Stäng

Så blir du inte lurad av fake news

VALET 2018. Fake news och alternativa fakta är idag vardagsmat i sociala medier. SVT intervjuar Jesper Strömbäck, professor i journalistik som berättar hur du ska tänka för att inte luras. ”Lita på traditionella medier istället för alternativa…”

Jesper Strömbäck har bland annat skrivit en bok ”Utan invandring stannar Sverige” som handlar om Utan invandring stannar Sverige. Så har det varit historiskt. Så är det idag. Och så kommer det att vara i framtiden, skriver Strömbäck och får betyg av damen nedan.

”Oerhört pedagogisk bok som alla borde läsa. Strömbäck levererar 200 sidor späckade med bevis på hur migrationen och mångfalden stärker Sverige.”
– Alexandra Pascalidou i Dagens Nyheter.

-Pettersson noterar att för att minska risken för att bli lurad av Fake news kan man börja med att stänga av SVT…

Apropå traditionella medier som man enligt professorn ska lita på. Minns ni när SVT beskrev ”ensamkommande barn” som nedan…

Har någon sett någon försvunnen flicka med en nalle under armen. Det tycker SVT är ett seriöst sätt att beskriva unga ljugande desertörer från Afghanistan.

21 reaktioner på “Så blir du inte lurad av fake news

 1. För många år sedan sa min far:
  ”Det har jag läst i tidningen så det är sant”.
  I dag säger jag till mina barn:
  ”Det har jag läst i tidningen så detta måste kontrolleras”.

 2. Jag kollar dagligen på SVTs sk nyheter när detta är gjort kan man radera 80% direkt från hjärnan. Jag ser däremot på DR nyheter dagligen med stor behållning.

 3. Sanningen är väl att vi alla invandrat till Sverige. Så fort isen smälte undan och vegetationen fått fart sökte sig jägarna upp genom vårt land.
  Det har varit massor av bra invandrare Wallonerna ex. vis som lärde oss göra bra stål av järnet.
  Alla som kom kunde något hjälpte sig och oss till utveckling och gjorde rätt för sig.
  Och hur har det varit de senaste 20 åren?
  Nu söker vår industri med ljus och lykta efter folk, men vad finns att erbjuda? Vår s.k. regering pratar sig varma om enkla jobb, naturligtvis betalda av staten.
  Sverige av idag och enkla jobb är allt för svåra för flertalet nyhitkomna.
  Nu talas om mångkultur! Varför, har vi användning av de färdigheter som dagligen är brukbara i MENA-länderna?
  Naturligtvis inte, men de har absolut inte de två senaste regeringarna i Sverige förstått.
  Stefan Jakobsson SD har en mycket bra förklaring till vårt dilemma, bristande kunskap hos lärare och total kakafoni i allt för många skolklasser.

  1. Mycket bra skrivet. Gamgubben. Det hela är säkert mycket komplext, och kräver nog lång tid att få insikt i. Det är dock en gåta varför ”di gör på detta viset”. Min snällaste amatörmässiga slutsats är att om landet hade tagit emot en bråkdel och hade tagit hand om dom minst dubbelt så bra så hade det inte varit ens hälften så mycket problem. Förlåt, utmaningar menade jag så klart.
   Rätt skött hade det varit betydligt smärtfriare även för de nya i Sverige.

 4. Jämför man mellan dem som finns här och de norska så är det en enorm skillnad.
  Även med det som har hänt här i landet.
  Bra mycket bättre att gå in på bl. NRK, Verdens Gang och Aftenposten.

 5. Allt som hänt, som inte omnämnts i ”etablerade” media har aldrig hänt, basta!

 6. Det han i klartext säger är ”Tänk inte själv, låt andra tänka åt dig!” Bara det borde göra alla misstänksamma! Lyder någon en sådan uppmaning?!

  1. Det han säger är att man ska läsa flera nyhetsmedia och granska underliggande fakta och se om den stämmer.

   Så långt från att låta andra tänka åt sig som man kan komma.

   1. Nej, han säger ”Lita på traditionella media I STÄLLET för alternativa!”

    Som om hans titel skulle väga mer än min egen förmåga att läsa FLERA olika medier och SJÄLV bilda mig en uppfattning om saker och ting!

    Han ger inget skäl till varför traditionella media skulle vara pålitligare och min egen uppfattning är att skulle jag inte läsa flera olika källor så skulle gammelmedia ge en väldigt liten, ensidig bild.
    Kan DU, ”Mia”, ge ett skäl till varför folk ska göra som han säger?

   2. Traditionell media har olika uppsatta regler de måste rätta sig efter och det gör dem mer seriösa i mina ögon.

    De kan t.ex inte sitta och läsa om vad folk skrivit på Facebook och därefter göra det till en säker källa som Pettersson gjorde för ett tag sedan om en tiggare i hans hemtrakter.

    Det verkade bli ganska fel och hade det skett i annan media skulle det nog gått att stämma för förtal.

    Men inom alternativ media verkar det mesta vara tillåtet. Dessutom är artiklarna som skrivs så överdrivet partiska, vilket redaktörerna inte brukar förneka.

   3. Du skojar?!
    Sedan när följer gammelmedia pressetiska regler? När de hänger ut privatpersoner som inte dömts för något brott, men yttrat obetänksamma kommentarer på nätet? När de inte skriver ut signalement som polisen gått ut med? När de ljög om att dömda gruppvåldtäktsmän var ”svenskar”?
    När de underlät att rapportera om taharush på festivaler?
    Jag kan fortsätta… men poängen är att ovanstående hade vi inte fått veta, om vi inte läst alternativa medier, eller för all del utländska medier. Etablerad media tar bara upp det när det inte längre går att dölja!
    Men visst, DU hänger ju här, Mia, varför, om du nu tycker att man bör lita mer på gammelmedia?!

   4. Avser du endast inhemska förbättrar detta inte dina kunskaper.Sedan måste man lära sig vilka utländska organ som sympatiserar med globaliseringen.I alla länder finns för och emot.Ögnar nästan dagligen över från 4-6 olika länders press.Om än några enbart av rubrikerna….
    En sak kan jag på heder intyga,motsvarigheten till Absurdsk PK-press,finns inte i något land eller ens i röda NY-times !

 7. Att man som ”professor” inte kan skilja på arbetskraftsinvandring och flyktingmottagning devalverar fullständigt de eventuella akademiska meriter man kan ha haft. Det kan dock finnas ett visst fog för sammanblandningen då Sverige accepterar även mycket lågt meriterade arbetskraftsinvandrare som istället borde klassats som anhöriginvandring.

  Om hans tes skulle stämma så vore Japan ett fullständigt U-land med blott en handfull flyktingar per år.

 8. Med andra ord, lita alltid på staten. Öppna ditt hjärta och hem, släpp in allt och alla, alldeles oavsett om du har döttrar eller inte. Du har redan varit en god medborgare genom att betala skatt till välfärden, ge även en betydande del av det du har kvar, till EU-migranterna på gatan. Alla deras familjemedlemmar behöver operation och din hjälp är helt avgörande. Allt blir lönsamt på sikt, svensk ekonomi går som tåget. Förvänta dig ingen hjälp om allt går åt fanders, var istället nöjd och stolt med att du har varit riktigt god och solidarisk. Tack medborgare, du är bäst!

 9. kraven på att få kalla sig professor måste ha devalverats kraftigt
  under 2000 talet, samtidigt som han höjer upp sig själv och
  Gammelmedia idiotförklarar han vanliga människors
  uppfattningsförmåga. Han vill att vi ska tro på en media som
  mörkar och undanhåller uppgifter, som vitpixlar för att vi inte
  ska få reda på vem eventuell gärningsman ser ut, man ljuger
  öppet om sådant som människor kan se med egna ögon,
  och en sådan figur vill att vi litar på dessa storlögnare inom
  gammelmedia?? Ja det finns verkligen typer, är han också
  anställd av globallistmaffian?

  1. Numer finns i huvudsak två slags professorer: Gammaldags meritprofessorer som har utsetts av Universitetskanslersämbetet till sin institutions ledare i kraft av goda forskningsresultat, många publicerade ”papers”, god pedagogisk förmåga. Av dessa finns numer bara ett fåtal. Därutöver finns s.k. befordringsprofessorer, som själva ansökt om att bli professorer därför att de tycker att de är så jäkla bra.

 10. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  En professor som är beroende av statliga medel för sin forskning är väl knappast neutral utan mer en part i målet och styrd av vissa politiska intressen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: