Vem ansvarar för fetma och övervikt?


INSÄNDARE. I en artikel på SVT med rubriken ”Därför ska du inte skuldbelägga människor med övervikt” skriver en journalist om fetmaforskarens upptäckter. Sveriges främsta fetmaforskare, Erik Hemmingsson, har kommit fram till att uppmaning till feta och överviktiga att äta mindre och röra sig mer inte fungerar.

Eftersom artikeln har uppkommit under SVT Nyheter är det uppenbarligen en nyhet för de smala som tror att feta och överviktiga inte vet varifrån övervikten kommer. Intressant att det behövs forskare för att komma fram till den slutsatsen. Jag trodde att sunt förnuft och ögon skulle räcka. Det finns många med överflödiga kilon runt omkring. Inte har de blivit smalare av alla tips att dra ner på maten och öka på träningen som de smala öser över dem.

Ännu mer intressant är det att läsa i artikeln om hur övervikten uppstår. Det är inte alls så enkelt att vi äter för mycket och rör oss för lite. Naturen är mer komplicerad. Det finns lyckostar som kan proppa i sig vad som helst och förblir smala. Och så finns vi alla andra som när vi äter mer än vad vi förbrukar blir kalorierna till fläsk.

Det är mycket vi har emot oss. Miljön till exempel. Den – enligt forskaren – ”uppmuntrar oss att äta mer och göra ohälsosamma val”. Sedan kommer ohälsosamma vanor. ”Ohälsosamma vanor som orsakat viktökningen är väldigt svåra att göra sig av med när de väl etablerats. Extra svårt är det om man lever i en miljö med konstant tillgång på billig, energität och näringsfattig mat”. Visst är det svårt att förändra vanor. Det vet vi alla av egen erfarenhet, utan forskning. Jag själv och säkert många andra skulle istället uppskatta en beskrivning hur vi skall lättast förändra de ohälsosamma vanorna och få hjärnan att samarbeta.

Börjar svenskar likna allt mer muslimer?

Muslimer säger ”Insha’Allah” (ungefär ”om Allah tillåter”) och tror att det är Allah som bestämmer allt. Om de lär sig svenska, kommer in på utbildning, får lägenhet och jobb så är det Allahs vilja. Deras egna insatser är underordnade och detta är ofta förklaringen till varför motivationen att lära sig svenska och skaffa arbete inte räcker fullt ut. Det är inte de själva som ansvarar för sitt liv och sina handlingar – det är Allah.

Det verkar som svenskar tar efter muslimer alltmer i den uppfattningen. I Sverige är det dock ”samhället” som har skuld till det mesta. Det är samhället som har skuld för att många blir överviktiga och feta, att alltfler blir utbrända, att våldet ökar, att det blir stökigare i skolorna, att antalet bränder ökar, det finns tiggare och fattigdom…

Så länge vi tror att samhället har skuld till såväl övervikt som fetma kommer motivationen att banta inte räcka till. Kalorier är inte små varelser som lever i min garderob och krymper mina kläder. Kalorier ingår i den mat som jag lägger på tallriken och den dricka som jag häller upp i glaset. När jag handlar mat är det jag själv som väljer vissa produkter framför andra och lägger i kundvagnen – inte ”samhället”.

Varför blir vi allt tjockare?

Min dotter var runt fyra när gick hon lös med färgkritor på sitt vita skrivbord. Jag upptäckte ”dekorationen” och frågade mest av nyfikenhet för att höra vad Anna skulle säga: ”Vem har målat på skrivbordet?”. ”Tomten” blev svaret. Nej, jag trodde inte på tomten så hon fick en trasa och instruktion hur hon skulle få skrivbordet rent. Det kallar barnpsykologer för en ”naturlig konsekvens”. Problemen börjar när vi slutar se naturliga konsekvenser av vårt agerande. Borde det inte vara självklart att om jag äter mer än jag förbrukar så lägger jag på vikten?

Varför pratar vi om skuld istället för att prata om ansvar? Kan det vara så enkelt att om samhället är ”den skyldige” så slipper individer att ta eget ansvar?

Enligt forskaren en kropp ”försvarar sina kilon och ökar aptiten”. Men vad säger hjärnan? Åtminstone min säger: låt bli bullen eller ta ett extra spinningpass på Friskis. Forskaren säger också att ”Ju oftare vi tvingas använda vår självkontroll, desto större risk löper vi att göra ohälsosamma val”. Och jag som trodde att övning ger färdighet och att självkontroll kan man öva på samma sätt som muskler…

Henry Ford (han med de svarta Fordbilarna) sade en gång: ”Om du tror att du kan eller om du tror att du inte kan så har du rätt”. Det verkar som att Ford har fortfarande har rätt. Jag väljer att tro att det är jag själv som bestämmer vad jag äter och hur mycket jag rör mig. De som tror att samhället har skuld till deras övervikt och fetma behåller sina kilon.

Är det tomten som drar i trådarna?

En elefant förbrukar i snitt 20 000 kalorier per dag. Eftersom det inte finns några feta elefanter äter den lika många kalorier. Det är lätt för elefanter kan man tycka. De går inte i butiker därmed slipper de alla lockelser som lösviktsgodis, fast food och socker i alla livsmedel, för att inte nämna chips och öl. Och de slipper dessutom all reklam för ovannämnda frestelser. Hur många kalorier per dag äter en blivande kandidat till ”Biggest loser” utan att förbränna dessa?

Absolut, jag vet av egen erfarenhet att det är mycket svårt att vara smal och vältränad. Det räcker inte med några veckors insatser utan det är livslångt hårt arbete. Samhället kommer inte att banta åt de feta. Samhället får inte diabetes, blodproppar eller cancer. Samhället i form av läkare och dietister kan hjälpa personen att gå ner i vikt men det slutgiltiga ansvaret ligger faktiskt på var och en själv. Jag väljer själv om jag skyller på alla lockelser och tröttheten (läs: samhället) eller om jag äter sallad och tränar 5 gånger i veckan.  

Intressant att artikeln har hamnat under rubriken ”Vetenskap”. Tack vore forskningen vet vi vad som inte fungerar. Rådet att äta mindre och röra sig mer fungerar icke. Vi vet dessutom varför. Vetskapen är inte vidare uppmuntrande och problemet kvarstår. Det skulle vara lärorikt att få reda på vad de överviktiga och feta som vill banta ner sina överflödiga kilon skall göra istället. Finns det någon forskare som kan tala om det för oss som just har lärt sig vad som inte fungerar? Finns det några short cuts för att bli av med övervikten utan att äta mindre och röra sig mer? Jag är den första att testa dessa i så fall. Än så länge låt oss sluta lägga skulden på samhället och istället prata om ansvar. Klagande förbränner inga kalorier. Det måste var och en göra själv. Så länge vi tror att det är någon annan som drar i trådarna (tomten eller samhället?) kommer fetma och övervikt fortsätta att öka.

Mårtensson 


10 responses to “Vem ansvarar för fetma och övervikt?

 • Erika Aronsson

  En smart person blir inte överviktig. Vem har sett en överviktig överläkare, kärnfysiker, civilingenjör?

  Gilla

 • Joy

  Det är tråkigt att läsa om hur enkelt allt är för alla andra. Är man ständigt sjuk som jag, så är kroppen i olag och jag är rund, jag äter inte särskilt mycket. Så det är trist med alla självrättfärdiga människor som vet hur alla ska bete sig för att bli smala och därmed duga.

  Försök att se att människor har olika kroppar och liv, istället för att hoppa på andra. Det är inte så enkelt!

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Signifikativt av mainstream-mediala kanaler att erinra om vikten att inte skuldbelägga allsköns moraliskt nedbrytande olater.
  Allt skall ta mig tusan urskuldas – UTOM de rakryggade dissidenter som opponerar sig mot landets och Europas destruktionspolitik, ty dessa är det helt godkänt att skuldbelägga in absurdum.
  Andreas.

  Gilla

 • age

  Kanske någon accepterar ett tips?
  Det här är visserligen ovetenskapligt och grundar sig bara på två personer och under en tid av endast 6 år, men kan kanske vara värt att fundera på.

  Hustrun och jag slutade med socker och vetemjöl för 6 år sedan.
  Vi gick ner i vikt, jag ca 10 kg.
  Vi slutade helt att känna hunger.
  Det innebar att vi kunde slopa morgonfrukosten. En kopp the bara.
  ”Frukosten har vi sedan dess ätit ca 11:00 – 12:00.
  Dessutom aldrig mat efter 20:00.
  Vi ligger i ett spann på +/- 1 kg hela tiden och aldrig sjuka (hittills)
  Går bara 6 – 7 km/dag med hunden och arbetar ganska mycket.
  (jag är ingen ungdom)
  Vill någon ta efter så är det roligt.
  //age

  Gilla

 • Anders

  Helvete! Röra på sig mer och äta mindre fungerar för allt och alla. Hur svårt ska det vara att banka in det i pallet på folk?

  Gilla

 • ruben

  Jag har hört ett gammalt tips att äta, som en fågel och skita, som en elefant. Men då försvinner man väl till slut? Det verkar vara ett evigt mänskligt problem utan allmängiltiga lösningar trots pålästa experter.

  Gilla

 • Argus

  Jag läste för en del år sedan att en norsk klinik bad nära biologiska släktingar ta med avföring som de spädde med mjölk och injicerade i tarmen på den sjuka. Den moderna skolmedicinen och dess penicillin och andra liknade mediciner har av ren okunskap ödelagt tarmfloran för miljoner människor.

  ”Big Pharma” har hittat på mediciner mot ofarliga tillstånd och sedan propagerat för att friska människor med annorlunda mätvärden skulle fås att ta dyra mediciner livet ut. Först gick myndigheterna som reglerar sjukvården på det och efter ett tag även livsmedelsmyndigheterna som blev akut allergiska mot animaliska fetter och bedrev rena korstågen mot dem och lanserade Omega 6 istället. Nu har det visat sig att en obalans mellan Omega 3 och Omega 6 kan framkalla tillstånd och att Omega 6 kan härskna och bli fria radikaler som kan orsaka blodpropp.

  Först måste vi få ordning på livsmedelsindustriella komplexet så att de slutar upp med att förstöra livsmedel med tveksamma tillsatser. Nästa steg är att genomföra en total granskning av ”Big Pharma” och plocka bort det som är verkningslöst och skadligt.

  Sedan har naturligtvis individen ett ansvar men för många är det en kombination av överkonsumtion kombinerat med dåliga kroppsliga förutsättningar. Vi får inte glömma bort att det är det naturliga urvalet som format oss. För inte så länge sedan var det en överlevnadsstrategi att lagra och hushålla med energi. De smärta dog helt enkelt under dåliga tider. Nu är det tvärtom men det naturliga urvalet vänder inte på en femöring. Jag rekommenderar er alla att läsa vad Lars Bern har att säga. Uvell hade också för en tid sedan en intressant sammanställning om sockerkonsumtionen.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Frågan är hur lyckliga dom som kan stoppa i sig vad som helst utan att gå upp, är i framtiden!

  Det är viktigare för dessa att tänka på vad dom äter, än för dom som har lätt att gå upp!

  Deras lever får gå på högvarv för att förbränna allt fett, med risk för framtida skador.

  Gilla

 • Danceographic Ocean

  Förutsatt att man är myndig är den enda som har ansvar för vikten man själv, precis som det står. Normalt försöker ju folk få saker till att det aldrig är individens fel, som arbetslöshet, men något ansvar måste man ta i livet för sig själv.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: