Putin inviger Europas längsta bro till Krim och trotsar väst


UTRIKES. Europas längsta bro har nu anslutit Ryssland med den annekterade Krimhalvön. President Vladimir Putin fattade själv ratten under invigningen av det omstridda prestigebygget.

Med sina 19 kilometer blir bron längre än den tidigare rekordhållaren, Vasco da Gama-bron i Lissabon.

Byggprojektet har kostat 228 miljarder rubel, motsvarande drygt 30 miljarder kronor. Bron löper från den ryska Krasnodar-regionen till staden Kertj på Krim, över sundet mellan Svarta havet och Azovska sjön.

Klädd i jeans och jacka satta sig Putin bakom ratten i ett byggfordon för att köra de nästan två milen över bron när den invigdes under tisdagen. Efter honom följde flera tippvagnar, cementblandare, lastbilar och kranar – en procession som livesändes av den statsägda tv-kanalen Rossiya 24.

– Tack vara er talang har detta projekt, detta mirakel, kunnat ske, sade Putin inför en grupp byggarbetare efter att han åkt färdigt.

Bron öppnas för biltrafik på onsdag, medan tågtrafikdelen väntas bli färdigställd först i slutet av nästa år.

Annekteringen av Krimhalvön 2014 väckte stor ilska i Ukraina och har dömts ut som olaglig av Västvärlden, medan den hyllats i Ryssland.

-Pettersson menar att Ryssland gjorde fel när de annekterade Krim med militära medel. Visserligen vill majoriteten av befolkningen som är ryssar tillhöra Ryssland men när Sovjet föll 1991 så godkände Ryssland att Krim tillföll Ukraina och Ryssland hade även rätt att ha militärbaser på halvön. Frågan borde ha avgjorts med förhandlingar och inte militärt.


2 responses to “Putin inviger Europas längsta bro till Krim och trotsar väst

 • Argus

  ”Annekteringen av Krimhalvön 2014”? Lika lite som svenska folket har tillfrågats om massinvandring och multikultur, lika lite har det ryska folket tillfrågats om ”gåvan” 1954 och avtalet från 1991.

  Krim har varit ryskt sedan mitten av sjuttonhundratalet då det erövrades från det Osmanska riket. Det fanns inte på kartan av Sovjetunionen skulle implodera när man inför Ukrainas 300 år jubileum 1954 ”överförde” Krim från den ryska rådsrepubliken till den ukrainska.

  Att sedan kalabaliken i Kiev som fällde den lagligt valde presidenten var arrangerad av ”amerikanska” oligarker med troligt stöd av ”The Deep State” och möjligen EU eroderar eventuella krav från kuppmakarna.

  Nordamerika och Europa inklusive Ryssland som har gemensam religion och kultur borde istället samarbeta mot dem som på olika sätt försöker erövra eller förgöra oss.

  Gilla

 • Anya

  Krim annekteringen var storpolitik på hög nivå. Efter kuppen i Ukraina med stöd av USA förbjöd den nya regimen att ryska skulle talas på Krim och andra delar av U-a! På Krim är större delen av befolkningen rysktalande och vid omröstningen fick de också stor majoritet att de ville tillhöra Ryssland stället. Militärbasen som man hade avtal om ville U-a säga upp och USA var intresserade att ta över.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: