Stäng

Dödsdömde KI-forskaren får svenskt medborgarskap

INVANDRING. Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali får svenskt medborgarskap. Djalali, som är iransk medborgare och tidigare hade permanent uppehållstillstånd i Sverige, anklagas för spioneri för Israels räkning. Han greps i Iran 2016.

– Vi kommer att fortsätta agera som vi har gjort tidigare och våra krav kvarstår. Vi kräver att dödsstraffet mot honom inte ska verkställas, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet.

Amnesty

-Pettersson undrar  lite över herr Djalali, som har fru och två barn i Sverige.

 • Naturligtvis ska ingen oskyldig dömas till döden, men vet vi vad han gjort och inte gjort och tror att Djalili är oskyldig för att han är ”svensk” och åkt tunnelbana i Stockholm.
 • Jag tror inte Iran dömt honom till döden bara för att jävlas.
 • Vem har sökt svenskt medborgarskap åt Djalili eller har han gjort det från fängelsecellen i Teheran? När började utlänningar ”få” svenskt medborgarskap?
 • Har UD börjat ansöka om svenskt medborgarskap till utländska medborgare fängslade i andra länder och varför?
 • Varför har utrikesminister Wallström engagerat sig i en utländsk medborgares fall?
 • Har Ahmadreza Djalali spionerat åt Sverige av någon anledning och nu har myndigheterna fått dåligt samvete?

***

 • Ahmadreza Djalali, iranier, har bott i Sverige i sammanlagt ett par år med sin fru och sina två barn. År 2012 disputerade han i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm. Han har inte svenskt medborgarskap, men permanent uppehållstillstånd i Sverige.
 • april 2016 reste Djalali till Iran efter en inbjudan om att föreläsa på ett av de statliga universiteten. På en resa inom landet till sin syster blev han stoppad av den iranska säkerhetstjänsten, gripen och förd till det ökända Evinfängelset i Teheran.
 • Sedan gripandet har Djalali förblivit fängslad. Till en början stod han anklagad för ”fiendeskap med Gud”, men brottsrubriceringen har enligt Amnesty International ändrats till ”spioneri”. Först utan närmare specificering, senare för Israels räkning. Spioneri är belagt med dödsstraff i Irans så kallade revolutionsdomstolar.
 • Efter att domstolsförhandlingarna avslutades i oktober fick Djalalis hustru Vida Mehrannia – som befinner sig i Sverige – besked från makens advokater om att han dömts till döden.
 • Trots att Djalali saknar svenskt medborgarskap har fallet lyfts till högsta ort i de diplomatiska kontakterna mellan Sverige och Iran.
  – Vi har fått bekräftade uppgifter om att en dödsdom har fallit mot Djalali och har redan tagit kontakter med Iran för att protestera mot detta och kräva att de ändrar på domen. Vi kan inte ta ställning till själva brottet, men Sverige fördömer dödsstraff precis som alla andra EU-länder, lyder uttalandet från utrikesminister Margot Wallström.
 • I december meddelade Djalalis advokat att överklagan till Irans högsta domstol inte gått igenom och att dödsdomen mot honom står fast. Samtidigt kommer uppgifter om att Djalili erkänt spioneri för Israels räkning, men enligt hustrun har detta erkännande pressats fram under hot.
 • februari 2018 berättade hans advokat att dödsdomen hade fastställts. Några dagar senare gick Karolinska institutet (KI), Kungliga vetenskapsakademien och svenska Amnesty ihop i ett brev till Irans ambassadör i Stockholm och krävde att Djalali skulle släppas.
 • Den 27 februari 2018 meddelar UD att Ahmadreza Djalali beviljats svenskt medborgarskap.

13 reaktioner på “Dödsdömde KI-forskaren får svenskt medborgarskap

 1. At anklaga någon för för fiendeskap med Gud visar ju vilken oseriös dom det är, även om de ändrade rubriceringen till spioneri.
  Att Sverige försöker hjälpa honom med svenskt medborgarskap känns hedrande.

  1. Mia:
   Ja fick du bestämma,skulle all jordens befolkning (varav en stor del sådan drägg) importeras till Absurdistan !

   1. Helt fel.
    Jag tycker mycket färre av jordens befolkning skulle ha kommit hit.
    Men i ett sånt här undantagsfall har man rätt att tycka annorlunda..
    Det tror jag även en och annan inom SD gör.

   2. Alla dessa ”undantagsfall” skulle aldrig ha varit bosatta i Sverige.Nu vill du att alla dessa uppåt 100.000 som fått asyl- avslag skall få stanna,och bilda en form avfallsstation hos oss ! 🙁

 2. En berättigad fråga, vem har sökt medborgarskap åt den iranska spionen ? Medborgarskap skall sökas personligen och är ingen rättighet att få i mitt land Sverige. Varför följer INTE den humanitära stormakten svensk lagstiftning ??
  Den här mannen sitter i fängelse och är dömd till döden. Han var INTE svensk medborgare när domen meddelades, hur kan han få medborgarskap efter detta. Svenska Integrationsverket devalverar medborgarskapets värde till noll!!!
  RÖSTA BORT DESSA 2018 – SVERIGEDEMOKRATERNA!!!!

 3. Nu är de bara arbetande och laglydiga invandrare som har problem med att få Svenskt medborgarskap. De röstar troligtvis på SD och då saknas medmänsklighet. Regeringen måste respektera andra länders lagar och regler, så blir man anklagad för ett brott i ett annatt land så ska den rättsliga prövningen ha sin gång oavsett av vad regeringen tycker.

 4. Ahmadreza Djalali (Ahmad Reza Jalali) är med.dr och föreläsare vid Karolinska. Han arresterades 2016, och har februari 2018 dödsdömts för spioneri för israeliska Mossad. (Wiki)

  BBC (24 okt 2017): Human rights group Amnesty International said it came after ”psychological torture, false confessions and a grossly unfair trial”.
  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-41738319
  https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/10/iran-prominent-academic-sentenced-to-death-after-grossly-unfair-trial/

  9 februari 2018 krävde FN:s ’Human Rights Office’ att dödsdomen skulle upphävas.
  http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22645&LangID=E

  1. Jag säger bara ännu en gång !!

   Vi behöver inte dig här i Sverige !
   Du har inte Svenska intressen !!
   Vi bjuder på returbiljetten !!!
   Du behöver inte komma tillbaka !!!!

 5. Katastrofmedicin betyder att Eliasson utfärdar svenskt pass till utomeuropeiska kåkfarare, HIV är glidmedel…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: