Stäng

Sverige försöker sälja Jas-plan för miljarder till Indien

FÖRSVARSINDUSTRI. Igår kväll landade Indiens premiärminister Narendra Modi i Sverige för att i dag möta både Kungen, Stefan Löfven och representanter för det svenska näringslivet. Saab hoppas att besöket ska leda till att Indien väljer att lägga sin order på över hundra miljarder kronor för 110 nya stridsflyg i Sverige.

Boforsaffären, där Sveriges statsminister Olof Palme var inblandad i vapenaffärer, smuggling och mutor på högsta nivå verkar glömd. ”Vapenbyken måste tvättas”, sa utrikesminister Sten Andersson (S) då men skiten är fortfarande smutsig. 

Nu vill försvarskoncernen Saab och regeringen sälja det svenska stridsplanet Jas 39 Gripen till Indien. Det skrev Dagens industri år 2016. Om affären går igenom kan det bli den största svenska exportaffären någonsin.

Det är första gången på 30 år som en premiärminister från Indien besöker Sverige och han togs emot igår utanför sitt hotell av jubel från entusiastiska indier som bor i Sverige.

Narendra Modi har styrt Indien i fyra år och opinionsundersökningar visar att han fortfarande har det största stödet i landet. Även om både nationella och lokala politiska partier allt mer verkar samla ihop sig till koalitioner för att bjuda motstånd i valet som väntas hållas om ett år.

Den indiska regeringen överväger att köpa mellan 200 och 300 nya stridsflygplan, skriver India Times.

Indiens flygvapnet är kraftigt ålderstiget med plans som köptes från Sovjetunionen under kalla krigets dagar. Indien har i 30 år försökt bygga egna konkurrenskraftiga flygplan men inte lyckats.

Flera stora flygplanstillverkare är med och slåss om jätteordern, bland dem amerikanska Lockheed-Martin. Indien vill emellertid att planen byggs i fabriker i Indien, inte att de köps in från utlandet, något som många flygplanstillverkare ställt sig tveksamma till.

Franska Dassault har tidigare dragit sig ur en affär gällande 126 stridsplan sedan man inte kunnat komma överens om villkoren. Istället för de 126 plan som ursprungligen förhandlats om såldes 36 Rafale-plan till Indien som tillverkats i Frankrike.

Saab AB, som tillverkar Gripenplanen, är ett av de företag som den indiska regeringen är intresserad av att göra affär med. Och det svenska näringslivet och regeringen är mycket intresserade av att sälja till landet i tredje världen, dock kommer inget beslut om köp ännu på några år.

Indien är det sjunde största landet till ytan, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin i världen. Indien kallas ofta för ”världens största demokrati” med 1,25 miljarder invånare.

8 reaktioner på “Sverige försöker sälja Jas-plan för miljarder till Indien

  1. Oj vad få och gamla stridsflygplan Indien har! Och de ska stå upp mot Kina och Pakistan. 244 Mig-21or från 1950-talet, 240 mer dugliga SU-30 fighters och 200 andra blandade modeller från kalla kriget. JAS:en kanske är intressant för Indien därför att Pakistan har kinesiska JF-17 i liknande klass som JAS. Men 100 JAS kommer inte att ge Indien ett fullgott flygvapen. Det kanske kan bli en många gånger större order framöver?

  2. Jo,”de dumme Schweden” är välbekant även på andra sidan klotet…
    Stenbock är positiv till affären,om de samtidigt tager med sig Absurdistans mest bekante svittsare inkl. hans hjälparbetare,till den Indiska inhemska produktionen.

  3. 110 miljarder, en svindlande summa. Men hur mycket förbättras Sveriges finanser om affären går igenom? Ponera att 30-40 miljarder kan erhållas som vinst att dela mellan Saab och statskassan. Det är gissningsvis mindre än 25% av vad migrationshaveriet kostar Sverige på ett enda år.

  4. Det blir pinsamt när intelligente och bildade Modi skall möta kretinen Carl Gustaf och Svetsarn.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: