Sverige försöker sälja Jas-plan för miljarder till Indien


FÖRSVARSINDUSTRI. Igår kväll landade Indiens premiärminister Narendra Modi i Sverige för att i dag möta både Kungen, Stefan Löfven och representanter för det svenska näringslivet. Saab hoppas att besöket ska leda till att Indien väljer att lägga sin order på över hundra miljarder kronor för 110 nya stridsflyg i Sverige.

Boforsaffären, där Sveriges statsminister Olof Palme var inblandad i vapenaffärer, smuggling och mutor på högsta nivå verkar glömd. ”Vapenbyken måste tvättas”, sa utrikesminister Sten Andersson (S) då men skiten är fortfarande smutsig. 

Nu vill försvarskoncernen Saab och regeringen sälja det svenska stridsplanet Jas 39 Gripen till Indien. Det skrev Dagens industri år 2016. Om affären går igenom kan det bli den största svenska exportaffären någonsin.

Det är första gången på 30 år som en premiärminister från Indien besöker Sverige och han togs emot igår utanför sitt hotell av jubel från entusiastiska indier som bor i Sverige.

Narendra Modi har styrt Indien i fyra år och opinionsundersökningar visar att han fortfarande har det största stödet i landet. Även om både nationella och lokala politiska partier allt mer verkar samla ihop sig till koalitioner för att bjuda motstånd i valet som väntas hållas om ett år.

Den indiska regeringen överväger att köpa mellan 200 och 300 nya stridsflygplan, skriver India Times.

Indiens flygvapnet är kraftigt ålderstiget med plans som köptes från Sovjetunionen under kalla krigets dagar. Indien har i 30 år försökt bygga egna konkurrenskraftiga flygplan men inte lyckats.

Flera stora flygplanstillverkare är med och slåss om jätteordern, bland dem amerikanska Lockheed-Martin. Indien vill emellertid att planen byggs i fabriker i Indien, inte att de köps in från utlandet, något som många flygplanstillverkare ställt sig tveksamma till.

Franska Dassault har tidigare dragit sig ur en affär gällande 126 stridsplan sedan man inte kunnat komma överens om villkoren. Istället för de 126 plan som ursprungligen förhandlats om såldes 36 Rafale-plan till Indien som tillverkats i Frankrike.

Saab AB, som tillverkar Gripenplanen, är ett av de företag som den indiska regeringen är intresserad av att göra affär med. Och det svenska näringslivet och regeringen är mycket intresserade av att sälja till landet i tredje världen, dock kommer inget beslut om köp ännu på några år.

Indien är det sjunde största landet till ytan, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin i världen. Indien kallas ofta för ”världens största demokrati” med 1,25 miljarder invånare.


8 responses to “Sverige försöker sälja Jas-plan för miljarder till Indien

 • Kenth Andersson

  Hoppas det går bättre med JAS än med de skandalomsusade och misslyckade affärerna med haubitsar och robot 70 från Bofors på 70 o 80-talet !

  Gilla

 • BjörnLarsson

  Oj vad få och gamla stridsflygplan Indien har! Och de ska stå upp mot Kina och Pakistan. 244 Mig-21or från 1950-talet, 240 mer dugliga SU-30 fighters och 200 andra blandade modeller från kalla kriget. JAS:en kanske är intressant för Indien därför att Pakistan har kinesiska JF-17 i liknande klass som JAS. Men 100 JAS kommer inte att ge Indien ett fullgott flygvapen. Det kanske kan bli en många gånger större order framöver?

  Gilla

 • br

  Missade lte.var visst 200~300 plan de ev vill ha.så då ska bvi inte skoja om detta

  Gilla

 • br

  Kan vi inte kalla indierna något när de köpt 30 jas plan typ bagdad boys!?!?

  Gilla

 • Stenbock

  Jo,”de dumme Schweden” är välbekant även på andra sidan klotet…
  Stenbock är positiv till affären,om de samtidigt tager med sig Absurdistans mest bekante svittsare inkl. hans hjälparbetare,till den Indiska inhemska produktionen.

  Gilla

 • Thor

  110 miljarder, en svindlande summa. Men hur mycket förbättras Sveriges finanser om affären går igenom? Ponera att 30-40 miljarder kan erhållas som vinst att dela mellan Saab och statskassan. Det är gissningsvis mindre än 25% av vad migrationshaveriet kostar Sverige på ett enda år.

  Gilla

 • Mike E

  Det blir pinsamt när intelligente och bildade Modi skall möta kretinen Carl Gustaf och Svetsarn.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: