Stäng

Debatt om burka – fast utan inbjudna kritiker

Årets pride-festival i Göteborg har tilldelats rätten att bära namnet EuroPride. Ett inslag under den delvis skattefinansierade festivalen skulle vara en paneldebatt som glorifierar burkan och muslimska kvinnors rätt att bära plagget.

Debatten skulle följa efter en visning av filmen Burka Songs 2.0 som ni kan läsa mer om här.

Efter hård kritik väljer nu Göteborgs stad att ställa in visningen och en av kritikerna är Liberalernas Robert Hannah som menar att burka är den yttersta symbolen för kvinnoförtryck. Filmen regissör heter Hanna Högstedt och hon är i sin tur kritisk till arrangemanget ställts in. Samtalet efter filmen skulle hållits mellan Högstedt själv och Fatima Doubakil och skulle behandla de sedvanliga faktorerna som rasistiska strukturer, vithetsprivilegier och islamofobi. Ni har säkert hört dessa tre ord till leda.

Klas Forsberg från Göteborgs stad är i sin tur irriterad på att EuroPride sammankopplats med ett förhärligande av burkan och menar att detta inte har något med pride att göra. Visst håller ni med om att ett samtal mellan kvinnor i burka och homosexuella kvinnor vore intressant? Hur skulle HBTQ-rörelsen ställa sig till islam efter detta?

Nu funderar dock Göteborgs stad på om man visa filmen vid ett senare tillfälle, men då med en panel bestående av både anhängare och kritiker till detta religiösa plagg. Man slår sig för pannan och undrar över hur burkor överhuvudtaget kan diskuteras i Sverige. Detta religiösa plagg hör inte hemma i Sverige och kommer förhoppningsvis aldrig att göra det.

GP

Lite om Fatima Doubakil kan ni läsa här. Bl.a. att hon haft/har kopplingar till starkt islamistiska rörelser.

Va, vet ni inte vad en burka är? Kvinnan/flickan/tanten/mannen eller vad det nu är på bilden nedan, döljer sig bakom detta religiösa plagg.

Apropå islam och islamism. Uppdrag Granskning 2007 och det har knappast blivit bättre (sevärt).

15 reaktioner på “Debatt om burka – fast utan inbjudna kritiker

 1. Vad har det för betydelse om plagget är religiöst eller inte?
  Det enda som är väsentligt är att det är en klar form av kvinnoförtryck.
  Blir lite löjligt att trycka på att det är ett religiöst plagg då religionsfrihet och kvinnoförtryck inte är samma sak.

 2. Helskägg + mössa + solglasögon döljer också identiteten.

  ”Rånarluva” är ett bekvämt plagg att skydda sig mot ”kylan”.

 3. Gudrun Schyman påstår inte bara att det är frivilligt att bära burka, det är dessutom positivt för kvinnorna – för de slipper göra sig fina för männen…

  Hur j-a korkad får man vara?

  Och vi svenskar ska ”utbildas”….

 4. Jag känner att slöjor och burkor körs ner i halsen på oss alla just nu: överallt i reklam ser man dem!

  Jag har personligen inget problem med en slöjbärare i yrkeslivet (som dock visar ansiktet) om hon förövrigt uppträder professionellt.

  Det som däremot stör mig är krav på särbehandling av religösa skäl ( tex avsteg från hygienregler i vården) och att hela tiden få höra om islamofobi och vita privilegier från vänstervridna media-människor!

  Varför flyttar inte sådana som Hanna Högstedt till Saudi eller nåt annat muslimskt land?

  1. Läser du koranen ,hadiths och siras och förstår varför de är tvunga att använda och vad det betyder för andra kvinnor och samhället i övrigt , kan jag garantera att du kommer att ändra din personliga inställning.. Tyvärr är toleransen bevis på kunskap brist även bland de som tror sig vara muslim..

   1. Upplys gärna i korthet vad du syftar på.
    Jag är emot en normalisering av slöjan pga det den står för.

   2. Bra sagt! Vi ska inte ha muslimska slöjor alls, de bygger på muslimers överhöghet över oss kuffrs. Rent religiöst snobberi och ett sätt att hålla kvinnor i schack. Håret anses vara sexigt och män får inte tänka på sex, då blir allah sur.

   3. Det finns i deras skrifter verser som säger att kvinna skall täcka sig, man stödjer denna tvång genom att tillåta de bära här i Sverige, medans kvinnor i Iran försöker bli fri från det och bli slagna ,fängslade..
    Sen är det ett sätt de visar överhöghet över icke religiösa kvinnor……
    Vi tillåter de känna sig starkare och så småningon kräver de mer ….

   4. Sen är det så att i Saudarabien som följer wahhabism ,extrem form av ideologin, har mannen totallt kontroll över kvinnan , visar de en bit hud är det som de bad att bli våldtagna….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: