Regeringen och tidningarna överens om olaglig censur


YTTRANDEFRIHET. I går träffade IT-minister Peter Eriksson (MP) och representanter för mediernas organisation Tidningsutgivarna, TU, företrädare för YouTube och Twitter. Facebook avstod från deltagande. Regeringen och medier anslutna till TU, bland annat Dagens Nyheter och Expressen, har krävt en hårdare censur på de sociala medieplattformarna av material från aktörer som kritiskt granskar det svenska politiker och medier producerar.

Officiellt verkar man för demokrati och yttrandefrihet men i verkligheten slåss medierna för sina annonsintäkter och sitt f.d. monopol på nyheter så de kan informera väljarna om ”rätt” saker i ”rätt” frågor inför riksdagsvalet i september.

IT-ministern Eriksson förklarade sig nöjd med vad han rubricerade som ”ett mycket konstruktivt möte”. Han berättade att regeringen och TU bland annat fått löften från YouTube där det utlovas ”åtgärder” och ”skärpt kontroll” mot det Eriksson betecknade som ”illegalt hat och olagligt innehåll på nätet”.

– Utgångspunkten måste vara, och det är vi överens om, att det som är illegalt utanför nätet också ska vara det på nätet. Det har alltför länge varit så att det inte hänt något, sade Eriksson.

Mer på GP.se…

-Pettersson undrar lite över slutsatsen, givetvis ska det som är olagligt utanför nätet vara olagligt på nätet också. Men vad som är olagligt ska rättsväsendet avgöra och inte Expressen eller diverse vänsteraktivister.

Det som sker på nätet nu är att regeringen gör som Dagens Nyheter och Expressen vill, de utövar påtryckningar på nätjättarna för att få dem att ta bort publicistiskt material utan vare sig någon föregående eller efterföljande rättslig prövning av om materialet varit olagligt eller inte. Petterssons blogg, Granskning Sverige och många andra är exempel. Flera års arbete raderat utan rättslig prövning.

Justitieminister Morgan Johansson, som också deltog på presskonferensen sade att ett krav från den svenska regeringen och medierna är att dessa snabbare ska kunna komma i kontakt med de sociala nätjättarna så att material som påstås vara illegalt kan tas bort omedelbart. Alltså utan rättslig prövning helt i strid med de svenska grundlagarna.

I stället för de svenska rättsinstanserna ska det som Morgan Johansson på presskonferensen kallade för ”frivilligorganisationer” sköta bedömningen av vad som är olagligt innehåll på de sociala medieplattformarna och snabbt kunna flagga sådant för omedelbar borttagning.

Dessa ”frivilligorganisationer”, har tidigare visat sig vara vänsterpolitiska aktivister som agerar långt utöver de begränsningar som finns i de svenska yttrande- och tryckfrihetsgrundlagarna.

-Pettersson tycker att en bra början vore om nätjättarna kunde vara enkla att komma i kontakt med och kommunicera på svenska.

Sveriges nya domstol. Polis, åklagare och domare. Allt i ett utan möjlighet att överklaga skötta av vänsteraktivister. 


10 responses to “Regeringen och tidningarna överens om olaglig censur

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: