Saudiarabien: Det judiska folket har rätt till ett eget land

UTRIKES. Diktaturen i Saudiarabien verkar sakta förändras. Kvinnor har börjat få köra bil, burka och niqab är inte längre obligatoriskt, korruptionen har börjat bekämpas och i ett uttalande säger den saudiske kronprinsen  Mohammed bin Salman att det judiska folket har rätt att leva i fred i ett eget land

– Jag anser att palestinierna och israelerna har rätt till sitt eget land. Men vi måste ha en fredsöverenskommelse för att säkra stabiliteten för alla och för att ha normala relationer, säger Mohammed bin Salman i en lång intervju med The Atlantic.

MbS som han kallas är de förste arabiske ledaren som erkänner det judiska folkets rätt till en egen stat i området som kallas Palestina.

Saudiarabien erkänner dock inte Israel. Landets inställning är och har varit att normaliseringen av relationerna bygger på om Israel drar sig tillbaka från de områden som ockuperades – bland andra Västbanken, Gaza och östra Jerusalem – under 1967 års krig.

– Vi hyser religiös oro över ödet för den heliga moskén i Jerusalem och över det palestinska folkets rättigheter. Det är så vi känner. Vi har inga invändningar emot något annat folk, fortsätter bin Salman.

Spänningen mellan regimen i Iran och Saudiarabien har ökat efter spekulationer om att Riyad och Tel Aviv närmar sig varandra i syfte att arbeta tillsammans mot den gemensamma ärkefienden Teheran och nu säger kronprinsen att Irans ledare får Hitler att se bra ut. 

Förra månaden öppnade Saudiarabien för första gången sitt luftrum för en kommersiell flygresa till Israel – ett drag som kallades ”historiskt” av en officiell israelisk representant.

I november förra året avslöjade en israelisk regeringsmedlem att hemliga kontakter tagits med Saudiarabien. Sådana rykten har förekommit länge, men Riyad har förnekat dem.

-Pettersson säger att vi inte ska dra för stora slutsatser men det går sakta åt rätt håll i Saudiarabien och åt fel håll i Sverige. Vi får se om kronprinsen överlever…

Nedan några bilder från Jeddah, Saudiarabien, staden som verkar vara minst religiös, där vissa kvinnor struntar i gudsmännen och skickar hijaberna dit de hör hemma…

Som jämförelse, det socialdemokratiska kalifatet Malmö…

15 thoughts on “Saudiarabien: Det judiska folket har rätt till ett eget land

 1. Israel är ett mycket litet land till ytan och att dela landet i två stater är en omöjlighet, det finns två alternativ och det är att det blir en Palestina stat eller förblir som en judisk Israel stat.
  Det har också naturliga gränser som är Jordan dalen och havet, någon delning av landet är helt orealistiskt.
  Nu finns det ett 100 tal länder som erkänt Palestina, som menas att de vill ersätta Israel med Palestina.
  Alla som vill att den judiska staten Israel skall förbli erkänner inte Palestina.
  Det är mycket positivt att den Saudi M. bin Salman har den åsikten att Israel skall förbli som en judisk stat.

 2. Som allt annat som kommer ur den del av världen skall man ta detta med tvivel, när det kommer från en kultur där det är tillåtet att ljuga om det främja deras/religionens syften.
  Det är bara taktik för att ha lugnt på den fronten ifall det dra sig ihop med Iran

  • Att Pursvensken har rätt till sitt eget land kan tyckas vara en självklarhet men sen 40 år tillbaka har utvecklingen gått i helt fel riktning.

 3. De återstående regenterna i regionen är nog nervösa. Radikal islam är ett hot även mot dem. Kungen verkar ha rensat bort hotfulla prinsar nu. För att överleva vid makten är en allians med USA ett starkt kort. Saudi talar också om att inrätta en ekonomisk frizon, ett andra Dubai, vid Röda Havet. Jag tror nog det finns en vilja till modernisering, men förmågan är det lite så där med i Saudi.

  • Lär inte bli i vår tid !!
   Nåja, önska kan man alltid hoppas likaså,som när de idag utlovades ”upp åt 8-10 plusgrader,och den först vårdagen”…
   Slog upp mina mörkblåa,och upptäckte ett vitt snötäcke och fortfarande faller snön.Minus 3 grader och med lite tur,ligger den vita prakten kvar till 1:a Maj.
   Vad jag vill ha sagt är,att dra inte för stora växlar av allt som säges och skrives.Man blir bara besviken…efteråt !

 4. De måste förändras snart är det slutlekt med oljan, västvärlden behöver förhoppningsvis inte i framtiden krypa för välgödda oljeshejker som det gjorts allt för länge !!!!

  • Väst har aldrig behövt krypa för dem (men har gjort det ändå). De är totalt oljeberoende, oljeexport är deras enda inkomst. Vi har alltid haft dem som i en liten ask. Aldrig funnits behov av någon militär åtgärd.

 5. Feministregeringen, FI o Metoo kommer demonstrera för rätten för kvinnorna i Saudi att bära sopsäck dygnet runt ute såväl som hemma!!!

Kommentera