Stäng

Hur stort är Ryssland?

Ryssland är världens till ytan största land och täcker stora delar av både Europa och Asien. Ryssland har runt 144 miljoner invånare. I huvudstaden Moskva bor cirka 12 miljoner människor.

Ryssland beskrivs ofta som ett hot och en stormakt, det stämmer att Ryssland är stort till ytan men det innebär också enorma områden att bevaka på en relativt liten befolkning. Japan har 127 miljoner invånare och Sydkorea 50 miljoner som jämförelse.

Ryssland är dock ingen ekonomisk stormakt mätt i BNP, som mäter värdet på alla varor och tjänster som produceras i ett land under en viss period. Man använder det bland annat för att beskriva storleken på en ekonomi.

Rysslands ekonomi är ”bara” 2,5 gånger större än Sveriges. Slå ut det på ytan och antal människor så inser de flesta att Ryssland har problem med att tävla med USA och Kina. Rysslands ekonomi är mindre än Italiens och jag har aldrig hört någon säga att Italien är en stormakt. EU:s samlade ekonomi är större än USA:s.

-Pettersson undrar om Ryssland och Putin känner sig hotat på grund av sina enorma naturtillgångar. Ryssland och väst borde samarbeta mot islam i stället för att hota varandra…

Källa

17 reaktioner på “Hur stort är Ryssland?

 1. Något verkar snett med BNPn. Norge är rikare än Sverige. Mexico är ett utland, etc.

  Andy Uhrberg, M.S. Eng. Phys., M.S. M.E. 720.465.4343www.uhrbergconsulting.com

  On Apr 4, 2018 at 00:54, <Petterssons gör skillnad!

 2. Ett fullständigt galet sätt att räkna! Om vi betalade varandra 1 miljon varje gång vi kliade varandra på ryggen skulle BNP öka enormt men inget av värde tillförs. ”Ekonomer” suck! Inte konstigt att världen ser ut som den gör!

 3. Nu när Ryssland (och Kina) inte längre accepterar handel mm i ”petrodollar”, utan endast ”guld-backad” rubel/yuan, så får IMF m fl svårare att jämföra BNP/BNP-per-Capita vilket räknas i dollar, utan att avslöja att petrodollarn är underminerad och går mot ”konkurs”.
  I o m att ”petrodollarn” är satt under press och att BRICS inrättat en konkurrerande internationell investeringsbank till IMF, så kan inte USA/Globalismen längre som hittills ”beskatta” resten av världen för att finansiera sina erövringskrigen – utan att petrodollarn blir utsatt för kraftig inflation. USA:s statsskuld är lika hög som resten av världens samlade skulder och med ett jättelikt handelsunderskott, medan Ryssland är skuldfritt, med ett jättelikt handelsöverskott (tack vara de olika embargona). Kina har i det närmaste heller ingen statsskuld. Nu, när Ryssland 2017 hade betalt alla skulder, inkl alla skulder gamla Sovjet dragit på sig, kommer sannolikt välståndet i Ryssland skjuta i höjden som en raket.

 4. Jag är inte någon stor vän av Putin men vad Theresa May och GB gjort tycker jag är ansvarslöst. Utan verkliga bevis skall ingen, varken nation eller person, pekas ut som skyldig.
  Det är också oförståeligt att så många andra nationer utvisar diplomater i någon sorts solidaritet med ryktesspridarna i GB. Att Sverige gjorde det är ju bara att förvänta, likaså att vi tyckte att Ryssland agerat fel när de som svar utvisar en svensk diplomat.

 5. Räkna på potential för välstånd istället, d v s BNP per Capita. Då ändras bilden radikalt.

 6. I dag skrives om fallet med dubbelagentens förgiftning,att Brittiska militärlaboratoriums undersökning, inte kunnat härleda detta till Ryssland.
  Beståndsdelar av Novitschok lär finnas men detta kan inte entydigt bevisa,varifrån giftet stammar:
  http://www.krone.at/1684402

 7. Ryssland är stort, men ändå uppenbarligen inte tillräckligt stort då de velat invadera en del av Ukraina samt skapat halvsjälvständiga lydstater på Moldaviens och Georgiens territorium.

  1. Självständiga lydstater nu pratar du om en amerikansk specialitet.Halva sydamerika och mellanöster består av handplockade maiorinett regeringar.
   Varför tror du det massiva hatet finns mot usa i den muslimska världen och övriga världen.
   Ryssland är endast svensken rädd för titta vem som anföll vem senast våra nationer krigade
   Du är en globalist och allt som står den sionistiska agendan i vägen är fienden.

  2. Var läser du dina ”nyheter” ?? Betala inte för dessa,då de är alla enbart halva sanningar,och resterande lögn ! Låna istället böcker på biblioteket,och läs in historia om de områden du nämnt.

 8. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Samarbete är bättre än konfrontation och det vill jag tro att både Trump och Putin i grunden inser fast det för tillfället utvisas diplomater i parti och minut.

 9. Det finns också ett mått som justerar BNP till köpkraft det kastar om värdena på BNP en del. Där lågkostnadsländer ökar och högkostnadsländer sjunker.

  1. Denna din information kan vi alla idag taga del av,när vi ser hur vårt svenska nödmynt,nu sjunker som en gråsten i vatten.
   Kursen mot skitvalutan Euro är nu 10.34…Så lågt har inte kronan stått på år och dag !

 10. Mest naturrikedomar finns i Ryssland.
  Inte underligt att Makten som styr NATO vill lägga rabarber på dessa!

  1. Enligt vad jag läst i rysk media så förbereder Norge och en rad andra Natoländer en invasion av Kolahalvön där de tänker lägga beslag på områdets naturresurser och militär infrastruktur. Där är dock högst tveksamt om detta kommer att lyckas då Ryssland har världens starkaste armé med bl.a. över 10.000 pansarvagnar och dessutom kan försvara sig med kärnvapen.

  1. Håller med! Något nytt Afghanistan vill han knappast ha!

   Jihadistkrigarna hade strömmat hit från hela världen för att försvara kalifatet!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: