Svenskar kör mer bil än någonsin ljuger fejkmedia

FEJKMEDIA. Rubriken ovan kommer från Sveriges Radio. På SvD står det Svensken kör rekordmycket bil och så vidare på de andra stora medierna. Artikeln kommer från TT och de medier, DN, SvD, SR och SVT som samarbetar för att motverka falska nyheter inför valet delar okritiskt den felaktiga artikeln. 

ARTIKELN PÅ SVERIGES RADIO: “Förra året körde vi i Sverige mer bil än någonsin tidigare, enligt Trafikanalys senaste siffror.

– Det är oroväckande att det fortsätter öka, säger statistiker Anette Myhr. Under 2017 kördes svenskregistrerade personbilar drygt 6,8 miljarder mil. Det är den högsta noteringen sedan körsträckorna började beräknas 1999 och motsvarar ungefär 1,7 miljoner varv runt jorden.

– Det är varken hållbart ur ett miljöperspektiv eller ur ett storstadsperspektiv. Det leder till buller och trängsel i städerna, säger Anette Myhr på Trafikanalys.

Hon tror att ökningen främst beror på Sveriges i nuläget positiva ekonomiska situation med låga räntor och låg arbetslöshet.

Och trenden verkar hålla i sig. I Trafikanalys prognoser över antalet bilar under kommande fyra år finns det inget som pekar på att vi kommer att börja köra mindre.

Däremot visar statistiken att den genomsnittliga körsträckan per bil, 1 211 mil, minskade med en procent jämfört med året innan. Men trots att varje bil i genomsnitt körs mindre än tidigare motverkas effekterna av detta genom att antalet bilar fortsätter att öka.

– Om ökningen fortsätter blir det än viktigare att öka andelen bilar som drivs med alternativa drivmedel. Men det är människors beteende som är det viktigaste, och svåraste, mönstret att bryta, säger Anette Myhr.

– Vi måste fundera på varför vi kör, och varför vi behöver så många bilar.”

***

– Pettersson vill påpeka några saker.

 • Svensken kör rekordmycket bil stämmer inte. Den genomsnittliga körsträckan minskar och bilarna drar mindre bränsle.

Sveriges folkmängd har ökat med 14,2 % sedan 1999 då vi var 8.861.426 miljoner i landet. Vid senaste årsskiftet var vi 10.120.246. 

Inte ett ord om befolkningsökningen och den ökning av antalet bilar det medför. Det är inte svenskarna som ökar sin bilkörning, det är antalet invandrare som ökar och de kör också bil.

Det är obegripligt att vi tillåter denna miljöförstöring. En somalier i Sverige släpper ut c:a 50 gånger mer koldioxid i Sverige än en somalier i Somalia. Det är miljömässigt vansinne att flytta folk till kalla länder.

Varför nämner inte TT, DN, SvD, SR och SvD att den ökande bilkörningen beror på den vansinniga massinvandringen?

19 thoughts on “Svenskar kör mer bil än någonsin ljuger fejkmedia

 1. Kan kanske stämma, men orsakerna till det då? Själv har jag +15 mil till jobbet då allt ska centraliseras och eller flyttas utomlands. Det kan vara en medveten politik som man nu får ta konsekvenserna av. Och inte finns det T-bana heller här, eller möjlighet att sätta sig i en taxi (och skicka räkningen till Svensson som våra folkvalda kan göra ) Suck.

 2. Hur tänker mp klimatkompensera för den ökning av miljöbelastningen som migrationen medför? Plantera en skog för varje person som flyttar hit från varmare klimat? Vem ska betala? Den som migrerar hit? Kravet för varje person som migrerar hit är att de först planterar en skog? Ju fler barn desto fler träd i skogen?

 3. Som vanligt. Politikers, medias och alla miljönissars värsta fiender är sanning och verklighet. varför säga sanningen,
  när man kan dra en bra lögn, som ingen ända kollar upp?

 4. Jag har förundras över att nyinkomna invandrare har råd med nästan nya Mercedes 450 , Volvo x90 och stora BMW bl.a. bilar som dom kör. Själv har man en, snart 20 år gammal Toyota, trots 40 år i arbetslivet. Kommer man samtidigt på macken, ser man klasskillnaden. Här har man trodd på att göra rätt för sig och inte ligga samhället till last, det är precis tvärtom som ger välstånd och gott om ledig tid.

 5. Det går ju inte att använda tåg i jobbet i Sverige. Om man inte åker dagen innan och övernattar. Korta avstånd kan det gå om man åker tidigt på morgonen för ett möte sent på eftermiddagen. Man måste alltid lägga på tre timmars säkerhetsmarginal för förseningar.

  Från Stockholm till Göteborg/Sundsvall är bil klart tillförlitligast, snabbast, billigast, bekvämast, mest flexibelt. På längre avstånd är flyget bättre beroende på hur körglad man är. Tåg finns inte med på kartan p.g.a. förseningar, tabellpassning, anslutningar. Snabbtåg skulle inte ändra på nånting av det eftersom det inte alls är maxfarten som är en begränsning.

  I Schweiz är 98% av tågankomster till stationer mindre än en minut försenade. Och de har både tuffare landskap och väder än Sverige (mer snö, varmare somrar med solkurvor). Schweizarna klagar ändå på tåget (det gör alla), men på kostnaderna (p.g.a. tunnlarna).

 6. Bra jag kör bil om jag måste gå mer än 50 meter.Älskar min gamla bil som dricker lite för mycket.men vad fan gör det.

 7. Vi satt ute på gården på en mysig uteplats vi har, grannarna och jag. Då kom sossarna kutande med lappar. De hade bara haft en mandatperiod på sig att förbättra landet. Jag häpnade över dumheten. Det är bedrövligt att de kan hylla sig själva, de raserar ju landet med en sjuklig iver!

 8. Får intrycket att det är Petterson som kommer med fake news här. Väldigt onödigt att förstöra förtroendet för sin egen blogg.

 9. Det brinner även fler bilar än någonsin, då har det väl att göra
  med att Svenskarna kör mer bil än någonsin, eller hur Media??

 10. som Fattigpancho ere dyrt ha 2 bilar, om t.ex en är arbets-
  fordon som går på diesel…bara “ställa av” på vintrar, då de där
  vita ligger metertjockt p.g.a. miserabel plogning av min kommun
  Den gamla V 70:an knallar å rullar på ntn 1½ panna milen á c:a
  15 :-/milen…har Flärdtjänst iom ja understundom har jag ganska
  saftig värk relaterad till min sjukdomsbild, den som kommer och
  går…alltså inte alltid värk vid detta tillfälle, tog därför V70.an till
  Sjukan för konsultation för nga månader sedan…iom värken då
  va ringa och samtidigt spara ett antal hundra åt Landstinget som
  om jag iaf valt tatt Taxi Lt fått dega, en tripp t/r på 15 mil…trodde
  i min enfald den resersättning jag ändå beviljades någotsånär
  skulle täcka mina utlägg…tjossan, hoppsan, fick för t/r hela 108
  bagis…som fick lösas in på bl.a. Hemköp 3 mil från min koja, de
  tog 30:- betalt fördetta…återstod då 78:- av Lt.s skysta belopp
  för min dumhet att välja ta den egna bilen ist för att ta taxi för 2
  tusen…finns ingen rim å reson i Lt.s agerende, tycker iaf jag ?
  varför inte betala skäligt, åtminstone 1/3 av de belopp som en
  Taxiresa skulle ha betingat?…hädanefter så blire Flärdtjänst för
  hela slanten, till fromma för vem?

 11. Jag undrar om de räknar in alla de bilar som körs med körförbud, och av förare utan svenska körkort eller medborgarskap?

  Polisen hemmavid plockar gång på gång dessa “migranter” när de kör olagligt….

  • Vore helt i sin ordning om snuten ringde en bärgare å
   som då konfiskerade fordonen…åtminstone ef. 3 botfall
   utan gehör så skulle detta gälla, även för ngn enstaka %
   Svenne…

Kommentera