Kriminalvården behöver fler platser


BROTTSLIGHET. Skärpta straff och ökad befolkning gör att behovet av fler platser på anstalter och häkten växer, menar generaldirektör Nils Öberg på Kriminalvården. Och han vill att en utökning sker snabbt. – I dag har vi 4 200 anstaltsplatser och jag tror att vi behöver öka till åtminstone 5 000, menar Nils Öberg.

Det handlar i första hand om att expandera de fängelser som finns i dag, vi har 50 i landet. Befolkningen ökar, strafftiden skärps, det finns förslag om att straffrabatten för unga tas bort, regler för villkorlig frigivning ändras.

Runt år 2000 hade man överbeläggning på svenska fängelser vilket resulterade i rymningar, gisslansituationer och upplopp.

När antalet intagna på fängelser ökar för första gången på flera år vill man arbeta förbyggande.

– I dag har man också ett förändrat klientel, berättar Nils Öberg.

Det är klienter som har olika sympatier med våldsbejakande extremism, det blir fler unga gängkriminella med anledning av den utveckling som vi ser idag. Det finns också ett stort problem med psykisk ohälsa. en grupp som kräver väldigt mycket resurser.

– Det är grupper som vi behöver kunna rusta oss för att klara av att hantera i framtiden, säger Nils Öberg.

 

Läs mer på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att det generaldirektör Öberg säger betyder i klarspråk att det är asylinvandringen som ställer till det. Svensk polis och kriminalvård är dimensionerad för svenska förhållanden och inte Mellanösterns…

Mitt förslag är:

 1. I första hand ska invandrarna avtjäna sina straff i hemlandet. Se till att förhandla fram avtal.
 2. I andra lägg ut fängelserna på entreprenad. Bulgarien kan vara ett lämpligt ställe, det är Europas billigaste.
 3. Ställ in våningssängar i cellerna. Kriminella behöver inte ha hotellstandard och enkelrum.
 4. Inför ordningsregler enligt nedan…

Låt proffsen ta hand om sina egna…


27 responses to “Kriminalvården behöver fler platser

 • Richard Jarlestam

  Enkelt och billigt sätt att fördubbla fängelsekapaciteten i Sverige: Inrätta våningssängar på alla rummen. Sådana sängar användes för oss som stod upp för Sverige och gjorde ”militärtjänsten”. Vi var 12 – 14 personer i ett rum ca 50 m2. Madrasser kan de intagna få stoppa själv med halm. ”Som man bäddar får man ligga”!

  Gilla

 • ”Vi kan inte längre hantera islamiska extremister i våra fängelser” | Petterssons gör skillnad!

  […] hoppas att alla förstår vad Nils Öberg, generaldirektör på Kriminalvården menar när han säger att Sverige behöver fler fängelseplatser och att ”Idag har man också ett förändrat […]

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Det finns ett straff som skulle bita på dagens svenska hånflinande och totalt respektlösa brottslingar och samhällsparasiter, byta ut dagens obegränsade skyhöga dygnetruntservice innanför murarna mot den förbedrande servicen inom svensk åldringsvård där robotar istället för mer personal nu ska duscha våra gamla som byggt detta land åt dagens föraktfulla och välgödda etablissemang !

  Gilla

 • Kenth Andersson

  I dagens svenska helt odisciplinerade lekstuga innanför murarna där
  totalt respektlösa hotande samhällsparasiter numera sitter och i stort sett får och gör som de vill och som Sverige patetiskt kallar för fängelse fungerar det på följande sätt:
  Häktestiden avräknas från strafftiden frigivning efter 2/3 av straffet (gäller ej livstid där gäller ansökan om tidsbestämt straff efter en viss tid på hotellet) på grund av gott uppförande som så fint heter men som är idag blivit mer en regel än undantag. Ej arbetsplikt numera bara erbjudande om sysselsättning och studier och naturligtvis dagersättning för detta om man nu har lust och orkar att göra något av detta men det finns absolut inget otäckt tvång förr isolering vid arbetsvägran men det existerar inte i dagens kramgoa Kriminalvård.
  Blir fångar som sysselsätter sig sjuka utfaller en liten sjukpenning och sjuka är och blir de kriminella ofta på vilohemmet och då ska de genast till sjukhus !
  Permissioner, träning, promenader och god mat ingår också i dygnetruntservicen som åldringsvården inte ens kan drömma om.
  När man nu har jobbat 35 år i fångvården så vet man att det tyvärr fungerar så här innanför murarna idag och att det av någon anledning inte var så när man en gång i tiden började sin tjänstgöring, något har hänt i Sverige de senaste 35 åren.

  Gilla

 • Kurt Kodstedt (påhittenamn)

  Det GD Öberg beskriver är en del av konsekvenserna med ”öppna gränser” och ”öppna hjärtan” och att utse skithålsländer med skitfolk till asylländer….Konsekvenserna blir….
  att det behövs fler fängelseplatser;
  att det behövs fler bostäder;
  att det behövs fler lärare;
  att det behövs fler poliser;
  att det behövs fler kriminalvårdare;
  att det behövs fler läkare och sjuksköterskor;
  att………………………………………………………….;
  osv.osv……
  MEN har vi råd med så SNÄLLA politiker som släpper n allt skit och avskum och lassar kostnaderna på Sveriges befolkning ? Jag säger NEJ, STÄNG GRÄNSEN….!
  DET RÄCKER NU!

  Gilla

 • Fredde

  Jag läser att man gulligullar med terroristen Akilov:

  ”Han har fått vistas utomhus, lyssnat på cd-skivor och han har haft många
  besök av advokaterna.

  – Jag, kollegan Robin Söder och kriminalvården gör allt som står i vår
  makt för att minska de ansträngningar som tynger honom av den isolering han lever under, säger försvarsadvokat Johan Eriksson, en åtgärd för att
  Akilov ska orka med rättegången. ”

  Ja, visst är det synd om den stackaren, behöva vara inlåst. Att advokaterna springer där är inte svårt att räkna ut. De kommer tjäna miljoner på detta terrordåd, och det är du och jag som ska betala kalaset.

  Nu väntar vi bara på att flanellkäringarna ska demonstrera för att han ska släppas fri.

  Endast i Absurdistan……

  Gilla

  • Kurt Kodstedt (påhittenamn)

   Så sant, vi lever i ett dårhus….Den här figuren borde de anhöriga få ta hand om rakt av, därefter använda det som blir kvar till vägfyllning på okänd plats….Den här gubben har inte rätt att leva och han borde inte varit kvar i Sverige, att han var det liksom IKEA mördaren kan vi tacka Miljödårarna och Stefan Löven för!!!

   Gilla

  • Kenth Andersson

   Terroristen/mördaren Akilov fick precis som han ville nämligen bli kvar i de kriminellas paradis Sverige och han kommer garanterat att få det mycket bekvämt och bli väl omhändertagen på alla sätt på något av Kriminalvårdens hotell framöver om han nu blir dömd vilket ju inte är helt säkert i dagens rättshavererade Sverige !!!
   Vi som jobbar som fångvaktare lovar alla oroliga öppenhjärtliga svenskar ute i samhället som vurmar för stackars brottslingar att vara rädda om och ta väl denna terrorist och även 7 klöverns övriga s.k svenska hjältar som stridit och mördat i IS namn som lär komma hem och som eventuellt om de har otur hamnar på något av Kriminalvårdens vilohem.

   Gilla

 • Mia

  ”Återfallen i brott har stadigt minskat men det tar år av hårt arbete att komma dit.”

  Då ska man väl inte förstöra det genom att lägga ut fängelserna på entreprenad till t.ex Bulgarien.
  De lär knappast satsa på att minska återfallen.Fångarna är nog i sämre skikck när de släpps ut än vid inskrivningen.

  Inget att sträva efter.

  .

  Gilla

  • Roland ram

   Helt rätt Mia fångarna ska ha hotellstandard med semester.
   För det kanske du inte visste att långtidsdömda får faxtiskt semester.
   Sen så ska hemvändande svenska ”is terrorister” få bostad och jobb och körkort betalt.
   Brottsoffren som dessa underbara människor lämnar efter sig ska spottas i ansiktet och får skylla sig själva om dom hotas under rättegångstiden.
   Jag håller med dig Mia , dom döda på Drottninggatan kunde ha gått någon annan stans.
   Du är en mycket förståndig kvinna mvh Akilov

   Gilla

   • Mia

    Någon semester inom kriminalvården har jag inte hört talas om, så det får du i så fall förklara.
    Att låsas in en liten cell varje kväll kan väl knappast jämföras med hotellstandard.
    Vad det gäller hemvändare så har jag den iställningen att dessa inte ska få komma tillbaka, det är för farligt att ha dem här.
    Och blanda inte in Akilov med mig..
    En sak jag undrat över är att alla är uppmärksammade av honom just nu i samband med rättegången, men här nämns inte detta alls.
    För övrigt tycker jag att tiden i fängelse ska användas till studier för de som slarvat bort skolgång och utbildning. Att bara låta tiden gå till ingen nytta verkar ganska destruktivt.

    Gilla

   • Roland ram

    Hur ska jag förklara att långtidsdömda har semester?
    Icellen finns en säng en tv en toalett precis som ett hotellrum .
    Att Akilov och liknande personer kan vistas i sverige har såna som du skulden till.
    För Mia inte har du någonsin röstat SD?

    Gilla

   • Mia

    Jag har ingen skyldighet att upplysa dig om vad jag röstar eller inte röstar på.
    Men SD går bort efter att jag hörde Kent Ekeroth prata om kriminalpolitik på den tiden han hade något inflytande där.

    En person som är insatt i ämnet skulle fallit i gråt om den hört honom.

    Gilla

  • OPete

   Mia ! Ta och kolla upp vad varje portion mat på häktet kostar jämfört med äldrevården och skolan istället !!! Om du skulle fråga alla kriminella ute världen viket land dom skulle vilja sitta av sina straff , så är jag ganska övertygad att merparten skulle välja hotellen i Sverige !!! Dom flesta som sitter där har åkt ut o in åtskilliga gånger . Med andra ord förbrukat sina rättigheter många gånger om !!! Lås in , släng nyckel !!! Alltid så klockrena uttalanden från dig som den geniala uträkningen med taxi chaffisarna !!!!

   Gilla

   • Mia

    Det där med maten på fängelser har det tjatats om under många år. Om den är dyrare så har det väl sina skäl. En vuxen man på 190 cm äter mer än ett skolbarn. Dessutom äter skolbarnet ETT mål i skolan och en intagen på fängelse får frukost, lunch och middag.

    Nej, alla vill inte sitta i fängelse i Sverige. Han som dödade Lisa Holm ville till varje pris sitta i sitt hemland, vilket han också fick till slut.

    Gilla

   • Lena

    Mia :
    Han kanske drabbades av dåligt samvete för vad hade gjort och kände att han skulle ha ett kännbart straff.

    Gilla

  • OPete

   Mia ! Du är som vanligt ute och seglar i blindo !!! Maten till internerna har inte ett skit med storlek att göra ! Det är tillverkningskostnaden som räknas , så det spelar ingen roll på varken storlek eller antal gånger dom äter . Vad det gäller kriminella att få välja hotell så är det så typiskt korkad sosse att nämna en och då är det minsann inte 100% som väljer Sverige !!! Du hävdar att du inte har något ansvar för nästa generationer , jag hävdar motsatsen !!! Ni har djävligt mycket att stå till svars för !!!

   Gilla

  • OPete

   Mia ! En hypotetisk fråga ! Om du blev våldtagen och gärningsmannen fick 2 år för grov våldtäkt , ute efter 1år . Efter avsatt straff våldtar och dödar han dina döttrar , tycker du att gärningsmannen skulle få bra utbildning och dyr mat och få en ytterligare ny chans ???

   Gilla

 • CARL

  Rosenbad är bra plats.Men det är väll fullt.

  Gilla

 • ossie

  Med en effektiv utvisning av utländska brottslingar så kunde man tom minska plasterna på krimvårdsanstalter.

  Gilla

 • El gringo

  Jag tror att detta är lågt räknat och indikerar att man fortsatt planerar att döma sparsamt till fängelse för de importerade kriminella. Gissningsvis skulle det behövas sammanlagt ca 7000-8000 platser om rätt straff skulle utdömas, tror jag. Alltså nästan en fördubbling.

  Gilla

 • Lena

  Det kommer inte att finnas någon som vågar vittna mot de kriminella.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/annu-en-bildetonation-i-staffanstorp

  Gilla

 • SasjaL

  Det finns nedlagda försvarsanläggningar i bergsrum runt om i Sverige, som enkelt går att inreda [spartanskt] för ändamålet.

  Gilla

  • Matte

   Bodens fästning har kapacitet för 1.500.
   De kan även användas till förvar när de har fått avslag
   till utv. verkställs.
   Dessutom säkerhetsklassade när de är rymningssäkra.

   Gilla

 • BjörnLarsson

  Man svetsar in fången i en gallerbur på 2x2x2 meter. När strafftiden är avtjänad så öppnar man den med en skärbrännare. Kostar ingenting. Frivilliga får stå för donationer av mat.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: