Stäng

Turkiet hotar att invadera Grekland

av Uzay Bulut  •  20 februari, 2018

 • Turkiets regerande parti – och till och med en stor del av oppositionen – verkar fast beslutna, om inte besatta, av att invadera och erövra dessa grekiska öar, med förklaringen att de egentligen tillhör turkiskt territorium.

 • ”Det vi har gjort såhär långt [som bleknar i jämförelse med] ännu större försök och attacker [som vi planerar] under de kommande dagarna, inshallah [om Allah vill].” – Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, den 12 februari, 2018.
 • Direktoratet för religiösa frågor, Diyanet, som finansieras av statsöverhuvudet, har öppet beskrivit Turkiets senaste militära invasion av Afrin som ”jihad”. Denna benämning verkar rimlig med tanke på att den demografiska majoriteten av muslimska turkar i Anatolien beror på århundraden av turkisk förföljelse av kristna, yazidiska och judiska invånare i området.

I en händelse som ägde rum mindre än två veckor efter att det grekiska försvarsdepartementet meddelade att Turkiet hade inkräktat på det grekiska luftrummet 138 gånger på en enda dag, rammades ett grekiskt kustbevakningsfartyg av en turkisk kustbevakningsbåt utanför kusten vid Imia, en av de många grekiska öar som Turkiet anser sig ha rätt till.

De flesta områdena inom det moderna Greklands nuvarande gränser var under det Osmanska rikets ockupation från mitten av 1400-talet fram till Grekiska självständighetskriget år 1821 och etablerandet av den moderna grekiskastaten år 1832. Öarna är dock, precis som resten av Grekland, juridiskt och historiskt sett grekiska, vilket deras namn indikerar.

Turkiets regerande Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) – och till och med en stor del av oppositionen – verkar dock fast beslutna, om inte besatta, av att invadera och erövra dessa grekiska öar, med förklaringen att de egentligen tillhör turkiskt territorium.

Läs vidare

11 reaktioner på “Turkiet hotar att invadera Grekland

 1. Okej…. Ett Natoland med storhetsvansinne som hotar invadera och roffa åt sig delar av ett annat Natoland – som dessutom sitter i ett rejält ekonomiskt s**thole sedan en ganska lång tid (=bl a pga bytet till EUR baserat på lögner). Borde ändå rimligen få de övriga Nato-medlemmarna att omedelbums ge det förstnämnda en fotiröven raka vägen ut – eller är det mer ”Keep your enemy close”?
  Creepy nog med hotet i sig – vad händer om de sätter igång och gör allvar av det?
  När vi ändå är inne på kompletta galenskaper så hoppar jag vilt off topic från islamister till radikalfeminister. Same same but different.
  Den här Julia Caesar-artikeln (som jag hittade via Nya Dagbladet) gav mig en hel del mer kött på benen om varför jag, utan att egentligen haft riktigt koll på bakgrund och syfte, tycker att de är så ruggigt genuint obehagliga. AFA känns på något olustigt vis nästan som en mild sommarbris i jämförelse…
  https://juliacaesar.blog/2018/02/13/facit-av-radikalfeminismen-sa-manga-forstorda-liv/

  1. Då kan jag varmt rekomendera blöggen ; Toklandet. Om du inte har skrattat brallorna av dig ang. feministernas eskapader innan, lär du göra det då!

  1. Hitler gjorde vad had gjorde för att hämnas Versaillesfreden och vad han trodde vad var bäst för tyska folket. Erdoğan gör det på grund av något jibberish som en ovedesaklig person drömde upp för ett och ett halvt tusen år sedan. Det finns grader i helvetet också bland de sinnessjuka.

 2. Grekland satsar mer än något annat Europeiskt land på militären av en anledning. Deras militärbudget påstods under finanskrisen ofta vara ”slöseri”. Kommer att visa sig vara deras bästa investering någonsin nu.

  1. Rent cyniskt, en storkonflikt i det området kan vara en lyckoträff för europa, flyktingströmmen skulle minska drastiskt….Go for it Stormufftin i Turkland !

 3. De har redan invaderat och stullit en stor del av det forna Grekland, Erdogan och hans folkstam från Asien.
  Nu vill man expandera än mer västerut, det är deras vision och har varit väldigt länge.
  De ser en möjlighet i och med Grekland nu är försvagat av krisen och invasionen som pågår från annat håll och den där råttan i Ankara lär väl nu öppna portarna för resten av eländet som trycker på, om inte han använder det som ett medel till utpressning.

 4. Världen blev lovad en bättre värld efter världskrigens fasor och Kalla Kriget. Vad fick vi för framtid? Framtiden är här.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: