Stäng

Syrisk svensktalande kvinna i byggbranschen utan huckle

INVANDRING. När byggingenjören Qamar Happoush fick sitt första jobb i Sverige hade hon svårt att förstå alla byggtermer. Därför samlade hon alla svåra ord och översatte dem. Nu har hennes lista resulterat i världens första svensk-arabisk-engelska bygglexikon. ”I byggbranschen går det inte att klara sig utan svenska”, säger Qamar. 

Byggbranschen skriker efter arbetskraft. Samtidigt är arbetslösheten bland nyanlända skyhög. Vägen till en lösning går via språket, menar byggingenjören Qamar Happoush.
– Alla kan få praktik men ingen får ett jobb. Det handlar nästan alltid om att svenskan inte är tillräckligt bra, säger hon.

Qamar Happoush talar utifrån egen erfarenhet. Bara några månader efter att hon 2015 flytt krigets Syrien fick hon jobb på byggnadsfirman Otto Magnusson. Men även om yrkeskompetensen fanns så var språket ett problem. Kollegerna svängde sig med byggnadstekniska termer och Qamar Happoush hade svårt att hänga med.

– Jag satt på möten och bara lyssnade utan att vara med i diskussionerna, men jag skrev ner alla svenska ord jag inte förstod. Sen översatte jag dem till arabiska hemma. Efter fyra månader hade jag 1 500 ord. Efter ett år hade jag över 2 000.

Läs mer på Byggnadsarbetaren…

-Pettersson gillar några saker. – Alla kan få praktik men ingen får ett jobb. Det handlar nästan alltid om att svenskan inte är tillräckligt bra, och det gäller naturligtvis inte bara byggbranschen, sedan ser jag bilden på en arabisk kvinna utan huckle i byggbranschen och konstaterar att det går om man vill!

Sedan kan man naturligtvis fundera på om inte Qamar Happoush behövs bättre hemma i Syrien…men mycket hellre sådana som Qamar än 35.000 ljugande afghanska manliga desertörer.

11 reaktioner på “Syrisk svensktalande kvinna i byggbranschen utan huckle

 1. Det borde vara en stor efterfrågan på henne i menaländerna. Så då får hon både jobb och klarar språket.

 2. En annan som normalt inte bär hyckle beklagar sig över,att finna sitt namn på en ”hatlista”.(¨PK´s korrekta namn på något,som anses normalt av oss andra)
  Helle Klein av judisk börd,finns med på en sådan Islamkramande sida hos Google…bland andra femtekolonnare.
  X-pressen som ju alltid uppträder som förebild,har låtit henne uttala sig om varför hon inte begärt,att de skall mörka hennes förräderi ? 🙂

 3. Håller med i det. Dessa ansvarstagande människor är ju välkomna, men behövs väl ännu mer i Syrien? Myndigheterna tycks annars vara mest angelägna att fylla upp Svenska förorter och storstäder med alltför många outbildade unga män, som ofta har kriminella färdigheter, vet inte varför. Språkförbistring, om det inte är ett serviceyrke och, som vi kunde läsa, en bransch med många nödvändiga facktermer, brukar sällan vara ett hinder om den anställde har ett naturligt ansvarstagande.

 4. Desertörer och latmaskar, det vill sossarna, ja hela 7 klövern ha, att vi skall försörja. Själva blir de politiker, till det behövs ingen utbildning

 5. Där vilja och förmåga finns, där uppkommer möjligheter!

  Men som sagt kompetensen behövs i hemlandet så packa nu väskan, det vankas återresa!

  Med väntad repatriering (hemvändande) kommer den svenska byggbranchen att vara överetablerad)!

  Med de väntade ståltullarna kommer Sverige ha arbetskraftsöverskott, vilket innebär mycket stor arbetslöshet! Det kommer inte finnas några resurser till att utveckla välfärden eller ens behålla befintlig välfärd!

  Det stundar djävliigt bistra tider för det svenska folket när Donald Trump inför strafftullar på stål och aluminium!

  Alla har väl vid det här laget medvetandegjorts och förstått att den svenska stålindustrin utgör en större del av den svenska exporten!

  Alla har ju självklart medvetandegjorts och har förstått att tillväxt skapas genom export och inte genom att pengarna cirkulerar inom Sverige för att betala varor och tjänster!

  Minskad stålexpoort innebär minskad BNP/capita! Innnebär ett fattigare Sverige!

  DU avgör om vansinnet ska fortsätta efter valet 2018!

  DU avgör om det ska bli förändring på riktigt!

  DU avgör om dina barnbarnsbarn ska bli tvungna att konvertera till Islam!

  DU avgör om dina barnbarnsbarn ska leva i ett Sverige som tillämpar Sharia lagstiftning!

  DU avgör om dina barnbarnsbarn ska leva i en demokrati eller en diktatur!

  Det är DU och bara DU som avgör dina barnbarnsbarns framtid!

  Om du bryr dig om dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn finns bara ett parti och det är SD originalet som övriga partier just nu efterapar!

 6. Qamar kommer säkert bli hemskickad efter några år. Det är så det ofta går för dem som sköter sig och anpassar sig.

  Detta medan gängkrigen breder ut sig och allmänheten blir alltmer otrygg.
  Men, de små rara ”barnen” är ju offer, och måste få stanna…

  1. Vad gör det då? Vad vet vi om hennes syn på politik och familjen. Det är märkligt att bara för att folk jobbar anses de integrerade och goda. Det är en lögn som våra politiker har tutat i folk, men resten av samhället struntar man i.

   1. Endast positiv propaganda är och har alltid var politikernas vapen mot folket men å andra sidan så kan svenska väljare om de nu vill och vågar välja bort de politiker som inte passar dem !!

   2. Riktigt så enkelt är det inte.

    De finns många invandrare som verkligen vill sköta sig, anpassa sig och dessutom tar avstånd från islamistiska extremister.
    Dessa invandrare brukar också ifrågasätta hur svensken tillåter sig bli överkörda av korkade politiker. (med all rätt…)

    De flyttar från områden med gäng och kriminalitet, därför de också vill ha trygghet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: