Trots överskott på miljoner – kommuner går på knäna

INVANDRING. Trots att det enligt regeringens prognos väntas ekonomiska överskott på mellan 50 och 70 miljarder kronor kommande åren går kommunerna och landstingen på knäna, rapporterar SVT Agenda. I landet brottas kommunerna med dalande servicesektor och en åldrande befolkning.

– Då behövs naturligtvis pengar, och mycket pekar nu på att vi inte kan förvänta oss den hjälp som behövs, säger Ewa-Leena Johansson (S), som styrt Ljusnarsbergs kommun i Örebro län i 16 år, till SVT.

Samtidigt varnar Sveriges kommuner och landsting för att om man inte ändrar arbetssätt, höjer skatten eller ökar statsbidragen väntas ett underskott på 62 miljarder kronor om fyra år.

-Pettersson noterar att SVT inte med ett ord nämner det största problemet, asylinvandringen som påverkar allt på ett avgörande sätt. Det finns i grunden bara en stor fråga: migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, brottsligheten, allt!

Det är inte det enda problemet, men när Sveriges största städer inte kan försörja sig själva utan är beroende av statsbidrag avsett för där vi illa ute.

  • Göteborg, Sveriges näst största stad går bak 2,5 miljarder.
  • Malmö, Sveriges tredje största stad går back 5,5 miljarder.
  • Dessa två får tillsammans 8  miljarder, sedan kommer försvenska förhållanden relativt stora kommuner som får miljardbidrag som Södertälje, Eskilstuna, Botkyrka, Norrköping, Örebro, Borås, Helsingborg, osv.
  • Det håller inte att skylla på åldrande befolkning när städer med 100.000 invånare går back jättemycket.
  • Skatteutjämningssystemet behövs men det uppmuntrar också till slöseri. Malmö till exempel, styrd av sossar sedan över 100 år, påstår att de har en sund ekonomi när en tredjedel av deras intäkter är bidrag från Sveriges övriga skattebetalare.

Om Sverige i morgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?

14 thoughts on “Trots överskott på miljoner – kommuner går på knäna

  1. Apropå vissa påståenden……………..

    ”Ett vanligt argument för ökad migration till rika länder i Europa är den åldrande befolkningens behov. Ofta hävdas att invandring av unga människor är nödvändig för att finansiera framtida vård och pensioner.

    Eftersom dessa påståenden hörs så frekvent tror många att de måste bygga på fakta, trots att alla officiella kalkyler visar på motsatsen”, skriver nationalekonomen Tino Sanandaji.

    https://kvartal.se/artiklar/migration-och-vlfrdsstatens-finansiering

  2. Djävligt lågt att skylla på en åldrande befolkning. Till skillnad från flyktingarna har den åldrande befolkningen betalat skatt hela livet. Vad får vi för det? En usel pension som inte går att leva på. Djävla kommunistTV. Stäng ner skiten omedelbart. Sätt alla journalister i grundskolan igen så dom lär sig räkna.

  3. Idioti med våra skattepengar! Tala bara om för mig, hur mycket bättre världen blivit av all invandring????? Här, som där de kommer ifrån????? Istället för att vara ett föredömme för världen, som vi var, här i väst, faller vi allt längre ner i samma sörja som där flyktingarna kommer ifrån, p g a dem. Och vad tjänar det till, att HELA världen förslummas i skit. Istället borde SUNDHETEN leda världen, till ett bättre sammanhang. Nu dekas istället allt ned till total skit. Så DETTA har alla kommunmiljarder lett till! DETTA betalar vi massa skatt för, till vår egen undergång, och ingen nytta alls för världen, oss inkluderade.

    Det måste ske ett bryt av detta förfall. Inte undra på att intelligensnivån sjunkit i VÅRT samhälle, de senaste åren. VI är
    p g a allt på tillbakagång som mänsklighet, istället mot nya höjder, som vi borde vara. TOPPEN ÄR NÅDD!!! P G A invandringen och dess konsekvenser, bara i sig. Så….det finns bara en lösning idag: VÄGRA BETALA SKATT!!! För skatt ger INTE DET MINSTA ALLS idag! För varför ska vi göda förfallet för?????? Finns ingen minsta anledning till det!!!

  4. Den gode Thoralf har gång på gång frågat kommun efter kommun hur det ska gå när statsbidragen upphör, prognosen visar att det framöver behövs skattehöjning med runt 6 kr för att hålla kommunerna levande.

    Detta på grund av alla kostnader som invällningen orsakar.

    Ingen kommun svarar hur de tänkt sig framtiden!

    Kika gärna in hos Thoralf och förfasas över hur de sticker huvudet i sanden!
    Det värsta är att det kommer bli lika illa i massor av kommuner, men politikerna blundar inför fakta.
    Vad tror de på? En storvinst i Lotto?

  5. Det är oförskämt av SVT att inte bemöta påståenden om att kommunernas krisande ekonomi beror på att vi svenskar som byggt landet når högre levnadsålder. Att låta pensionärer skämmas och inte med ett ord tala om det verkliga skälet till pengabristen i kommunerna.

  6. Anders Nilsson som är krönikör på Nerikes Allehanda är helt lyrisk.
    Det kommer nya ”Örebroare” så det knakar till Örebro.

    ”Anders Nilsson: En och en halv busslast nya örebroare varje vecka”

    Varje vecka kommer det en och en halv stor busslast med nya örebroare till kommunen. Jo, precis så mycket ökar Örebros befolkning just nu.
    Tar vi förra årets befolkningsökning i Örebro 3 660 personer och delar det över året så blir det 70 nya invånare varje vecka. Fantastiskt!

    Örebro växer så det knakar och i veckan blev det känt att kommunen gått om Västerås i antal invånare. Örebro är nu Sveriges sjätte största kommun. Det skiljer bara 157 personer till Västerås men det finns annat bakom siffrorna som gör Örebros expansion än mer intressant. 3 660 nya invånare är en extrem ökning som ingen av jämförbara kommuner är i närheten av. Linköping på femte plats i Sveriges befolkningsliga ökade bara med 2 703 personer och Västerås, nu på sjunde plats, ökade bara med 2 714 nya invånare. Tittar vi på ökningen procentuellt är Örebro bäst bland landets största kommuner. Bättre än Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

    Det finns många saker som ligger till grund för att Örebro utvecklas positivt. Universitetets expansion gör att många yngre flyttar till Örebro och bidrar också till att kommunen har en totalt sett yngre befolkning jämfört med till exempel Västerås. Universitetet bidrar också till att nya företag skapas som leder till fler jobb som i sin tur gör att fler flyttar till Örebro. Fler människor leder till ett större kultur- och nöjesliv, nya restauranger och fler evenemang. Idrottslivet är redan ett av landets bästa med mycket elitidrott i olika sporter. Allt detta bidrar till att göra kommunen mer attraktiv för den som funderar på var flyttlasset ska gå.”

    Anders Nilsson ”glömmer” att av dem är 1.741 utrikes födda
    eller 33 personer/ vecka eller 3/4 dels buss.

    http://www.na.se/orebro-lan/anders-nilsson-en-och-en-halv-busslast-nya-orebroare-varje-vecka

  7. Maggan är expert på att koka bokföringen.
    När kommunerna lånar 2 till 3 kronor så går minst en krona till Maggan.
    Maggan lyfter kommuner och landsting sjunker, fiffigt eller hur.
    Dessutom så brandskattar hon alla statliga företag så långt det går.

  8. Herrgårdsägaren och tidigare statsministern Göra Persson spår att landet går in i ekonomiskt sämre tider efter valet och då kan det bli riktigt illa för de som inte har tänkt efter före.

  9. Jo Jo när kommunerna ska försörja alla som staten har skickat på dem då är det inte så roligt längre. Skattehöjningar och hårda besparingar väntar. Det kommer ju att drabba sjuka, gamla och handikappade i första hand. Det kallas sossepolitik av idag.

  10. Inte FN heller, men vad ska zåzzekärringen göra då, fast hon kan ju ta några av sina – mina miljoner från EU tiden som hon inte betalat en krona i skatt för och muta de andra länderna så hon har jobbet kvar. De behöver säkert städpersonal. Att kärringen inte skäms.

  11. Magda får öppna sin alltid rågfulla skattekista och dela ut lite mer pengar inte till alla i kommunerna utan naturligvis bara till de av politikerna utsedda s.k stackars utsatta grupperna i samhället som alla vid det här laget vet vilka de är !
    På onsdag 2018-02-28 kan den som vill titta på ett program i SVT som heter det ”goda landet” det är Sverige avses och vad det handlar om behöver man inte vara Einstein för att förstå.

  12. Som någon sa…. min ekonomi är perfekt, jag spenderar mycket på nöjen och har jättemycket pengar över varje månad, min fru däremot, kan inte äta sig mätt.

  13. Om Migrationsverket och i förlängningen staten tvingades att stå för den ekonomiska bördan av sina beslut vore livet för kommunerna oändligt mycket lättare. Jag anser att Migrationsverket har att reda upp och stå för kostnaderna det kaos de orsakat. För att skattebetalarna inte ska behöva stå för detta, som vanligt, så ska ett utgiftstak till. Utrikes och inrikes bistånd och bidrag till internationella institutioner får kosta maximalt 0,7% av BNI (som är den allmänna rekommendationen). Överstiger kostnaden det, vilket den idag gör mångdubbelt, blir det till att låna från framtida biståndsbudgetar. Med tanke på att 0,7% av BNI ligger runt 30 miljarder och enbart Migrationsverkets anslag är 70 miljarder lär biståndstagande länder och institutioner inte få ett rött öre under resten av detta århundrade.

Kommentera