”Svensk” syrier gripen i Danmark misstänkt för terrorbrott


ISLAM. En 45-årig syrier bosatt i Finspång, Östergötland pekas ut som huvudman i en penningtvättshärva med terrorkoppling av den Italienska polisen. Mannen utreddes tidigare i Sverige för misstankar om terrorfinansiering men släpptes i november.

Enligt den italienska polisen är mannen, som tidigare varit bosatt på Sardinien i Italien, ledare för ett nätverk på minst 14 personer som sänt över 20 miljoner kronor till terrorstämplade al-Nusrafronten, i Syrien.

Pengarna ska enligt den Italienska polisen ha kommit från människosmuggling.

Syriern, med svenskt uppehållstillstånd som han fått på felaktiga grunder, häktades i maj förra året i Sverige och har ägnat åt så kallad hawala, ett sätt att föra över pengar utanför banksystemet.

Den svenska Säkerhetspolisen misstänkte att pengarna, som mannen var med och förde över, gick till terrorister. Parallellt bedrevs en utredning om penningtvätt.

Men utredningar drog ut på tiden, säger åklagare Martin Bresman, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på en knagglig telefonlinje.

Samtidigt visste Martin Bresman och Säkerhetspolisen att det fanns en europeisk arresteringsorder från Italien mot 45-åringen. Problemet var, enligt Ekots källor, att brottet han var eftersökt för i Italien – så kallat bank- och finansmissbruk – inte var brottsligt i Sverige.

Därför kunde han inte lämnas ut till Italien från Sverige. De svenska åklagarna bestämde sig för att släppa honom i november 2017.

45-åringen visste däremot ingenting om någon europeisk arresteringsorder. Och så snart de svenska åklagarna hävt reseförbudet reste mannen till Danmark.

Det skulle han inte gjort. För till skillnad från i Sverige var arresteringsordern giltig i Danmark. Åklagare Martin Bresman igen.

– Sedan hävde vi det reseförbudet och då reste han till Danmark och greps där på europeisk arresteringsorder.

Åklagare Martin Bresman vill inte svara på om han eller Säkerhetspolisen misstänkte att 45-åringen skulle resa till Danmark om han släpptes ur häktet.

Men säger han. Han visste att den europeiska arresteringsordern fanns Och han visste att Danmarks skulle kunna lämna ut 45-åringen till Italien om han greps där.

Den 45-årige mannen nekar till brott och hävdar enligt sin försvarare att han bara hjälpt människor i olika delar av världen att föra över pengar till varandra.

Sveriges Radio

Tidigare om ”Östgöten” HÄR och ”Finspångsbon” HÄR (det är samma person)

Norrköpings Tidningar kallat syriern för östgöte…


6 responses to “”Svensk” syrier gripen i Danmark misstänkt för terrorbrott

 • Stenbock

  Vi är många som genom alla tider haft våra misstankar mot Östgötar,och speciellt då Finspångare.
  Vilken dj-la otur för honom,att han inte kände till de regler som gäller i civiliserade länder.Dit hör ju bl.a. Danmark men av någon anledning inte Absurdistan !
  Säkert fler än jag som med glädje skulle vinkat avsked på Kastrup,när han lämnar Norden
  Ps. Första gång som denna ort blev känd över landet,var i min ungdom.Minns med glädje Kalle ”Sörping” Karlsson på sin Matchless,när han for fram på tidigt 50-tal,som stor motorstjärna. Ds.

  Gilla

 • Jack

  Bor Özz i Finspång?

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Svensk ???????
  Var skulle terrorister utgå ifrån om inte från de kriminellas paradis Sverige där brottslingar jämte politiker och det övriga välgödda etablissemangets har ett högre människovärde än gamla inom åldringsvården och övriga s.k vanliga hederliga medborgare som genom arbete och skattinbetalning försörjer alla arbetsskygga parasiter i samhället.

  Gilla

 • etnisksvensk

  Tja, skall man skratta eller gråta?
  Det svenska rättssystemet är ett enda stort skämt och vad kostar inte eländet de svenska skattebetalarna!
  ”Kling – och klang poliser”, ryggradslösa domstolar och patetiska politiker i en enda röra.
  Övriga världen måste undra vad det är för kompletta ”idioter” som bebor i detta land kallat, ”på Sverje”!

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Skratta eller gråta, typiskt fjolligt svenskt uttryck idag 2018 ska och kan man bara bli heligt förbannad på hur dårhuset och det kriminella anarkiSverige fungerar rättsligt och för övrigt !

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: