Muslimsk friskola hotas med stängning


SKOLAN. Muslimska skolor ska inte bara lära eleverna att läsa och räkna. Barnen måste också vara omgivna av vuxna som lär dem om demokrati och demokratiska rättigheter.

Därför är det rättvist att den muslimska skolan DIA Privatesskole idag förlorar rätten att fortsätta vara skola och blir fråntagen sitt statliga stöd, säger utbildningsminister Merete Riisager till DR Nyheter. 

”Det är bra och rimligt eftersom vi inte vill finansiera skolor som inte förstår de grundläggande principerna i vårt samhälle. Alla barn i grundskolan måste vara i en skola som förstår att demokrati är grunden som vi arbetar med” säger ministern.

Det är Utbildnings- och kvalitetsstyrelsen som har fattat beslutet att stänga den muslimska skolan i Köpenhamn som har mer än 350 elever.

Skolan lever inte upp till kravet att förbereda eleverna för att leva i ett samhälle som det danska med frihet och demokrati.

Skolan har dock möjlighet att överklaga till den 29 maj.

DIA Privateskole har övervakats sedan oktober förra året efter flera fall som bryter mot danska värderingar.

  • Skolan hade infört regler för flickor om åtsittande kläder och smink.
  • En islamisk förening hade makten över skolan eftersom den utsåg majoriteten av styrelsen.
  • Det finns också tvivel om kvaliteten på undervisningen. Skolan hade till exempel ett konstigt högt genomsnitt i sport, och misstänks för fusk med testerna.
  • Ett styrelsemöte under 2013 visade att skolan ”behöver fokusera på undervisningsmetoder i arabisk och islamisk utbildning så att den kan locka våra barn”.

-Pettersson tycker det är konstigt att muslimer får bedriva skolor någonstans, för islam är inte förenligt med demokrati…


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: