Stäng

6 reaktioner på “Idag för 23 år sedan

 1. Det är faktiskt rätt roande, och skrämmande, hur enormt USA propagandan har slagit igenom. Folk tror faktiskt på lögnerna. Vad som hände måste vara en av de sämst bevarade hemligheterna någonsin. Enligt ”recarnation”, återfödelse, föds den nya Panchen Lama i samma ögonblick som de gamle dör. Prästerna bestämmer vem det är i tyst hemligt samförstånd. Barnet av deras val tas från sin familj för att uppfostras och utbildas för det ämbete som prästerna har bestämt åt honom. I maj 1995 bestämde prästerna att sexåriga Gedun Chokyi Nyima skulle bli den nya Panchen Lama. Punkt. Panchen är en förkortning av Sanskrit-Tibetan Pandita Chen-po, eller “Den Store Lärde” Hans familj tillfrågades naturligtvis inte alls, och han togs från sin familj. Sexåringen hade dock en hel del att säga själv, han vägrade och rymde tillbaka till familjen. Polisen blev inblandad, och både barnet och familjen gömdes i Peking för att skydda dom mot radikala religiösa extremister. Familjen och barnet fick nya identiteter, Gedun Chokyi Nyima fick normal uppväxt och utbildade sig till ingenjör enligt uppgifter. Familjen har senare flyttat tillbaka till Tibet regionen och idag görs inga stora hemligheter av vem han är, det finns till och med bilder.

 2. Världen sviker det tibetanska folket. Ingen står upp och fördömer ockupationen av ett fredligt folk i ett litet hörn av Himalaya.

  1. Vad jag vet så ger kineserna Tibetarnena bla gratis sjukvård mm
   anser propagandan i Väst snedvriden. Wiki äe definitivt inte tillförlitlig källa om nu någon skulle tro det……………..

   1. Tibet har gratis sjukvård, gratis utbildning, och inga skatter. Tibet är inte ett land utan ett trettiotal länder, i det avseendet mycket lika Europa. Ungdomen får välja utbildning, inklusive traditionell klosterskola, men sätter sig ilsket på tvären i det avseendet. Man vill läsa matematik, fysik, engelska och kinesiska. Det är nyckeln till framtiden. Ibland vill de äldre tvinga de yngre att gå i traditionell religiös klosterskola, som oftast blir det en kompromiss, dom går en termin.

  2. Det finns inget ”tibetanskt folk”. Tibet är inte ett land utan ett trettiotal länder med olika språk och kulturer, i det avseendet mycket lika Europa. Tibet har aldrig varit ett land, men det har varit ett imperium som en gång var så stort att det omfattade stora delar av nuvarande Kina och gick ner till Bengaliska bukten. Kina består av många nationer och folk, Tibet regionen är bara en del. Tibet regionen blev en del av Kina för många hundra år sedan när Mongolerna drog sig tillbaka. När Peking upprättade en administration där 1950, vilket dom gjorde i alla delar av Kina, ställde sig flera nationer i Tibet militärt på Pekings sida. Det förekom strider, men det var nationalistiska gerillagrupper som slogs. Gör som jag, åk dit och fråga dom. Du hittar ingen som vill separera från Kina unionen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: