Stäng

Media flyttar fokus från kriminella till ordval på Facebook

MEDIA. Fiskeföreningen Å-fiske efterlyste via Facebook upplysningar om en brand de misstänker att tre invandrare anlade vid sjön Trehörningen. I inlägget används uttryck som ”Hjärndöda kräk”, ”så kallade medborgare” och ”löss”. Facebook raderade inlägget men Å-fiske står bakom det.

– Visst kan ordvalen filas lite på. Men innehållet anser vi är korrekt, säger Nicklas Andersson ordförande i Å-fiske.

Det är Eskilstuna-Kuriren som, bakom betalvägg, rapporterar om att ett tre utländska män dykt upp vid sjön Trehörningen i Näshulta och ville fiska utan fiskekort. De blev avvisade och ska ha setts ta toalettpapper från utedasset. Polisen har uppgifter om att det låg toalettpapper vid parkeringen där branden startade kort därefter och utreder branden som allmänfarlig vårdslöshet. Enligt polisen kan branden mycket väl vara anlagd, men de uppger att de inte har något bra signalement på männen och att ingen har sett någon anlägga branden.

Föreningen Å-fiske skrev dagen efter ett inlägg på Facebook där de efterlyste iakttagelser i samband med branden. I inlägget använder de sig av uttryck som ”hjärndöda kräk” och ”slödder”. De skriver också ”Efter sedvanligt tjafs med dylika besök från den här kulturen så lämnade de tre lössen området.”

***

Sedan kommer problemet. Eskilstuna-Kuriren koncentrerar sig på vad som skrivits på Facebook, inte på dem som tjuvfiskar, tjafsar och försöker anlägga bränder.

”Facebook tog, enligt uppgifter från föreningen, bort inlägget. Men Anders Stridh, föreningskonsulent i Å-fiske, som skrev inlägget står för det han skrivit. – Jag har talat om för dig varför jag blev förbannad och jag tycker jag har rätt att bli förbannad när någon anlägger en brand i vårt område. Varje person som blivit utsatt för den här typen av missdåd tror jag skulle reagera på samma sätt.

Menar du att invandrare har en kultur av att tjafsa eller anlägga bränder? – Men snälla du. Vi kommer ingenstans med det här. Jag råkar ut för det här dagligdags och hur man ifrågasätter och tjafsar när det gäller så enkla saker som fiske. De ifrågasätter varför det finns ett regelverk, vill ha ytterligare förklaringar och accepterar inte ett nej eller ett regelverk gällande vår verksamhet.

Menar du att det är personer från en specifik kultur som tjafsar? – Du får tolka det precis hur du vill.

Inlägget får stöd av föreningens ordförande Nicklas Andersson. – Vi anser att vi bara återgett sanningen, dock med kanske lite grovt språk, och att verkligheten inte får stå i centrum utan en del ovårdade ord får stå i centrum, säger Nicklas Andersson.

***

-Pettersson konstaterar att Sörmlands Media där Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter samt lite mer ingår ställer sig på ”slöddrens” sida och flyttar fokus från marodörerna till det som skrivs på Facebook. Det finns noll och intet intresse att försöka ta reda på om det som skrivs är sanning.

Jimmie Näslund, vd på Sörmlands Media säger att föreningen Å-fiske inlägg får konsekvenser när det gäller det mångåriga samarbetet med Eskilstuna-Kuriren.

– Å-fiske har gjort mycket bra inte minst för Eskilstunas unga genom åren och vi har sponsrat länge. Det är mänskligt att bli upprörd över en illasinnad handling, men formuleringarna och ordvalen här är så långt ifrån allt vi står för om allas lika värde att jag för närvarande inte ser några förutsättningar för ett fortsatt samarbete, säger Jimmie Näslund, vd på Sörmlands Media.

Alltså låter Jimmie Näslund en hel förening lida för vad några personer skrivit på Facebook, medan han är upprörd över dem som skriver sanningen på Facebook.

13 reaktioner på “Media flyttar fokus från kriminella till ordval på Facebook

 1. Nu aktar sig Svenska män för #metoo häxorna, nu får häxorna ställa sig i kö på plattan och betala ensamkommande marockaner, för att få något.

 2. Den här verkligheten är alldeles för svår att gripa tag i eller hur journalister?
  Sverige har MB i landet, säg kan det bli farligt, kan historien upprepa sig eller, så länge som vi går ”ockupanternas ” väg så blir de nog snälla ?
  https://www.youtube.com/watch?v=LtSiXv46phA
  Inte handlar det om fiskekort…….dock i stort som i smått, det gäller att förekomma.
  ”Att inte bli tagen på sängkanten”!

  1. vad europas etablissemang pysslat med i decennier, och i ökande omfång, kallas väl helt enkelt ”avledande manöver”?

   det gäller att vrida blickarna mot ”the secondary problem” som Douglas Murray uttrycker det.

 3. Föga förvånande att E-Kuriren försöker lägga fokus på annat än det verkliga problemet.

 4. Jag utgår ifrån att Jimmie Näslund i varje fall tar sitt ansvar och sponsrar de tre lössen med fiskekort livet ut. Föreningen ger han blanka fan i, så mycket har jag förstått.

  1. Mattias Ståhle har gått över till Svenska Dagbladets näringslivsredaktion.
   Annars kunde man ha trott att det hade varit Mattias Ståhle som låg bakom.
   Eskilstuna – Kuriren håller fortf. på med sina drev.

 5. Klart att dylika värdefulla medborgare måste visas respekt. Hur skulle detta land klara sig utan dessa utländska brottslingar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: