Stäng

”Handeln” med visum på svenska ambassader hotar förtroendet

INVANDRING. Riksrevisionen varnar för omfattande korruption och handel med visum på svenska ambassader i Mellanöstern. ”UD:s hantering av oegentligheter rörande visumhanteringen är så brutalt slapp att man nästan börjar undra över om man verkligen vill komma till rätta med problemen”, skriver moderaten och advokaten Henrik Sundström på Twitter.

Anmälningar om korruption ökar på svenska ambassader och konsulat runt om i världen. Det gäller framför allt ”handeln” med visum och uppehållstillstånd där personer ”köper sig” en plats i kön och får visum på oriktiga grunder. Det framgår av en granskning från Riksrevisionen.

Riksrevisionen har granskat svenska ambassaders och konsulats ”skydd mot oegentligheter”. Granskningen visar att anmälningar om misstänkt korruption när det gäller visum och uppehållstillstånd har ökat de senaste åren. År 2014 gjordes runt 10 anmälningar medan det under januari-augusti 2017 gjordes närmare 30 anmälningar.

Personal ha krävt mutor. Totalt har 13 av cirka 100 ambassader och konsulat varit berörda av anmälningarna i länder i Mellanöstern, Asien och Afrika. Flertalet anmälningar gäller påståenden om att ambassad- och konsulatpersonal har krävt mutor för att sökanden överhuvudtaget ska få en intervjutid.

”Därutöver har anmälningarna gällt påståenden om krav på muta för att sökande ska få gynnande beslut i viserings och uppehållstillståndsärenden, jäv i handläggningen av uppehållstillstånds- och viseringsärenden, felaktiga avgifter i uppehållstillståndsärenden, försvunna viseringsmärken, viseringsbeslut som har fattats på oriktiga grunder och otillåtna slagningar i Migrationsverkets ärendehanteringssystem”, skriver Riksrevisionen.

Utreder själva internt
60 av Sveriges cirka 100 ambassader och konsulat har så kallad ”migrationsverksamhet”. Under förra året togs beslut i 247 000 viseringsärenden och man deltog i handläggningen av 36 000 ansökningar om uppehållstillstånd.

Men ambassaderna och konsulaten tar inte hjälp utifrån när det kommer in anmälningar. Istället utreder man själv internt, något som Riksrevisionen är mycket kritisk mot.

– Ett av de största problemen är att utlandsmyndigheterna själva utreder misstänkta oegentligheter. Därmed är risken stor att anmälningar avvisas för tidigt, eller inte blir utredda i grunden, säger Ann-Mari Skorpen, projektledare för granskningen, i en presskommentar.

UD och regeringskansliet brister dessutom i kontrollen av arbetet med visum och uppehållstillstånd eftersom man nästan enbart fokuserar på den ekonomiska administrationen.

Mer på Dagens Juridik…

-Pettersson undrar vad detta får för konsekvenser. Chef för UD är Margot Wallström (S) och hon har ansvaret ”UD:s hantering av oegentligheter rörande visumhanteringen är så brutalt slapp att man nästan börjar undra över om man verkligen vill komma till rätta med problemen”…

10 reaktioner på “”Handeln” med visum på svenska ambassader hotar förtroendet

 1. Perfekta möjligheter att få lite fina kontanter kan jag tänka mej. Vem bryr sig om svenska skattepengar? Vem redovisar?

 2. Helt otroligt! Vad är det för dårar som finns på ambassaderna, jurister eller politruker?

   1. Japp. De lokal anställda behandlar sina landsmän som skit, Ha själv varit tvungen att ta kontakt med Beijing ambassaden
    i min frus ärende.

 3. Givetvis under Margot ”Klarabella” Wallströms befäl, vem annars!
  Ser verkligen fram emot att bli av med sittande regering bestående av ett gigantiskt antal ”stolpskott”, hoppla alla sossar och andra ”knäppgökar” vilka röstat för detta!

  1. Det ända som händer är i så fall att nuvarande stolpskott byts ut mot andra stolpskott kanske till och med värre. Några SD ministrar kan du bara drömma om.

 4. De som såg Margot Wallström som en stjärna måste ha blivit rejält besvikna när det har visat sig att hon är inte bara är rejält korkad utan dessutom lider hon av storhetsvansinne och är girig bortom alla gränser.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: