och lättväckta mordlystnad. Det för inget samhälle framåt i utveckling i min värld. Vi har ju exempel ifrån så många länder av vad Islamsk klan-kultur åstadkommer.

 9. Antjekrist är hin onde personifierad. Lömsk som en orm genomför hon sin plan om att rasera kristendomen och den svenska kyrkan!
  Har vid det här laget lyssnat till ett flertal intervjuer med denna vämjeliga människa, – expert på att att alltid glida undan och aldrig svara på frågor. Allt som kommer ur hennes mun är totalt innehållslöst svammel. En fullblodig antisemit och antikrist har hon dock visat sig vara, och nu med allt större tydlighet. Framlyft av kyrkostyrelsen (med Wanja Lundby Wedin (S) i spetsen) som en lydig politisk marionett, liksom den kontroversielle biskop Bonnier i Skara. Kan tänka mig att socialdemokraternas plan är att ödelägga den svenska kyrkan, dränera den på medlemmar för att kunna berika sig själva som de gör med allt annat…
  ”Tagen eder till vara för falska profeter, som komma till eder i fårakläder, men invärtes äro glupande ulvar” – Jesu bergspredikan i Johannes 7:15

 10. Jag har svårt att linjera upp Svenska kyrkans inställning då det spretar åt alla håll utan inbördes anknytning. Som kristen men inte religiös undrar jag om Svenska kyrkan är antijudisk? Utgår man från Nya testamentet så hade judarna del i Jesus död, inte minst Judas, men samtidigt föddes han av en judisk mor och var då med alla mått mätt jude. Innebär det då att Svenska kyrkan hatar alla judar utom Jesus och gäller det då bara de i Israel?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: