Danska S visar väg för Löfven men jag tror inte han fattar


VALET 2018. Attityden från de danska socialdemokraterna är mer ”socialdemokratisk” än vad de svenska essen hittills lyckats med i sin omsvängning. Där finns mycket att hämta för en pigg och , reformsugen socialdemokrati, skriver Widar Andersson i Folkbladet. Widar är något extremt sällsynt, en klok socialdemokrat. 

Widar har gjort en sammanfattning av de danska socialdemokraternas förslag den senaste tiden vilka vi har skrivit om på bloggen, men när vi skriver är det som ni vet rasism, när sossar skriver är det politik, så tack Widar.

Mette Frederiksen är ordförande för Socialdemokraterna i Danmark. Partiet har nyligen släppt rapporten: ”Rättfärdig och realistisk – En utlänningspolitik som samlar Danmark”. (Jag översätter ”utlänning” rakt av även om ordet har en mer rå klang på svenska. När danskarna skriver/säger ”Udlændingepolitikk” så säger de med ett ord vad vi säger med de två orden migration och integration.)

I rapportens förord ger Mette Frederiksen bakgrunderna till S omfattande förslag till ny politik.  

1. Antalet har betydelse. Danmark ska själv kunna bestämma hur många icke-västliga människor som tas emot varje år.

2. Danmark vill hjälpa fler. Det Danmark i dag lägger på att försörja och förvalta 10 000 asylsökare  motsvarar kostnaderna för 600 000 människor i Kenyas flyktingprogram. I programmet dras linjerna upp för ett omfattande stöd till Afrika.

3. Mette Frederiksen skriver om ”Den nya frihetskampen” i Danmark; ett tioårigt program för integration byggt på att ”demokrati” alltid står över religion”, och som är en fortsättning på det välfärdsbygge som gjort Danmark till ett av världens friaste och mest generösa välfärdsländer.”

Partiledaren argumenterar elegant för den konservativt grundade hyggligheten som är den klassiska socialdemokratins adelsmärke: ”Man er ikke et dårligt menneske, fordi man ikke ønsker at se sit land blive grundlæggende forandret. Og man er ikke naiv, fordi man gerne vil hjælpe andre mennesker til en bedre tilværelse.”

Läs hela inlägget på Folkbladet…

-Pettersson noterar att Widar säger det Sverigedemokraterna sagt i många år, det är mycket bättre att hjälpa i närområdet. Skulle Sverige resonera likadant som de danska socialdemokraterna skulle vi lätt kunna betala hela FN:s flyktingbudget och ändå få pengar över, men i Sverige tycker PK att det är humanism att hjälpa dem som har råd att anlita flyktingsmugglare i stället för många fler som har det riktigt svårt.

Socialdemokraterna i Danmark är alltså som Sverigedemokraterna i Sverige och som socialdemokraterna var här tidigare.

Tänk vad problem vi sluppit om vi sagt nej direkt vid gränsen och hjälpt de människor vi har haft lust och förmåga till i hemländerna.

Den humanitära stormakten borde kallas den galna makten.

Hans Rosling: Jimmie Åkesson har rätt…


3 responses to “Danska S visar väg för Löfven men jag tror inte han fattar

 • Bosse

  Ikväll på nyheterna (21:00 Nyhterna SVT 2)var det en dansk politiker som också kunde beskriva och förklara Sveriges problem.Klockrent.Tänk att två grannländer skiljer så enormt från varann.

  Gilla

  • Magnus 2

   Bosse:
   Danmark har kompetenta och klarsynta politiker medan vi fick en femenistisk regering. De kommer att bli Sveriges undergång med dessa vid makten. De jag reagerade på var att Danskarna talade i klarspråk om problemen med SVT tog inte fram rasistkortet. De är tydligen skillnad på om en Svensk eller Dansk talar öppet om problemen i Sverige.

   Gilla

 • Kurt Kodstedt (påhttat namn)

  Danska Venstre (liberalerna) fick komma till tals i SVT nyheterna 21.00 och det var kloka ord från dem, de vill inte hamna i Sveriges situation med en obegränsad massinvandring och därpå följande gigantiska samhällsproblem. Intressant och klokt sa dansken att 2050 kommer Sveriges befolkning att vara utbytt….det är väl den redan idag i Malmö….Aldrig glömma, aldrig förlåta Miljödårarna och Socialdemokraterna!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: