Stäng

Göran Persson till Löfven, höj pensionerna

VALET 2018. Tidigare statsministern Göran Persson håller på tisdag sitt första maj-tal i Vingåker där han föddes för 69 år sedan.

I talet riktar han ett tydligt krav på sin efterträdare Stefan Löfven: – Jag ska tala om att fullfölja pensionssystemet så att vanligt folk får lite bättre pensioner. Det har vi råd att rätta till!

Den förre statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson, har tidigare varnat för vad som kommer att hända när det går upp för folk hur det nya pensionssystemet slår.

– Jag brukar säga att vi har världens bästa pensionssystem med det lilla felet att det ger för låga pensioner.

Sverige har flest fattigpensionärer av de nordiska länderna och fler än majoriteten av EU:s länder – var sjätte svensk pensionär räknas som fattig.

Enligt Göran Persson kan man inte bara prata om pensionsålder. Han konstaterar att det är bra att regeringen tar bort skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare – men det räcker inte.

 

– Det är oerhört viktigt att man fullföljer pensionssystemet så att vanligt folk får lite bättre pensioner. Det har en väldigt tydlig rättvisedimension. Hårt arbetande människor – efter ett långt yrkesliv – får i Sverige en för låg pension. Det har vi råd att rätta till, säger Göran Persson.

Enligt Göran Persson var det lätt att se att pensionssystemet redan när det beslutades 1994 – i spåret av den statsfinansiella krisen – var underfinansierat.

I december förra året presenterade pensionsgruppen – som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – en ”blocköverskridande överenskommelse för långsiktigt höjda och trygga pensioner.”

Läs mer på Expressen…

-Pettersson säger att Göran Persson har rätt. Pensionerna är för låga, men regeringen och alliansen väljer att satsa på utlänningar, inte på de svenskar som byggt landet.

Men att enbart skylla på dagens politiker är lågt. Persson var finansminister 1994-96 och statsminister 1996-2006 så han har ett stort ansvar för dagens låga pensioner och hade tid på sig att rätta till dem.

För övrigt har de som röstat på dagens politiker ett stort ansvar liksom Löfven och socialdemokraterna som lovar och lovar: Statsminister Stefan Löfven, som håller sitt första maj-tal på Norra Bantorget i Stockholm, lovade i en debattartikel i januari i år: ”Socialdemokraterna kommer alltid att slå vakt om en trygg ålderdom för alla med rättvis skatt, en trygg pension och en välfärd att lita på.” 

 

22 reaktioner på “Göran Persson till Löfven, höj pensionerna

 1. I Oktober 2018 fick vi ju reda på att regeringen tänker sänka skatten på pensionerna med jättemycket 1.5 % ungefär.Det blev jag glad för, nu får jag råd med en liter mjölk till i månaden, HURRA.

 2. Precis sossarna håller på att gräva sin egen grav. Göran Persson var den som började slakta S-partiet. Sen har vi TRE block idag. Kan något samarbeta? Enligt Kristersson kan M samarbeta med S i viktiga frågor. SD o V ställs offside för bla. EU-medlemskapet. Den frågan kan bara en folkomröstning ändra på. Tror folk VILL tillhöra EU. Fredrik Reinfeldt har vätt att hålla käft idag, det har inte Göran Persson. Har man lämnat på eget bevåg så har man. Båda roffade åt sig så mycket det gick också. Pensionerna kan bli en nyckelfråga. Annika Strandhäll är regeringens största HYCKLARE. Nu får väljarna säga sitt i september. 40-40-20!

 3. Socialdemokraten och socialminister Annika Strandhäll, har lett pensionsgruppen som har kommit fram till detta.

  Lägsta åldern när det gäller allmän pension höjs:

  – År 2020 höjs åldern från 61 till 62 år
  – År 2023 höjs åldern från 62 till 63 år
  – År 2026 höjs åldern från 63 till 64 år

  Åldern när det gäller garantipension höjs:

  – År 2023 från 65 till 66 år
  – År 2026 från 66 till riktåldern (knuten till medellivslängdsökningen)

  Nya siffror från SCB visar att dagens pensionärer i snitt bara får ut knappt 49 procent, mindre än hälften, av sin slutlön i allmän pension.

  Lägger man till både tjänstepension och privat pensionssparande är snittet runt 64 procent. Prognoser visar dessutom att ersättningsnivåerna kommer att bli ännu lägre för framtidens pensionärer.

 4. Det borde väl poängteras att det gäller i första hand svenskfödda pensionärer och vad de får för sina insatser. Är du runt 65 då du kommer till El-Dorado som anslutande missa inte att gen-testa, då är utdelningen inte så dålig, med tanke på insatsen.

 5. Det parti som man förstår sig minst på är Kommunistpartiet och
  Jonas, hur många gånger har man inte hört han o partiet
  råskälla över kapitallister och utsugare? Men det är ju för fan
  rika Bankirer som du Jonas spelar under täcket med när ni
  kommunister är för Massinvandring? Eller är Kommunister
  korkade?

 6. Men EU s lille springschas Löfven lyssnar inte på det örat, hans
  uppgift är att istället försämra för dem som redan har det knapert
  det har bankirer o EU kommit överens om, där finns även
  förklaringen till massinvandringen för att slå sönder fungerande
  länder,England gjorde absolut rätt när man övergav detta monsterbygge!

 7. Det rättvisa pensionssystemet slår för mej på följande sätt: jag får
  12 000 kr/mån från staten efter 40 arbetatade år. Jag har läst mycket, varit föräldraledig, men jag har jobbat 40 år när jag går i pension.
  Kommer en ensam flykting till Sverige som är 65 år, får han äldreförsörjningsstöd på ca 6000kr/ mån och bostadstillägg på ca 6000 kr.
  Det som skiljer oss åt är att jag har arbetat i detta land i 40 år och måste dessutom betala skatt på mina 12000kr/mån.
  Om jag inte får dubbelt så mycket efter mina 40 arbetade år som någon som bara dimper ner i landet utan att ha gjort ett handtag, kommer jag tyvärr att ta till våld.
  Så huka er gubbar och kärringer, snart laddar han om.

  1. Har inte etablissemanget det politiskt korrekta lyckats att banka in i ditt huvud ”allas lika värde” ?
   Ta mig tusan det har de/ skall de inte lyckas med mitt heller, det kan jag lova !

 8. Snälla Göran Persson, har du slutat att läsa tidningarna? Du måste förstå att pengarna behövs för andra än de pensionärer som fanns på din tid som statsminister (som du lånade/stal från när det var kris).

  Läs t ex Uvells blogg. Då kan du se att här kommer äldre anhörigpersoner utifrån en masse som inte har betalat en krona in i de fonder som du var med och beslutade om. Och som heller inte har chansen att betala in en krona under sin framtid. För de kan/vill inte få något jobb.

  Du vet, att pengar kommer inte från något tryckeri, utan måste tjänas in. Vi svenskar måste jobba i mer än 40 och snart 50 år för att fonderna ska fungera.

 9. Ingen som helst mening för S med att höja pensionen för fattigpensionärerna!

  Dessa är så dumma och så indoktrinerade att dom alltid röstar på S igen!

  1. I anslutning till min kommentar från PI,och kanske svaret på varför Absurdistan ser ut som det gör,hittade jag av en talande bild i HD. Denna visar hur de kommande ”lärda,snillen med smak” under sin universitetsutbildning lever,och lämnar efter sina spår på sin väg mot viktiga platser i samhället.
   Bilden lär vara tagen 2017,efter festligheterna i samband med de studerandes Valborgsfirandet, i lärostaden Lund.:
   https://hds.imgix.net/6LM_AY_WwdtLINAA3KKpV81LzJE.jpg?w=1280&fit=crop&crop=faces%2Centropy&h=768&auto=format&q=40

 10. ”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort […] Vi har försökt informera,men det ligger så långt bort. En del som inte förstår systemet kan nog bli överraskade över hur det slår.” – ’Göran Persson’ (Nya Zeeland 2005)
  Edit: Så dags att gnälla nu. Valfläsk.

 11. Detta säger f.d partiledaren G.P från s.k arbetarpartiet S numera en välgödd godsägare som på 90-talet lånade ett antal miljarder av svenskarnas pensionspengar för att rädda banker, pengar som ännu inte har återbetalats !

  1. Ja som jag har skrivit i många kommentarer,att peka på och utlova kan vi alla.Men genomföra något kan vi inte utan SD-majoritet i Riksdagen…..
   Så är sanningen i landet som styrs av 7 Socialistpartier

  1. Pensionärernas pengar kontrolleras redan av migrationsverket, därför ser det ut som det gör. Merparten av bensinskatten, inkomstskatten, momsen mm. går också till migrationsverket.
   Över 600 miljarder gör dom av med varje år, helt i onödan!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: