Stackars kommuner


Igår kväll satt Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M) i Agenda och trätte om den svenska ekonomin.

Det var det vanliga snömoset där bägge sidor försvarade sina lösningar och beklagade sig över motståndarens. Det märkliga var att varken Andersson eller Svantesson nämnde migrationspolitiken som en given faktor till välfärdens kris. Fast så märkligt det kanske inte var, då inget av partierna vill erkänna sin skuld i frågan.

Förra året kunde vi i medierna läsa att Migrationsverkets kostnader för 2016 uppgick till hela 59 miljarder. Då talade man om de Migrationsverkets direkta kostnaderna och varken de indirekta eller andra myndigheters utgifter. 59 miljarder var förövrigt 10 miljarder mer än den totala kostnaden för försvarets och samhällets krisberedskap. Då vet vi att de knappast ser roligare ut de kommande åren.

I samma Agenda fick vi se ett reportage där kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) vandrade omkring i ett snötäckt Ljusnarsberg med bekymrad min. Bekymrad över att pengarna inte kommer att räcka till och i traditionell stil menade Ewa-Leena att den åldrande befolkningen är det stora problemet.

Vi får höra att SKL ser ett ökande gap mellan kostnader och intäkter i landets kommuner och i synnerhet de mindre. SKL ser i sina prognoser att kommunernas underskott kommer att öka med 20 miljarder varje år, om välfärden nu fortsätter att ges till medborgarna på samma sätt som vi gjort.

Precis som på många mindre orter har både arbetstillfällen och social service försvunnit och invånarna har flyttat till orter där detta finns. I deras ställe har allt fler asylsökande och nyanlända flyttat in. Här kommer de stora problemen in i bilden.

Det kan inte undgå någon politiker att statens ansvar för nyanlända sträcker sig över två år. Därefter rullar det ekonomiska ansvaret över på kommunerna och det är där vi nu befinner oss. 50-60 miljarder i kostnader lär Sveriges kommunerna inte uppskatta och i synnerhet inte när nästa lågkonjunktur står för dörren. Johan Westerholm på Ledarsidorna skrev om det här i slutet av 2016.

Det här har politikerna känt till, men förmodligen har de hoppats att prognoserna inte skulle besannas. Nu är vi där och nu väntar antingen stora skattesänkningar eller gigantiska besparingar. Ljusnarsbergs invånare kommer att få stora problem, men om det glädjer kommunordföranden Ewa-Leena Johansson är Ljusnarsberg inte ensamma, långt ifrån ensamma.

 


7 responses to “Stackars kommuner

 • Torleif

  ”Utan invandring stannar Sverige”, brukar det heta…

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå vissa påståenden……………..

  ”Ett vanligt argument för ökad migration till rika länder i Europa är den åldrande befolkningens behov. Ofta hävdas att invandring av unga människor är nödvändig för att finansiera framtida vård och pensioner.

  Eftersom dessa påståenden hörs så frekvent tror många att de måste bygga på fakta, trots att alla officiella kalkyler visar på motsatsen”, skriver nationalekonomen Tino Sanandaji.

  https://kvartal.se/artiklar/migration-och-vlfrdsstatens-finansiering

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå kommunbesparingar.

  Ann Heberlein…………….

  ”Redan i våras stod det klart att Lunds kommun befinner sig i ett prekärt ekonomiskt läge. Situationen är inte unik för Lund. Enligt SKL förväntas kommunernas underskott närma sig 40 miljarder de närmaste åren.

  ”Kostnaderna har ökat så kraftigt i relation till tidigare”, säger Lena Micko, SKL. Bakgrunden är en kraftig befolkningsökning till följd av invandring och födelseöverskott.

  I Lund saknas inte mindre än 300 miljoner 2018. Besparingar över hela linjen med nedskärningar i kommunal verksamhet är därför nödvändiga. Alla nämnder ålades att spara, och nu börjar besparingarna synas.”

  https://ledarsidorna.se/2018/02/krisande-kommuner/

  Gilla

 • eva

  ”Politik är att hoppas” – felciterat efter Olof Palme.

  Gilla

 • ossie

  Man vältrar över alla kostnader på kommunerna och sen står dom och slår sig för bröstet och talar om vilka fina finanser staten har.

  Gilla

 • Tony

  Ja det måste vara frustrerande för den S märkta kärringen
  att inte Svenskarna har vett att dö direkt när dom slutat jobba?
  för då hade ju alla medel kunnat gå till dem som inte har jobbat
  men plockar ut förmånerna ändå!

  Gilla

 • Punto

  Ofullständiga och därmed falska nyheter från S och M förmedlade av SVT-Agenda.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: