Stäng

Fjällbrynt flyttar söderut

GOTT OCH BLANDAT. I dag fylls den sista tuben messmör i det som kallats messmörets huvudstad. Messmöret lämnar Östersund och flyttar till Haninge, skriver Östersunds-Posten bakom betalvägg. Foodmark AB, som äger Fjällbrynt sedan 2010, kan inte längre vara kvar på mejeriområdet i Östersund som ägs av Arla. Nu ska fabriken monteras ner och återuppstå i Haninge söder om Stockholm i juni.

Messmöret står för fem procent av bolagets vinst och man har inga planer på att överge tillverkningen.

– Messmöret gör inga hisnande överskott, men det bär sig och vi fortsätter satsa och vill vidareutveckla varumärket, säger Foodmarks vd Andreas Millbourn till tidningen.

Messmöret uppstod som en sidoprodukt vid de jämtländska landsbygdsmejerierna på 1930-talet. I dag har man börjat övergå till vassle i pulverform i stället för flytande.

-Pettersson blir inte glad. Messmör ska inte tillverkas i Stockholm…

19 reaktioner på “Fjällbrynt flyttar söderut

 1. Dags att skydda lokala varumärken. Fjällbranten skulle då tillverkas i fjällen eller byta namn. Scania skulle behöva tillverkas i Skåne. Norrlands guld och Lapin kulta i Norrland respektive Lappland, inte i Grängesberg respektive Lahtis. Spendrups hade ett bryggeri i Sollefteå som de lade ner. Hartwall hade ett bryggeri i Torneå som inte ens ligger i Lappland utan i det historiska landskapet Västerbotten. Osv., osv., …

 2. Har för mig att när Milko togs över av Arla så vägrade de att sälja Fjällbrynt till dem för att garantera tillverkningen i Östersund. Det multinationella företaget Arlas plan var från början att lägga ner all mejeriproduktion i staden. Idag tillverkar man dock ost där. Fjällbrynt såldes till ett norskt företag, ”Foodmark” som nu ändå flyttar produktionen till Fjollträsk…

  Minns att det förr var en sådan otrolig smakskillnad på mjölken i Jämtland jämfört med söderöver. Tror det berodde mycket på småskaligheten och det örtrika betet. Idag är det samma blask vart man än kommer.
  Ännu på 40-talet fanns det bara i Krokoms kommun (Jämtland) ett 30-tal mejerier. Idag ett fåtal i hela landet. Inget miljötänk där inte, med tanke på de långa transportsträckorna! Har f.ö. själv varit med om att göra både ost och messmör från fjällkor (handmjölkade).

  Mjölken i Norge är ännu helt ojämförbar med den svenska. Dit har ännu inte stordriften kommit. Tätt mellan mejerierna och mjölkbönderna får bra betalt jämfört med här. Där stävar man ännu efter att hela landet skall leva. Den svenska landsbygden tycks idag mest bara betraktas som ett rekreationsområde för Stefan Löfvén och andra storstadsbor…

  1. Svenska mjölkbönder tvingas lägga ner sin verksamhet varje vecka,snart har vi ingen inhemsk mjölkproduktion kvar och det beror på det förbannade Eu medlemskapet.Svenska folket måste skärpa till sig och sluta klaga på mjölken de måste agera istället för att vi skall få behålla mjölkbönderna i landet.Det odemokratiska sataniska Eu har som mål att centralisera all produktion av mjölk,kött och spannmål mm för att de skall ha kontrollen över vår mat som vi konsumerar,allt fler småprocucenter slås ut inte baraa i Sverige utan i hela Eu,detta kan bara nationsfolken stoppa innan det är för sent.

 3. Grattis 7-klövern. Ännu en spik i landsbygdens kista. Passar bra som pålägg på nyheten om höghastighetsjärnvägen.

 4. Då kan man knappast kalla sig Fjällbrynt längre, Fjollträskmesen blir nog bättre…uppstod på 30-talet? gjordes på fäbovallarna långt innan dess…

 5. Tråkig utveckling men det var värre att Brämhult i Borås (saft, juice) flyttade till Danmark.

  Många företag har och kommer lämna landet och vi fyller på med nysvenskar som främst bidrar med moskéer.
  Minns ni ASEA, AGA, ASTRA, NORDEA…

  1. Gillade Brämhultsjoice på den tiden, kommer aldrig köpa en droppe mer, samma danska skit som ”Danish Crown fläskfilé”. Välj närproducerat utan tillsatser.

  2. Nu gäller ju ”låga ingångslöner” för enklare jobb, letar som fan efter en skoputsare i stan varje dag men ser inga.
   Konstigt när Feministregeringen nästan gör i byxan varje dag i glädjen över kompetesregnet vi får/ fått som tydligen alla andra länder missar, eller har jag fattat fel Mia, förklara gärna.

  3. Findus och Husqvarna trädgårdsmaskiner också, sista bolaget som flyttar är systembolaget.
   Det går inte att driva företag med värdens högsta skatter.
   Nu sänktes skatten för småföretag från 15 till 9 % i Polen.

  4. @Avmaskad:

   Nordea kan inte anses vara svenskt pga att det som blev Nordea bestod ett svenskt företag i vilket vraket Nordbanken ingick samt ett finskt företag som gick ihop med detta konglomerat för att bilda Nordea ….

 6. vilken ynklig mes har bestämt detta. Fel politik. de tre storstäderna ska momteras ned. Se även höghastighetsvansinnet. Halva Sverige är ungefär i Östersund Stockholm är geografiskt sydsverige

  1. Fredrik ”den förfärligare” flög ju över landet och såg alla möjligheter som skogarna och ödemarken kan ge plats åt .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: