Stäng

Kina har röstat – nu kan Xi behålla makten livet ut

UTRIKES. Kinas parlament Nationella folkkongressen har sagt ja till att avskaffa begränsningarna för hur många mandatperioder som landets president kan sitta vid makten.

180227-xi-jinping-mc-1225_432d927f33d7662aac532702c7cd6a09.nbcnews-ux-2880-1000.jpg

Därmed ges president Xi Jinping möjligheten att styra på livstid.

Beslutet var inte oväntat, under sin halvsekellånga existens har folkkongressen aldrig röstat ner ett förslag från det enväldiga kommunistpartiet. Bara två av de nästan 3 000 ledamöterna röstade mot och tre avstod från att rösta. 2 958 röstade för.

Den nuvarande begränsningen på två mandatperioder infördes av Deng Xiaoping för att öka stabiliteten i landet efter diktatorn Mao Zedong som styrde landet fram till sin död 1976.

Reuters

5 reaktioner på “Kina har röstat – nu kan Xi behålla makten livet ut

 1. Så var det med den demokratin, men tänk om det hade varit Löfven som ordnat samma omröstning i Sverige.

  Kan man ändra grundlagen till sin egen fördel så är det inte så långt borta att göra sig själv till diktator livet ut.

 2. Första gången som jag i vuxen ålder hörde kritik från västerlänningar gentemot kineser (hade ingen uppfattning om kineser, inte mycket i alla fall), hörde jag i USA för cirka 25 år sedan.
  Jag stod troligtvis som ett frågetecken och lyssnade, de som utalade sig, gav ingen pardom i sina uppfattningar.
  Jag skall inte skriva så ”fula” ord här som jag hörde där.
  Nära släkting som seglade på de sju haven och hans vänner uttryckte liknande för 60 år sedan ( så det var inte första gången den i USA, som jag lyssnade på samma budskap) !

 3. Nu när statskupp är enda sättet att skifta makten i Kina, så kommer vi att få se en statskupp. Xi kommer inte att regera i 20 år till som han förväntas leva och det finns inte längre någon laglig efterträdandemekanism. Xi kommer att accelerera sina paranoida utrensningar och han kommer som officiell diktator ensam att få skulden för den ekonomiska krasch som Kina nu står inför. Särskilt med Xis visioner om total industriell förstörelse med traditionell kommunistisk maktpolitik och förbud mot allt tänkande och förbud mot alla kommunikation och förbud mot allt skapande och mot allt som en paranoid kommunist skulle kunna uppfatta som förändring och därmed hotfullt, med dödsstraff som enda åtgärdsmöjlighet på menyn. Utrikespolitiska förnedringar som ett återförenat Korea och reträtt från Sydkinesiska Havet kan bli svåra för en svag paranoid och allmänt hatad och misslyckad Xi att hantera.

  Jag förutser att Kina inom några år återgår till socialismens hundraåriga historiska avrättningsmedelvärde på en miljon mördade civila av den egna befolkningen om året.

 4. Detta scenario kan väl närmast beskrivas som en erotisk önskedröm för vår egen excellens, den i den sorgliga delen av svenska historien så flitigt figurerande Löfvén, vilken sålt såväl nationen som sin själ för att kunna mingla med de tunga grabbarna i rampljusets förföriska sken, varifrån han avfyrar sina försmädliga leenden.
  En socialekvilibristisk utopi av rang, mina herrar!
  Andreas 🙂

  1. Därför är Kina en sådan förbild för sjuklövern som de alltid är snabba att ta i skydd. Att härska i evighet med kväst opposition handlar det ju om, inte ett socialt beteende eller omtanke om miljön.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: