Stäng

Varför kostar våra fängelser dubbelt så mycket som i Danmark

BROTTSLIGHET. Varför kostar våra fängelser dubbelt så mycket som i Danmark eller 15 gånger mer än i Lettland eller mer än en natt på lyxhotell i Stockholm? 

Ett vårddygn på ett svenskt fängelse med säkerhetsklass 1 och 2 kostar staten i snitt 3 369 kronor, enligt siffror från Kriminalvården. Det är 1,2 miljoner kronor per fånge och år.

Ett dygn i häkte kostar 3.624 kronor eller 1,3 miljoner per år.

På högsäkerhetsfängelserna kostar ett dygn 14.700 kronor eller 5,3 miljoner per fånge och år enligt Dagen Juridik. 

En klient i frivård kostar 284 kronor per dygn och snitt.

Kriminalvården kostar 8,1 miljarder per år och det sitter runt 6.000 personer i häkte och på anstalt samt 10.000 befinner sig i frivården.

Enligt SvD är ett svenskt fängelsedygn sex gånger dyrare än EU-snittet.

Det är naturligtvis jättesvårt att beräkna kostnaden per dygn och jämföra med andra länder men det kan inte finnas någon som helst anledning att Sverige ska var dyrast i Europa eller dubbelt så dyra som i Danmark. Jag vet inte varifrån siffrorna till nedanstående tabell kommer men jag hittade den HÄR. 

-Pettersson menar att statsminister Löfven och finansminister Andersson någon gång borde fundera på ett annat alternativ en skatthöjning. Vår fängelser sägs vara fulla och det planeras nya för dyra pengar.

Går det inte att köpa våningssängar  och placera två fångar i samma cell?

Eftersom alla länder är billigare än Sverige, varför inte låta alla utländska medborgare avtjäna sina straff i respektive hemland?

Har vi privatiserat sjukvård, skola och äldrevård varför inte privatisera fångvården efter samma premisser? Lägst anbud vinner.

Eller riktigt drastiskt, byta plats på gamla och fångar…

Mat på äldreboende. 40 gram fisk och en potatis borde duga åt fångar också…

25 reaktioner på “Varför kostar våra fängelser dubbelt så mycket som i Danmark

 1. Servicen på fängelserna har stigit i samma omfattning som invandringen. Något att fundera över vad det kan bero på? De intagnas krav på bättre service/mat än andra, kanhända?

 2. Med Hotell Hiltons standard blir det ju helt klart dyrare, men
  om dom fått samma standard och måltider som våra åldringar
  på hemmen hade vi kunnat ha betydligt billigare kriminalvård.

  Ja Sverige är underligt på många vis , jobbar man hela livet
  och bidrar till landets väl o ve, då ska det sparas och gnetas
  och vändas på varje kostnad för att få det så billigt som möjligt
  sköter man sig i Sverige blir man bestraffad?

  Men bär man sig illa åt och kostar samhället stora skador, då
  ska man belönas med högsta standard på både mat och
  boende?

 3. Jag tror att en svensk fånge kostar nästan 6000 kr om dygnet. En fånge i Bulgarien kostar 40 kr.

  1. Ja och om vi då kunde hyra in våra fångar i Bulgarien så
   hade vi ju samtidigt hjälp det landet.

  2. Om du tror 6.000 så tror du fel.

   Och istället för att någon reagerar får du hittills 14 gilla.
   Med den rätta tron kan man skriva precis vad som helst.

   Suck.

   1. Mia:
    Tänk om du någon gång kunde ange dina källor,för allt vi andra aldrig läst,eller sett till ! Mytomani tror jag det kallas,när man dagligen som du sitter och fantiserar.
    Eller lider du av en sjukdom som nämnes Psykopati ?

   2. Jag brukar ange källor oftare än er men inte i detta fall.
    Det jag rättade mig efter i en artikel om kriminalvårdens kostnade var detta:
    ” Under 2016 var dygnskostnaden i häkte 3 624 kronor. Vårddygnskostnaden har ökat med två procent sen året innan. Ett vårddygn på anstalt kostade 3 369 kronor.”

    6.300 kr/dygn gäller väl högriskanstalterna och de allra flesta hamnar ju inte där. Så då borde man kanske fått veta det.

    Men hutlöst dyrt är det!

 4. Mycket bra att jämföra med Danmark! Hur 17 kan svenska fängelseplatser kosta DUBBELT så mycket som Danska?!!

 5. Det finns 200 chefer i Kriminalvården här,
  Men 20 i Japan… nuförtiden mest utomeuropeiska aliens i Kriminalvården här, då finns som ni vet inga kostnadsbegränsningar; jfr Gruvbergetanstalten förr fanns vita människor:
  https://youtu.be/FNG7uHwPBtk

  1. Tänk detta har man betalat skatt till, då 1972 så sparade vi så mycket vi kunde för att våra barn skulle få ett trevligt hus att bo i, lagade god mat på enkla råvaror, sydde och lagade samtidigt som vi jobbade, många av oss på ansträngande jobb med kvälls, natt och helgtjänster.
   Ja jag är chockad !

 6. Klart det måste få kosta nästan 4000 per dygn. Svenskar är ju humana? Plus alla brott som fångarna gjort sig skyldiga till. Dom farliga brottslingarna klarar sig; politikerna.

 7. Det kommer alltid finnas människor som har svårt att skilja på mitt och ditt, Sverige har gått alldeles för långt när det gäller att hjälpa dessa människor. Visst ett svårt och jobbigt val, men pengarna kommer inte att räcka, så vilka ska vi hjälpa? Typiskt Luthersks att hjälpa alla.

 8. Mia ! Hur vad det nu med att sitta i svenska fängelser / HOTELL ??? Stor djävla parodi på svensks rätts systemet !!!

 9. Säg inte svenska fängelser, är ett skällsord !
  Har nu jobbat i fångvården i 35 år och vet exakt varför Kriminallvårdens numera totalt odisciplinerade lyxhotell eller rättare sagt lekstugor kostar fruktansvärda skattepengar !
  Med en sjuk personaltäthet sanslös dygnetrunt service som inte existerar någon annanstans i samhället med välfyllda kylar och frysar transporter ständiga sjukhusbesök och bevakningar med övertidspersonal m.m så sticker notan iväg, finns ingen gräns för hur mycket det ska daltas med brottslingar i detta land folk ute i verkligheten blir tyvärr aldrig upplysta om detta av de folkvalda politikerna från något parti från V till SD.
  Sverige är ett dårhus och inget annat !!!!

 10. Det är min personliga övertygelse att vi ska handla upp fängelseplatser i Ukraina för människor som begår brott i Sverige och inte är svenskar.
  Då kan också Ukraina arbeta av den miljard som vår statsminister Löfven lånade ut till dom.

  1. Går tyvärr inte, Ukraina har inga humana hotell utan riktiga fängelser och där ska Lövets och 7 klöverns stackars missförstådda brottslingar från dagens mångkulturälskande Sverige inte sitta !!!!!

 11. Varför inte outsourca till något billigare land,det är ju populärt annars…

 12. Ännu en anledning till Three strike, gärna outsourcad till ex Ryssland. Skolmaten kostar ca 15 kr/dag, vem är viktigast??

 13. Nu när äldre hatskrivande tanter över 65 kan hamna i fängelse för privata åsikter kommer fängelserna att jämställas med äldreboendena i standard och då går standarden och därmed kostnaden ner (ironi).

 14. Oxfilé , kalvfile och lammfilé . Muslimerna kräver bara det bästa! Vore inte mer än rätt att de undfägnas med vanlig anstaltsmat.

 15. Det finns bara ett svar. När lösningen alltid är högre skatter på alla problem så blir resultatet alltid dålig kvalite till skyhöga priser.
  Ett problem är också att Sverige verkar ha ovanligt korkade politiker.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: