Stäng

Galenskapen land

GALENSKAP. Idag ska Kronofogden bränna ner 68-åriga Anita Gimvalls kåta i Vindelfjällens naturreservat i Storumans kommun. Anita Gimvall är själv på plats för att protestera. I sju år har tvisten pågått mellan Länsstyrelsen i Västerbotten och Anita Gimvall. Allt handlar om en kåta vid Stenträsket i Storumans kommun.

Kåtan har enligt Anita Gimvall funnits i hennes släkt i 120 år. Länsstyrelsen i Västerbotten menar dock att det är ett olovligt nybygge på statens mark. Det är inget nybygge som de påstår. De har ju inte ens varit på plats, så de vet ju inte,  säger Anita Gimvall

Nu ska kåtan bort och idag ska två män från Kronofogden verkställa Länsstyrelsens beslut. Anita Gimvall ska själv vara på plats för att protestera.

Anita Gimvall berättar att kåtan har funnits i släkten och använts sedan slutet av 1800-talet då hennes morfars farbror byggde den intill sin fiskesjö Stenträsket i Storumans kommun. I slutet på 1950-talet reparerade hennes morfar kåtan men 50 år senare var den i så dåligt skick att Anita Gimvall, som har husbehovsfiske i sjön, bestämde sig för att bygga en liten träkåta istället på samma plats.

Men byggnaden anmäldes anonymt till länsstyrelsen i Västerbotten som krävde att Gimvall skulle avlägsna byggnaden från platsen eftersom den räknades som svartbygge, Gimvall rev träkåtan och istället rustade hon upp den gamla torvkåtan från 1800-talet men inte heller den får stå kvar enligt länsstyrelsen eftersom den räknas som nybygge.

Antingen ska hon betala 30 000 kronor i vite eller riva kåtan har länsstyrelsen meddelat.

Efter många turer och processer fram och tillbaka så har ärendet gått så långt att kronofogden är inkopplad och beslut är taget att kronofogden ska bränna ner Gimvalls kåta idag på onsdag kl.10.00.

– Jag kommer att åka upp dit i morgon på morgonen tillsammans mina närstående som en protest och jag har god lust att kedja fast mig inne i kåtan, få se vad kronofogden gör då, säger Anita Gimvall.

Hon säger sig ha fått mycket stöd utifrån och vet att det är många fler än hon själv och hennes familj som är upprörda över det som ska ske men vet inte inte om det är inplanerat någon demonstration på platsen imorgon.

– Man tappar tron på allt. Jag vet inte vad jag ska göra och jag har inte fått någon vink om att det kan bli på annat sätt än bränning. Att sånt här kan hända 2018 i Sverige som skriver under alla konventioner, men det betyder tydligen ingenting, det är bara för syns skull, avslutar en bedrövad Anita Gimvall.

-Pettersson säger att våra myndigheter prioriterar på sitt sätt, idag Anita, igår Pettersson

Bild och delar av texten från Lennart Eldfors Facebook…

 • 1890 bygger, enligt Anita Gimvall, hennes morfars farbror en kåta vid Stenträskets strand.
 • 1959 renoveras kåtan av Anitas pappa och hennes bror. Men med åren förfaller kåtan.
 • 2010 beslutar sig Anita Gimvall för att renovera kåtan till en modernare byggnad.
 • 2011 kommer det in en anonym anmälan till länsstyrelsen i Västerbotten. Länsstyrelsen inspekterar platsen och menar att det inte finns någon dokumentation om en tidigare byggnad på platsen och att Anita Gimvalls byggnad räknas som ett nybygge på ett naturreservat med strandskydd. Anita Gimvall åläggs därför att ta bort byggnaden och återställa platsen till ursprungligt skick.
 • 2017 besöker länsstyrelsen platsen igen och finner då en ny byggnad på platsen. En mer kåtaliknande sådan. Anita Gimvall menar att hon återställt platsen med en byggnad som mer liknar den ursprungliga kåtan och att hon därmed återställt platsen enligt länsstyrelsens åläggande. Länsstyrelsen i Västerbotten besöker platsen igen och menar då att den tidigare byggnaden antingen ersatts av en ny kåtaliknande byggnad eller täckts över med presenning, hönsnät och torv.
 • I augusti 2017 skriver länsstyrelsen i Västerbotten en ansökan till kronofogden om avlägsnande av byggnaden. Kronofogden har därefter beslutat att om avlägsnande av byggnaden. Kronofogden har därefter beslutat att byggnaden kommer att brännas.
 • 11 mars 2018. Kronofogden är på plats men har klockan 13:00 ännu inte fått eld på Kåtan på grund av så mycket snö så den måste skottas fram men så småningom lyckades fyra poliser och två kronofogdar få eld…

27 reaktioner på “Galenskapen land

 1. Var det för mycket begärt av kärringen att undersöka om hon behövde bygglov innan hon rev ner sophögen 2010 och byggde nytt?
  Ledsen, men jag har svårt att ha någon sympati för henne bara för att hon är same.

 2. Vi får trösta oss så länge,att vi idag inte längre än världen dummaste folk.
  Tyskland har nu tagit över plats ett.Där har miljöaktivisterna nu infört 30-zon på den gata som är mest trafikerad i Berlin.Plus ett antal andra
  ”pulsådror”.Detta innebär än mer avgaser,när kilometerlånga köer bildas !!
  Ovan på allt har de nu skrämt upp ägare till Dieselfordon,till den grad att de säljer sina bilar (delvis bara ett par år gamla) till spottpris.
  Bilarna går till Rumänien och Bulgarien huvudsakligen.Vilket innebär om de miljöextrema hade rätt,att problemen flyttas några mil sydost ut,

 3. Länsstyrelsen tar strid mot en liten gumma och river en kåta på värdelös mark i mångas ögon. LANDSBYGGDEN avfolkas, ingen vill eller orka hålla på att tjafsa med idioter. Med värdelös menar jag att för mig har marken och kåtan inte något värde räknat i pengar.
  För gumman är kåtan och marken en del av hennes liv! Det går bra för politikerfrälset i Landstinget i Stockholm att förskingra 60miljarder kronor på Nya Karolinska sjukhuset….Då händer ingenting, ingen utredning, ingen häktas….
  60miljarder kan de bygga 120 finare och bättre sjukhus i ex Thailand….Hur kan det komma sig att vi är på väg ner i avgrunden? Svaret är givet, vi har världens sämsta politiker, de har satsat på massinvandring av kriminella med ett Integrationsverk med 10,000 anställda….
  De är så galna och verklighetsfrånvända att de vill hjälpa IS mördare med bostäder och pengar och de gör det också….
  Vi lever i ett sjukt land och det är en tragedi för vårt land och befolkningen kommer att få betala dyrt för att de röstar på Socialdemokraterna och MILJÖDÅRARNA!

  1. Myndighetspersoner som verkställer detta beslut ska skämmas, de kommer till helvetet en dag!

 4. Det kom fran SVT sa det maste vara Fake News inte behandlar vi i Sverige samerna pa detta satt, var det inte illa nog 1940 talet vi ber en stilla bon for samerna och Sverige

 5. Ett svartbygge är alltid ett svartbygge…så bra gjort, nu tycker jag att dom fortsätter med dom olagliga råmlägerna.

 6. Jag har vistats i området och lärt mig en del genom det. Stenträsket ligger mitt emellan Storuman och Hemavan. Det vill säga i de delar av landet som en rabiat sent invandrad minoritet vill få full kontroll över.

 7. Som om denna rivning vore nog nu nekas dessutom stackars muslimer i Sverige statsbidrag på grund av extremism !!!!
  Får man verkligen göra så klassas inte det som hets mot folkgrupp, rasism, kränkning och inte minst så måste det väl i Sverige strida mot mänskliga rättigheter som snart allting idag gör när det gäller icke infödda svenskar ?
  Skulle tro att dessa muslimer nu får all tänkbar juridisk hjälp som finns för att få sina bidrag välbetalda och redan välgödda advokater ställer ju alltid upp för mångkulturen på skattebetalarnas bekostnad.

  1. I varje fall måste det strida mot FN`s barnkonvention ! Eller annan ny införd EU-lag…Hade aldrig tillåtits om inte alla styrande nu har fullt upp med sina kungliga ”smak och snillen”….

  2. Ge fan i den och gör litte nytta i stället.Ni har betalt från oss skattebetalare visa litte gurage för än gång skull.Men ni är väll som alla andra messar som inte gillar Svenskar

 8. Sjävklart skulle det brännas ned, Anita Gimvall är ju bara en enkel svenska. Vem i hela världen (mer än kronofogden förstå) kan bli störd av denna lilla hydda? Bättra vore det om kronofogdarna rensade upp bland zigenarnas alla olagliga bosättningar. Men de har naturligtvis inte mod nog att utföra detta pga det mediadrev, som skulle uppstå. Och alla miljöpartisterna skulle väl skrika sig hesa.
  Jag slutar aldrig förvåna mig över var ifrån alla idioter, som fått jobb hos våra myndigheter kommer ifrån.
  Därfär måste vi få en ny regering vid valet 2018. Kanske kan en del av de värsta stollarna då piockas bort.

 9. Men Zigenare få skita när vart som helst utan större problem. Sverige är
  ett land i fritt fall med ryggen först

  1. Jag frågade en lövkrattande parkarbetare när jag gick genom den vackra kyrkogården Sorgenfri i Malmö en höst för några år sedan när zigenarkvarteret ännu fanns på den tomma industritomten intill, om det verkligen är sant som det sägs att zigenarna bajsar på gravarna?
   – Ja. Svarade han omgående och kort som om det vore den mest självklara sak.

 10. Den kungliga svenska avundsjukan känner inga gränser! Sorgligt för Anita är att vi har lagar och regler som måste följas. Anita får trösta sig med att hennes släkt och hon själv har haft stor nytta och nöje under mer än 120 år utan att betala arrende för tomt.
  Om länsstyrelsen inte beivrar ett svartbygge då sköter de inte jobbet och sitt uppdrag och det är ännu allvarligare än ett svartbygge.
  Land skall med lag byggas, en gammal god regel som vi bör vidmakthålla.

  1. Farbror skall kaxa sig lagom!
   Ta för all del inte i så stödkorsetten spricker!
   Att du är en underlig gynnare har man nog märkt, men detta var i grövsta laget.
   Du har endast lyckats komponera ett osmakligt förnumstigt påpekande som du definitivt inte har någon heder av.
   Andreas 🙂

 11. Oj,oj,oj…
  Här var det ett prioriterat ärende.Skada vi inte kände till detta tidigare.
  Vore ju lätt att be några av ”de fattiga EU-medborgarna”,att sätta sig vid kåtan.Dessa zigenare lyder ju under full immunitet,och ingen makt i Absurdistan skulle få flytta bort dessa !
  I Tyskland finns i deras dagstidningar ofta en spalt med rubriken:
  ”Detta skrattar hela landet åt” Uppe hos kan man gråta över samma !

 12. Tänk om de kunde lägga lika mycket energi på att jaga bedrägerierna som pågår bland alla skäggbarn och deras anhöriga.

 13. idag Anita, igår Pettersson… OCH I FÖRRGÅR (läs 1933) Berlin .
  Modus operandi går igen.Staten angriper den lilla människan som en del av ett politiskt maktspel för att skrämma till konformitet.

  Bokbålen (de digitala, dvs censur i sociala medier och utrensningar i bibliotek och läromedel) brinner redan, eldade på av de mäktiga mediekoncernerna och Statens Indoktrineringsverk..

 14. Vansinne! Men typiskt svenska staten. Och varför anmäldes kåtan anonymt? Man borde undersöka varifrån anmälan kom, det kan vara gammalt groll som ligger bakom och som överhuvudtaget inte har med kåtan att göra. Länsstyrelsen borde besinna sig.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: