Böneutrop i omgivningen

Polisen har gett den tillfälliga moskén i Växjö tillstånd att basunera ut en bön ur högtalarna varje fredag.

Undrar vad som menas med tillfällig moské förresten? Hur som helst är gränsdragningen 110 db och för er som inte vet vad det innebär, följer här en jämförelse med andra företeelser.

Beslutet som polisen själva tagit utan att fråga boende i omgivningen kan ni läsa om här. Ljudnivån får inte överskrida 45 db i de närliggande bostäderna och därmed blir jämförelsen än mer intressant.

Som jämförelse:

110 db är samma ljudnivå som…

 • …en motorsåg
 • …en lövblåsare
 • …ett diskotek
 • …en rockkonsert
 • …ett bilhorn

Detta under förutsättning att personer befinner sig i moskéns högtalares närhet.

45 db är ett högre ljud än…

 • …ett kylskåp
 • …ljudet i ett bibliotek
 • …ljudet i ett lugnt bostadsområde

Läs mer om olika decibelnivåer här.

Givetvis är också här avståndet till högtalarna avgörande. Sträckan mellan moskén och de boende på Hovgårdsvägen är bara tiotalet meter. Om vi säger att vinden ligger på bostadsområdet, att de boende har fönster och balkonger öppna under exempelvis varma sommardagar eller vistas ute i trädgården. Har polisen mätt decibelstyrkan från böneutropen som då slår mot de boende? Vid en hastig koll kan man konstatera att snittåldern hos de boende på Hovgärdsvägen är hög och att andelen boende med muslimska namn är påfallande liten. Visst vore det kul att höra deras ärliga åsikter när den muslimska bönen ekar ut över nejden?

Det mest intressant är kanske ändå inte att polisen gett tillåtelse till böneutrop p.g.a. decibelstyrkan. Det mest intressanta är att polisen gett tillstånd till böneutrop trots moskéns starka kopplingar till radikal islamism och rasism.

Läs Rebecca Weidmo-Uvells och Bassam al-Baghdadys intressanta information. Al-Baghdady som förövrigt har en bakgrund i Mellanöstern och förstår islams mål bättre än jag, du och Växjös poliser.

7 thoughts on “Böneutrop i omgivningen

 1. Ingen feminist som reagerar över att patriarkal propaganda kommer att spys ut (ejakuleras) ifrån en fallossymbol? [/ironi]

 2. Tillfällig moske betyder väl att huset som skall vara moske inte från början är byggd såsom en sådan utan mer liknar en vanlig svensk förskola eller liknande. Icke-tillfällig blir den när den byggs efter muhammedanska principer, av sten och med bönetorn. DÅ, FÖRST, har man kunnat definiera platsen som muhammedanskt och därmed markerat religionens äganderätt till den. Märk väl att äganderätten i detta fall är religiös, har ingenting med lagfarten och annat att göra.

 3. Tillfällig kan nog bara betyda 2 saker där det ena inte nödvändigtvis måste utesluta det andra!

  Dom tar över domkyrkan!

  Den förstörs i något av dom krig som kommer att komma!

Kommentera