Moské i skola? *uppdaterad

I Sala Allehanda publicerade igår en insändare som manar till eftertanke.

Man skulle kunna tro att tidningen publicerat ett aprilskämt, men datumet förkastar den teorin. Att tidningen publicerar insändaren tyder på ett det ligger en sanning bakom och detta borde uppröra ganska många.

Jag återger insändaren i sin helhet för att ni inte ska gå miste om något.

”Som skattebetalare tillika potentiell väljare vill jag veta vilka partier i Sala som har godkänt och fattat beslut om att skolans lokaler, på lektionstid, får nyttjas av allmänheten som moské? Onsdagen den 28/3 i Möklinta kyrkskola blev två elever utvisade, av sin lärare, från sitt klassrum. Orsaken var att klassrummet redan var upplåten som moské för fyra män.

Ytterligare ett rum, på skolan, var upplåten som moské åt en kvinna. Eleverna var på plats på utsatt lektionstid men fick vänta ytterligare 10 minuter, innan lektionen kunde upptas. När männen avslutat sin bön bad läraren om ursäkt till männen, för att eleverna ”stört” deras bönestund.

Får det enligt Skollagen förekomma religiösa inslag likt dessa i skolan och på lektionstid? Till vad, får det enligt Skollagen, tas av elevernas lektionstid till för verksamhet? Har bygglov ändrats för Möklinta kyrkskola det vill säga att den nu är en moské? Vilka fler skolor i kommunen, är nu även moskéer?

Sedan när får obehöriga vistas i skolans lokaler på lektionstid?”

Sala Allehanda

*Uppdaterat 2018-04-08

En kontakt togs med skolan och här är svaret (klicka för större bild).

Nu vet vi sanningen och den är alltid bättre än spekulationer. Dock undrar jag om anställda med annan tro än islam haft bönestunder på skolan? Nu märker ni att jag spekulerar 🙂

 

21 thoughts on “Moské i skola? *uppdaterad

 1. RELIGION är en privat sak som man måste ägna sig åt på sin egen tid, genom att tillåta en RELIGION att utövas på arbetstid då kan man inte heller neka att alla RELIGIONER har samma rättigheter att utövas på arbetstid. Men om man ändå neka alla andra RELIGIONER och endast ger tillåtelse för muslimerna att göra detta på arbetstid. Ja då finns det ett mycket alvarligt problem.

 2. Vilket slipprigt svar. De tycks svara med alla möjliga alternativ för att täcka upp all eventuell kritik. Konstig religion, där en persons bönetid upptar ett klassrum för en skolklass på skoltid. Jag kan se mycket väl hur de här muslimerna mästrar en aning i skolan och gör lite som de vill. Det borde vara hur fritt, som helst att be när man vill och var man vill i sin ensamhet om man inte stör någon naturligtvis. Men stå på knä och göra bugningar på en yogamatta kräver mer utrymme och då får de nog ta och skaffa sig en ostörd böneplats.

 3. Eftersom våra kyrkor är minerad mark i skolsammanhang, så passar nog mussarnas lokal vid nästa skolavslutning.

 4. Det enda som är förvånande i sammanhanget är att den fala lokalpressen förmåtts publicera en islamkritisk insändare.
  Att sedan den centerpartistiska taltratten väljer att bagatellisera incidenten, är exakt vad man kan förvänta sig av globalismens giriga gycklare och galgfåglar.

  För övrigt borde ovan nämnda och andra årbräckta PK-inventarier nyttja modeuttrycket fake news med försiktighet, då de lokala estradörerna uppvisar stora svårigheter att särskilja verkliga nyheter från falska och seriöst informativ nyhetsförmedling från manipulativ psykopolitik.

  Alltsammans är naturligtvis en fråga om vilja, ambition och motivation. Så länge det är ekonomiskt, socialt och avancemangsmässigt lönsamt att inbilla sig att den etnopluralistiska visionen representerar det optimala lyckokonceptet, i stället för att inse att det är en icke realiserbar utopi till fromma för globala finansmagnater, kommer ingenting att förändras.
  Andreas.

 5. Vad man än läser i dag så blir man inte förvånad. Stolligheterna staplas bara på varandra i en aldrig sinande ström.

 6. Mycket bra att det finns människor som kan och vågar lyfta fram sån här monumental flathet från lärare och rektor. Det handlar inte bara om lagbrott utan om ett moraliskt förfall. För övrigt uppmanar jag alla: läs koranen och lär dig vad islam är. Och ta ställning till hur tolerant och fredlig den religionen är!

  • Ingen idé. Koranen är nästintill obegriplig. Den låter sig inte översättas heller då bara dem som behärskar det arabiska språket kan till fullo förstå alla nyanser i budskapet. Läs historia istället.

 7. Samtiden skriver:
  ”Kommunalrådet Carola Gunnarsson (C) i Sala säger till Samtiden att hon har hört ryktet.

  – Det är “fake news”. Det är muslimska personer på skolan som vi har anställt som har fått tilldelat sig ett rum på skolan för att be på sin rast.”

  Min kommentar; Men varför måste plötsligt vissa be på arbetstid? Vi har aldrig hört krav från spanjorer att arbetsgivaren ska anpassa sig och erbjuda utrymme för siesta?!

  Skolan är till för undervisning – för några år sedan hade dylika krav besvarats med att sådant inte hör hemma på arbetet!

  • Värt att tillägga är att i de muslimska arabländer som jag besökt erbjuder inte hotellen sina anställda bönerum och tillåter inte dylikt under arbetspasset!

  • En sak till; kommunalrådet kallar det ”fake News”, i samma mening bekräftar hon att ett rum på skolan upplåtits till bönerum, att användas under skoltid. -Alltså inte ”fake”!

  • Är du vänlig att sluta lägg till ett z för att appellera till den sk nazismen i feministernas agenda, om du vore något som helst bevandrad vad nationalsocialismen stod/står för så skulle du veta att dagens kommunist/feminist/liberala helvete var och är exakt det nationalsocialismen ville/vill motverka!

   Tack på förhand!

Kommentera