Stäng

Sverige tecknar försvarsavtal med USA

UTRIKES. USA:s president Donald Trump meddelar på tisdagskvällen att USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran, som han kallar ”felaktigt i sin grund”. I ett tal från Vita huset hävdar presidenten att det finns bevis för att Iran ljög om sitt kärnprogram. Trump säger att avtalet, tvärtemot sitt syfte, leder till kärnvapenkapplöpning i Mellanöstern.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han är ”djupt besviken” på det amerikanska beslutet att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Han vädjar till de fem övriga parterna att ”fullfölja” sina åtaganden och till alla FN:s medlemsländer att stötta överenskommelsen från 2015.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar beskedet: – Det här bådar inte gott för situationen i den här regionen eller för världen, säger ministern i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

Trump får beröm från Israel och Saudiarabien men kritik från de flesta håll. En del påstår att det inte går att lita på USA att det därmed är meningslöst att teckna avtal med USA.

-Pettersson begriper sig inte på storpolitik som detta men blir lite konfunderad. USA kritiseras alltså för att hota freden i ett område där det inte råder fred, kort sagt är Donald Trump en idiot som det inte går att lita på.

Men samma dag var Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) och besökte USA:s försvarshögkvarter Pentagon  och signerade en historisk överenskommelse om att utöka försvarssamarbetet med Finland och USA.

”Ett viktigt avtal”, enligt försvarsministern. – Amerikansk representation i vår del av Europa bidrar till stabiliteten, säger Hultqvist, enligt Expressen.

8 reaktioner på “Sverige tecknar försvarsavtal med USA

 1. Förvånad över att Petterssons läsare är så ointresserade kring Trumps beslut ! För framför allt de yngre bland er,har detta med hela er framtid att göra.Att Bensinpriset stigit med 1:- redan idag,är bara bör jan på en brant nedför backe.Om inget annat borde vi alla vara bekymrade över vår svaga valuta som lär dala än mer,den närmsta tiden.

 2. Här ligger en hel kennel begravd. De röd-gröna smyger på Sverige en de facto NATO-anslutning. Det verkar som om USA tänker göra undantag för Sverige och Finland vad gäller 2%-kravet, för att vara säker på att kunna dra in Sverige i en militär konflikt med Ryssland.
  Därtill kommer de svenska reglerna, om de inte ändrats senaste åren, för hur Sverige styrs under krig när Regering (Riksdag) inte säkert kan göra sig gällande. D v s en ”civilbefälhavare” tar över det regionala styret och för Gotland är detta landshövdingen (vid erövringen var denne ”guvernör”). Detta innebär att Gotland är öppet för en kuppartad ockupation av NATO-trupp. En landshövding på Gotland kan mycket väl fås att godkänna NATO-trupp på Gotland enligt det samverkansavtal Sverige skrivit med NATO/USA – utan att det eg är Regeringens/Riksdagens avsikt. Och ockupanten kan hävda att allt sker enligt internationell lag och ingågna avtal, och eftersom de redan är på plats när ”misstag” upptäcks, så stannar de.
  Därvid kan Sverige hamna i krig utan att ha för avsikt att gå i krig!

  1. Ja under mitt liv är denna nya världskris,kanske den allvarligaste sedan 2 VK. Skapad som vanligt genom USA`s påståenden,denna gång att Iran inte skulle hålla sig inom ramen för avtalet.
   Samma mönster som otaliga andra, (läs bl.a. Irak och Karibiska öar)
   där CIA fått råda.
   I detta fall liksom tidigare,långt från deras eget land är man beredda att föra krig för sin vapenmakt,och till storkapitalismens fromma.(läs judiska världskapitalet)
   Sätter inte övriga fria länder (däribland EU) stopp denna gång,är jag orolig för framtiden.
   IAEA som kommission,har kontrollerat Iran och inte funnit några bevis för att dessa skulle syssla eller ens kunna anrika Uran efter 2015 ! Personligen har jag större tilltro för dessa än för USA/Israel.
   Läs gärna ingående på Wiki vad avtalet förbinder staterna till :
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Irans_k%C3%A4rnkraftsprogram

 3. Stenbock skall söka förklara för Pettersson vad detta i grunden innebär.
  Atomavtalet som slöts var inte bara en begränsning av deras anrikning av Uran.Avtalet öppnade åter för Irans handel utan större inskränkningar.
  Olja o. gas kunde på nytt exporteras,och Iran lär ha satsat inkomsterna på inhemsk uppbyggnad och modernisering.Detta sista har gynnat många EU-länder som exporterat västligt kunnande,och framför allt maskiner o. teknik.
  Men samtidigt har det ju missgynnat USA`s bäste vän i området,S-Arabien men framför allt Israel,och judarnas världsledande bankvälde.
  När Trump nu i sitt tal på nytt begär att EU skall inskränka sin handel, betyder detta enorma förluster för oss i Europa(om vi följer honom)…
  Om inte utan EU går sin egen väg,betyder detta en brytning med den s.k. transatlantiska unionen. (USA-EU)
  I praktiken blir vi europèer straffade genom USA`s åtgärder.I slutändan kommer så den stora frågan,hur världshandeln skall fungera utan US-dollar,som dessa avtal slutes och baseras på.
  Här kommer då Judarnas ledande roll inom finans/valuta-världen in i bilden .
  Usch ja det blev en lång förklaring i stort men skall försöka förklara framöver i mina kommentarer,vad det innebär för oss vanliga dödliga.

  1. Vad gäller Hultqvists besök i Pentagon skedde detta i sista minuten.
   Tydligen hade lilla Absurdistan fått vetskap om vad som i USA,var i görningen.
   Stenbock som är lite misstänksam,tror även att vändningen från Socialisten Löfvèns politik vad gäller importen av analfabeter,har med denna händelse att göra.
   Som lydig knähund och spion åt USA sedan början av 50-talet,har Absurdistan möjligen fått information om vad som hända skulle redan vid ”svittsarens” USA-besök,tidigare i år.En sååå stor omvälvning i världspolitiken,föds inte över en natt ! Vill inte spå,men för oss Europèer lär det bli än svårare,att upprätthålla den lilla standard som finns kvar.

  1. Jag litar mer på Mossad än övriga underrättelse tjänster. De har bevisat att allt är möjligt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: