Stäng

Varför Turkiet vill invadera de grekiska öarna

av Uzay Bulut  •  6 mars, 2018

 • Turkiska propagandister har också vridit på sanningen för att försöka porträttera Grekland som angripare.

 • Trots att Turkiet vet att öarna juridiskt och historiskt sett är grekiska vill de turkiska myndigheterna ockupera dem och göra dem turkiska, precis som de gjorde med Anatolien från 1914 till 1923 och därefter.
 • Alla attacker mot Grekland bör behandlas som attacker mot Väst.

Det finns en fråga som Turkiets regerande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) och huvudoppositionen, Republikanska folkpartiet (CHP) är helt överens om: Övertygelsen om att de grekiska öarna är ockuperat territorium som måste vinnas tillbaka. Beslutsamheten är så stark att ledarna av båda partierna öppet har hotat att invadera Egeiska havet.

Den enda konflikten i denna fråga mellan de två partierna är att de tävlar om vem som är mäktigast och mest patriotisk, och vem som har mod till att göra allvar av hotet mot Grekland. Medan CHP anklagar president Recep Tayyip Erdoğans parti AKP för att tillåta Grekland att ockupera turkisk mark så attackerar AKP CHP, Turkiets grundande parti, för att de låtit Grekland överta öarna genom Lausannefreden från 1924, konventionen mellan Turkiet och Italien, och Parisfördraget från 1947 som erkände länderna i Egeiska havet som grekiskt territorium.

Läs vidare

10 reaktioner på “Varför Turkiet vill invadera de grekiska öarna

 1. Kan inte turkarna försöka leva i fred? Man kan testa att lämna utrymme för freden för alla i Turkiet. Turkiet är mycket finare med fred och de olika kulturen som finns i landet.
  Mvh
  /Perwiz (En kurd)

 2. Hans föga bildsköna tjänarinna i Berlin bör väl bli lyrisk över detta.
  Hon har ju tungan i ändan på den lille sultanen.

 3. Man ser framför sig ett återupprättande av det osmanska väldet.
  De vädrar morgonluft nu, de där rövarna.
  Observera: i ovanstående mening, angående det sista ordet, så går det bra att tolka med vilket som av de två uttalen av ö. 😀

 4. Varför Turkar vill erövra, de är ju muslimer. Alla muslimer, rätttrogna, vill erövra och göra hela klotet muslimskt om inte för något annat än att införa sharia-lagar.

  1. Janne Millds väninna Lena Holfve bor större delen av året på norra Cypern. Alltså den turkcypriotiska delen. Enligt henne är den stora majoriteten civiliserade och ser sig mer som kultur-muslimska än troende. När ön skulle bli självständig i början av 60-talet ingicks ett avtal mellan britter. greker och turkar. Som gick ut på att om grek- respektive turkcyprioter skulle börja bråka skulle alla tre länderna skicka militära trupper till ön. Detta avtal sveks dock av britter och greker vilket är anledningen till Turkiet invaderade ön 1974. Förmodligen hade konflikten lösts på ett par år om alla parterna hade följt det ursprungliga avtalet.
   Tydligen är dom inte själva lyckliga över den långa ockupationen men då dom bara utgör 20% av befolkningen är dom livrädda för grekcyprioterna. Hon har också berättat att fastlandsturkar som kommer dit och begår brott får först fängelse och sedan utvisning. Dom verkar faktiskt vara den mest civiliserade varianten på muslim som jag känner till.

 5. ärligt spånat, så rent Geografiskt å Logiskt borde dessa öar
  lyda under Turkiet…i vårt närområde gäller samma, varför är
  Bornholm Danskt och inte Svenskt?…tycker vi samtidigt som
  Turken ser om sina intressen, ådå införlivar ”kobben” för gott
  som Svensk territorium…förtydliga (knäpp på deras snorhorn)
  att de inte har ngt skaffa inom vår Svenska sfär, eller hur?.,))

  1. Bornholm var i svensk ägo ett år eller två på 1600-talet. Men bornholmarna gjorde motstånd och ställde till sånt väsen att svenskarna valde att dra sig tillbaka. Det hade väl kostat mer än det smakar. Dessutom ligger bornholmskan närmare skånskan än danskan språkligt sett.

 6. Dessa tongångar handlar om islamism resp jihad.
  Enligt islam, så är ett område som en gång styrts av islam alltid islamskt territorium. De har alltså en ”mänslklig” rätt att återta sådana områden, med våld om så behövs. Islam gör således anspråk på dessa öar då de en gång stod under Osmanska Väldet, och gör även anspråk på hela Pyrenéiska halvön samt södra 1/3 av Frankrike då dessa områden under en tid styrdes av muslimska härskare (norra Spanien styrdes aldrig av islam – men de påstår det). Likaså kräver islam att halva (södra) Ukraina, Krimhalvön, Moldavien, Rumänien, Bulgarien, Ungern, större delen av Balkan, södra Italien, Sicilien vilka alla en gång haft muslimskt styre, skall återställas under islam.

  Enligt islam är det förbjudet att sluta fred med ”otrogna”, och sådana avtal är enbart att betrakta som vapenstillestånd. Enligt islam skall man göra strategiska vapenstillestånd om islam är i underläge och när islam återuppbyggt sin militära kraft skall jihad återupptas.

  Turkiet är nu (relativt) väl rustat och nu trummar imamerna på krigstrummor medan de kan. De signaler som framförs enligt artikeln är absolut inget nys utan allvarligt menade. Och om Erdogan motsätter sig ”jihad” så riskerar han livet. Se upp, således!

  För Sveriges del innebär detta att alla de småkalifat som nu byggts upp (s k utanförskapsområden, som alltid uppstår runt moskéerna) innebär för islam att de övertagit rätten till dessa landområden och att denna rätt framgent alltid är större än alla andras. Något att tänka på för naiva svenskar!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: