Stäng

Äldre får svältportioner på sjukhus

Från Patrik Grelsons Facebook 

Hälsar på morfar på lasarettet. Detta är alltså middagen som serveras honom idag. EN(!) liten potatis och typ 40 gram fisk.

Ska det vara såhär? 😠 Nu åker jag och köper mat åt gubben…. (Inget reglerat intag av mat kommunicerades från personalen.) Inlägget kan delas. känner sig förbannad i Falun.

-Pettersson antar att resurserna läggs på andra, dessutom frågar inte personalen om  det smakade bra eller om man vill ha mer. De bara hämtar tallriken.

Från min amatörhorisont borde mat på ett lasarett vara något att återhämta sig och tillfriskna på och inte vara portioner som leder till svältdöden.

41 reaktioner på “Äldre får svältportioner på sjukhus

 1. Men är det inte så att patienter på sjukhus betalar en avgift på upp till 100 kr per dag som är tänkt att täcka kostnaden för maten? Då borde man kräva avdrag på avgiften om man får så lite mat.

 2. ”Sverige har en vård i världsklass” sade sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) i SVT Agenda den 28 januari 2018.

  ”Vi ska ha en världsledande sjukvård” sade statsminister Stefan Löfven (S)på S-partiets valkonferens i Solna igår 24 februari 2018.

  Ute i verkligheten ser svensk sjukvård faktiskt ut så här, vilket den ”Humanitära stormaktsregeringen” har fruktansvärt svårt att ta in ooch åtgärda:

  Missnöjet med svensk sjukvård ökar. Handlar ofta om dåligt bemötande.

  Mer än 1000 personer fler anmälde brister i den svenska vården under förra året jämfört med året innan.

  Patienternas klagomål på den svenska vården ökade under förra året. Inspektionen för vård och omsorg fick in mer än 1000 fler anmälningar jämfört med 2016. Det visar en rapport som IVO gjort på uppdrag av regeringen. Siffran skiljer sig över landet. I Stockholm ökade antalet anmälningar till IVO med 26 procent eller drygt 400.

  Det viktigaste resultatet är att klagomålen har ökat över tid, skulle jag säga, och att kvinnor är överrepresenterade, säger Camilla Jomer som är utredare vid IVO. (Publicerat 25 februari 2018).

  Läs och lyssna vidare på länken nedan:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6892975

  Hundratusentals skadas av vården varje år. ”Vi lär oss inte”.

  Förra året skadades 110 000 patienter i den svenska sjuk- och tandvården, visar ny statistik från Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf.

  Det här är för många skador, anser Pelle Gustafson, chefsläkare vid Löf:

  – Det är 110 000 för många.

  Och varför händer det?

  – Det beror på en mängd olika saker. Varje gång man bedriver någon form av sjuk-eller tandvård så finns det en risk att någonting händer. Tyvärr så händer det 110 000 gånger att människor skadas. (Publicerat onsdag 21 februari 2018)

  Läs och lyssna vidare på länken nedan:

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11067&artikel=6891426

 3. Om man läser vidare ser man att den 91-årige mannen fått något som kallas e-kost där mycket näring och energi är samlad i en mindre portion. Används till patienter med dålig aptit, något som visserligen inte stämde i det här fallet.

  Barnbarnet såg till att hans morfar fick en portion till men tyckte samtidigt att det är personalen som ska fråga de som ätit upp allt om de vill ha mer.

  Och det håller jag med om.

   1. Då får du väl åtminstone komma med ett motargument.
    Det brukar man göra om man är av annan uppfattning.

    Ynkligt att bara kunna använda nedåttummar eller utskällning.

   2. Tycker inte du ska ta ordet ynklig i din korkade käft.
    Man mot argumenterar inte dumt pladder och nonsens från mindre vetande.

  1. Du Mia, nu har du fått oförtjänt många ner-tummar. Det var absolut inget fel på ditt inlägg. Min egen erfarenhet av tre olika Landsting och deras sjukhusmat är att de håller en mycket bra standard.

   1. Hoppsan, de orden gjorde att även du fick en nedåt-tumme.
    Men jag ger dig en upp som kompensation och tack.

   2. Klen tröst att vissa landsting har bra mat, ALLA gamla i hela Sverige ska ha den bästa omvårdnaden hög kvalité på maten och inte minst bli mätta och belåtna !
    Så länge de kriminella parasiternas kylar och frysar på Kriminalvårdens lyxhotell som patetiskt kallas för fängelser där en skyhög svindyr dygnetrunt service råder bågnar av mat och inte av vilken skräpmat som helst heller så är det stor SKAM att någon kan nöja sig med att vissa åldringar har det skapligt, alla gamla som byggt Sverige åt dagens föraktfulla etablissemang är naturligtvis värda all tänkbar hög service på ålderns höst men tyvärr tycker inte 7 klöverns välgödda politiker så det finns ju istället andra grupper i samhället som verkar ha ett högre människovärde än andra hederliga medborgare och som det i alla lägen vurmas för och vilka det är behöver inte sägas det vet alla ändå.
    Mvh/
    Kenth Andersson fångvaktare sedan 35 år tillbaka som exakt vet vilken mat som finns i de ”stackars missförstådda och förmodligen oskyldigt dömda fångarnas” kylar och frysar och hur dagens patetiska, ynkliga och fjolliga lekstuga innanför murarna för övrigt fungerar.

  2. Mia:
   Du har ingen vetskap om hur det fungerar (eller inte fungerar) inom såväl äldrevården,som på sjukhusen.
   Under de år min hustru tvingades leva på ett vårdhem,fick jag åtskilliga gånger själv medtaga mat,alternativt åka och hämta sådan åt henne.Under c:a 4/5 åren besökte jag henne dagligen,allt för att i mån hjälpa i nöden.Under dessa år lärde jag mycket och fattade mitt beslut,att aldrig själv hamna där.
   Matfrågan är en av de viktigaste på dessa platser,där i övrigt dagen,är lång och enahanda. Vet du f.ö. att en maxsumma per person/dag finns som inte får överskridas.Vid den tiden låg denna summa kring knappa 48:-./dag.Detta är grunden för ransoneringen av kaffe och t.ex. antal ägg,de äldre sjuka får i sin dygnsration ?

  3. Ligger e-kosten i såsen då? För en bit fisk, en potatis och broccoli har visserligen ett bra näringsvärde. Men hur ser då maten ut som har sämre näringsvärde, som inte är e-kost. Blir fanimej mörkrädd!

 4. De gamlas anhöriga skulle för fan ta tag i detta på allvar. Tyvärr är Sverige fullt av gamnackade gummiryggar som inte stöter sig med andra i rädsla för att hamna ute i kylan.

 5. En bra värdemätare på hur bra maten är som serveras till äldre
  vore om den serveras till alla interner på fängelserna?
  Hade det inte blivit fängelseuppror innan, så hade det blivit nu.

  Det går ju bra att jävlas med gamla och sjuka och ge dem svältkost,
  dom orkar ändå inte protestera. Det vet denna sorgliga regering om!

 6. Varför ska våra gamla som byggt Sverige åt dagens välgödda etablissemang, kriminella parasiter och alla inbjudna nysvenskar tas väl om hand bli mätta och belåtna och ha en bra service inom åldringsvården ?
  Detta kostar ju bara en massa onödiga skattepengar som istället ska gå till och göra större nytta på Kriminalvårdens lyxhotell, massinvandring migration, intigration, politikers löner och andra förmåner m.m m.m.
  Nej ju förr politikerna blir av med alla gamla uttjänta svenskar desto bättre mår finansminister Magdalena Andersson och hennes alltid välfyllda skattekista avsedd för vissa av politikerna utvalda stackars grupper i samhället !!!!!

 7. Statsminister Stefan Löfven (S) lovar satsningar på sjukvården.
  – Vi ska se till att förstärka sjukvården i grunden, säger han i ett tal.

  Vi ska ha en världsledande sjukvård, sade han.
  (Publicerat 24 februari 2018)

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lofven-lovar-vardsatsningar

  Märkligt att Löfven igår den 24 februari 2018 lovar att vi ska få en ”världsledande sjukvård” … när hans sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) m fl mer än tre (3) veckor tidigare, d v s söndagen den 28 januari 2018 i SVT:s Agenda fastslog att ”Sverige redan har en sjukvård i världsklass”.

  Det blev en hård stämning i SVT Agenda när Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson mötte socialminister Annika Strandhäll (S) i en debatt om den svenska sjukvården. På länken nedan kan du klicka dig vidare till fler länkar med mer info i ämnet.

  https://petterssonsblogg.se/2018/01/29/akesson-till-socialministern-du-ljuger/

  Finns det öht någon bot inom svensk sjukvård för 7-klöver politiker som tycks lida av kronisk faktaresistens?

 8. Tyvärr ser det lika ledsamt ut på andra sjukhus enligt min erfarenhet, ofta inga grönsaker. Totalt näringsfattig och oaptitlig mat.
  Kan man ju leva med ett par dagar, men de stackare som tvingas ligga inne i månader ( ex cancerpatienter) lär drabbas av näringsbrist om man inte har släkt och vänner som kommer med mat.

 9. av bilden å dömma tycker jag inte det förefaller vara
  ngn kris, är väll knappast denna rätt 2 gg/per dag alla dgr
  i veckan…”kom igen” ist om ni som många fattigpanchos
  (som bor solo) får nöja sig med Gröt å mjölk morron, mid.
  och en skorpa som gonatt-mål…

  1. Inget misstag med min tumne ned. En svensk ska inte behöva rota i soptunnor under den socialdemokratiska fanan. Därför röstar jag bort Jonas, Steffan, Gustav, Annie, Jan, Ebba och Ulf.

 10. Den här d-a regeringen och resten av 7 klövern skall svälta de absolut svagaste i vårt samhälle. Detta kan de inte snickesnacka sig ur. Skammen ligger helt på sossepartiet
  Rösta SD

  1. Se till sossar att ändra er svenskfientliga vidriga politik med det snaraste och det betyder nu eller försvinn och visa er aldrig mer.

   1. Kent Andersson :
    De kan starta med att gå till arbetsförmedlingen, den måste ju vara bäst för den är deras verk, eller ?

 11. Skamligt men pengarna går väl till halal delikatesser åt nyadeln. Löfven borde skämmas ögonen ur sig!

  Ja man förvånas hur folk behandlas.. så var det med sossarna och deras välfärdsbygge!

 12. Har erfarenhet av sjukhusmat från ett sjukhus utanför Sverige, dock i Europa. En gång i veckan så kom dietisten till varje patient med ett frågeformulär där hon presenterade veckans matsedel.
  Frågade om valet var fisk eller kött vilka grönsaker fanns stort urval , ris eller potatis,pasta som önskades, vilken dessert som man föredrog av olika förslag. Serverades alltid en fräsch sallad till varje varm måltid och snyggt presenterat.
  Detta var inte på privatsjukhus utan allmänt.
  Det serverades nybakat bröd och de drycker som man önskade.

  På rehabiliteringen var det tre rätter varje lunch och då fanns det två val av den varma maten, på helgerna serverades det ett glas vin till lunchen.

 13. Medelst dylika mannekängportioner bespetsar sig det leda etablissemanget på att den sista återstoden av det gamla Sverige så snabbt som möjligt via liemannens försorg må förpassas in i glömskans mörker.

  Således kan alltmer av de kvarvarande resurserna tillägnas den metodmässigt exekverade rovdjursimport den illasinnade regimen sätter en sådan ära i att prioritera i nådens år 2018.
  Tack för ordet, mina herrar!
  Andreas.

 14. Det så kallade fria vårdvalet borde kompletteras med ”Det fria matvalet”. Mat upp till en viss rimlig kostnad borde täckas av det allmänna. Beloppen kan tas från skattereglerna för traktamente så att en patient kunde exempelvis beställa en hämtpizza med tillbehör om så önskades.

 15. Kanske något för vår statsminister.att pröva på. Han påstår sig sata på värden men hur är det i verkligheten?
  Hycklare är vad du är Stefan Löfven!

  1. Den där måltiden skulle passa i Riksdaghuset.Det skulle behövas där.när man ser hur feta dom flesta politiker är.
   Och hur fan ska man kunna bli frisk om man inte får riktig mat.Skäms på er,kan ni verkligen sova på natten.

  1. Ja cirkeln är sluten, nu är en modernare form av ättestupa i det s.k rika Sverige ett faktum i spåret av en totalt ansvarslös och okontrollerad politik de senaste 35-40 åren !!!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: