Bråk i sandlådan, ursäkta, inom Svenska Akademien


INSÄNDARE. Inte kunde gamle Gustav III drömma om hur hans framtidsverk för ”arbete uppå svenska språkets renhet, styrka och höghet” skulle utvecklas två århundrade senare och kraschlanda 232 år efter att ha instiftats. Inte många svenska deckarförfattare lyckas koka ihop en handling i en sådan exklusiv miljö med så många invecklade intriger som Akademiens ledamöter har gjort.

Enligt stadgarna skall ”skönlitterära författare, lärde och herrar, och herrar dvs män som genom sin börd, samhällsställning och umgängsvanor kunde representera god smak – ett syfte som speglas i akademiens valspråk Snille och smak” utse varandra till ledamöter. Eftersom ”författare, lärde och herrar” skulle representera gräddan av samhället ansåg gamle Gustav III att det skulle räcka med en kung som beskyddare. Uppenbarligen samhällets grädda hade högre moral och bättre smak på hans tid än idag. Gamle Gustav III lär vända sig i graven om han hör om Akademiens alla problem med korruption, jäv och bristande moral.

Efter att ha läst om alla turerna kring Akademien undrar jag vad som skall hända framöver. Kungen, Akademiens beskyddare, verkar inte vara villig att ingripa. Inte heller är han känd för att vilja ta tag i problem och lösa dessa. Kungen valde att endast läsa rubriker och inte hela boken innan han kommenterade ”Carl Gustaf XVI, Den Motvillige Monarken” för några år sedan. Med tanke på detta kan man undra vad väljer kungen att läsa om Akademien. Kanske även den här gången blir kommentaren: ”Inte så roligt med olika rubriker som inte var jättetrevliga att se. Nu vänder vi blad och ser framåt”.

Å andra sidan är det inte kungen som har valt ledamöterna och naturligtvis berättar inte skyddslingarna om sina konflikter än mindre om jäv, korruption och sexuella trakasserier. Inget att skryta med förstås. Så kungens insyn i röran har med den största sannolikheten varit mycket begränsad.

Svenska Akademien har länge uppfattats som en av de viktigaste svenska kulturinstitutionerna. Men det var då. Nu uppträder ledamöterna snarare som trotsiga småbarn i sandlådan som kastar sand på varandra när dagisfröken vänder ryggen. Av alla sandkastare förefaller Herr Engdahl att ta priset. Kort sagt röra utan dess like. Varken ledamöterna själva eller Akademiens beskyddare verkar ta ansvar för sina åtaganden och diskussioner tar inte slut. Kanske en erfaren förskolepedagog lämpligen kan hjälpa till? Vanligtvis har de bättre ordning på sina skyddslingar än Ers Majestät på Akademien. Ett alternativ är nya stadgar, en styrelse, auktoriserad revisor och tydlig uppförande kod. Gustav III får ursäkta men om hans verk skall fortleva så behövs övergipande förändringar.

Mårtensson


10 responses to “Bråk i sandlådan, ursäkta, inom Svenska Akademien

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  En alldeles utmärkt text vilken med reda och elegans klargör för såväl Svenska Akademiens ursprungliga inriktning som det urartade tillstånd vi nu tvingas bevittna, där den könsrekryterade kulturmarxismen begravt sina lortiga klor i det anrika samfundets kroppspulsåder och infekterat dess system och livsnerv.
  Den maskulina eruditionens föredömliga auktoritet och monarkens inflytande har ersatts med insidiös feminism och ideologiskt försåt –
  ett historiskt och fan så genant förfall all världens samlade knytblusar icke förmår korrigera!
  Andreas.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Från min begränsade horisont, så tillsattes Danius som den politruk, vilken tillsammans med några redan infiltrerade PK-aktivister (kulturmarxister), hade en agenda att omstrukturera Akademin till en kulturmarxistisk ”frontorganisation”. Eftersom Akademin är sluten och ledamöterna utser sina egna efterträdare, så är det ingen lätt match att baxa den vagnen till en PK-organisation. Allt för många ledamöter, varav en del må vara PK, men en majoritét är sannolikt även trogna idealen bakom Akademin och har hög integritét.

  Om PK lyckas omforma Akademin kommer karaktären på Nobelpristagare sannolikt bli en helt annan än ”god litteratur”. Efter en seger för PK så lär inga andra författare än sådana som skriver ”kamplitteratur” rörande feminism, kulturmarxism, kommunistrevolution, massinvandrande etc att utses. Vinnarna må sällan vara kända av allmänheten, men de har ofta till stor del omfamnats av allmänheten med priset, men om mina farhågor besannas, så lär de nya vinnartyperna vara fullständigt okända för annat än ett fåtal kritiker på vänsterkanten och samtidigt helt ointressanta för allmänheten – ens efter priset!

  Som man kan skönja är det ett hemligt spel som pågår, där vad som sägs inte är vad som verkligen är meningsskiljaktigheterna. När Kungen nu går in och bedras till att låta ändra Akademins stadgar, så öppnar han i verkligheten upp för att PK skall kunna ”kapa” Akademin. Vem VARNAR Kungen för vad som är på gång? Varför utser inte Kungen nya ledamöter, om Akademin internt inte kan komma överens? Att ändra stadgarna kan bli förödande!

  Den dag Akademin är kapad, så kan den ALDRIG ”återerövras”.

  Gilla

  • Mässkalle

   #Roland, En intressant och möjlig hypotes. Vi kör på den såvida inte den höge Hor-ace har avnjutit fallfrukterna av kulturprofilens sensuella smak. Snillen kan som vanliga få dille när de ser bara ben. Det är nog bara Lugn som simmat lugnt men osvuret är bäst..

   Gilla

 • Stenbock

  Fann ingen riktig rubrik för kvällens stora N Y H E T !!
  Ni minnesgoda kommer kanske ihåg när jag skrev ner hur Tyska STATS-`TV`s nyheter förändrats sedan Diktator Merkel öppnade gränsen för all M-Österns halvkriminella,och faktiskt också för terrorister.
  I gamla tider fanns som jag skrev dagligen minst 5 minuter,för att påminna om judarnas lidande under Adolfs tid.
  När nya arabiska befolkningen anlände,togs detta omedelbart bort och ersattes,med det ena tårdrypande klippet efter nästa,från fotmarschen.
  De stackars ”flyktingarna” från arabländerna skulle ju känna sig välkomna.
  Nåja det höll i nästan tre år tills det igår skedde,som bl.a. jag väntat på.
  Araber angrepp judar på själva de godhjärtades innegata,mitt bland de mångkulturella.Det hela filmades och lades idag ut på nätet.
  Döm vilket eko detta gav !! Nu var det åter som i gamla tider och ikväll samlas judarna till en marsch genom Berlin.Judarna som i snart 70 år kunnat hämta ut 100-tals miljarder Mark/Euro har nu vaknat till liv.
  Merkel och de andra förrädarna vet nu inte riktigt,hur hon/de skall ställa sig mitt i soppan.Tala om en verkligt importerad katastrof…. 😉 🙂

  Gilla

 • Cecil

  Sossarnas mygel och korruption sitter även i Akademins väggar.

  Gilla

 • Danne

  Har läst en del av nobelpristagarna, vissa helt oläsliga, många riktigt usla.
  Känns bara som ett gäng navelskådare som inte kan lyfta blicke och leva i nuet. De är som politiker löjliga bråk som avhandlas i tidningar.
  Sedan allt skitsnack om att det skulle vara riktat mot kvinnor.

  Gilla

 • Tony

  Tycker Jimmie Åkesson kan känna sig stolt över att sluppit beblanda sig med det sällskapet? När man skrapar på ytan så kommer dess rätta jag fram, under polityren tycks det vara samma skit som inom politik och Media?

  Gilla

 • Björn

  Vilken samling pajasar! Men SVT och SR ägnar stort utrymme åt ”kultureliten”.
  Hela Sveriges Television eller hur var det nu?

  Gilla

 • Gus

  Väntar bara på att den första litteratur pristagaren avsäger sitt pris för att denne inte vill förknippas med Akademin. Bob Dylan kanske är ett stalltips.

  Gilla

 • verklighetochsanning

  språkliga avvecklingsakakdemin(sandlåda)

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: