Stäng

Yttrandefrihet om islam

YTTRANDEFRIHET. Under de senaste åren har så kallade hate speech-lagar börjat poppa upp lite var stans i världen för att användas mot de som uttrycker kritik mot islam eller vågen av invandrare. Bara viljan att starta en debatt kring dessa ämnen kallas plötsligt för hatpropaganda. Nu räcker det inte längre att kalla personen för rasist och frysa ut honom. Nej, nu ska saken dras inför domstol.

I Storbritannien har till exempel journalisten Katie Hopkins hämtats i sitt hem av poliser och tagits in för förhör inte mindre än fyra gånger. Detta har skett för att hon kritiserat något, använt fel ord när hon skrivit eller att någon valt att fultolka ett skämt. Youtubern PeterSweden valde att lämna UK när han anklagades för hatpropaganda, men det hindrade inte polisen från att besöka hans familj vid udda tider på dygnet.

Här i Sverige har två personer åtalats för hets mot folkgrupp på grund av inlägg som de gjort på Facebook. Denny Abrahamsson är 71 år och skrev, enligt stämningsansökan, nedsättande om muslimer. Bakgrunden är att han, som tidigare varit ganska positivt inställt till islam, läste koranen och blev förfärad över hur hatisk och totalitär den är. Han ville att fler skulle få veta mer om detta och att det fredliga saknas i ”fredens religion”.

Men att Denny kritiserar religionen, enligt mig på ett ärligt och adekvat sätt, och inte människorna fick han inget gehör för. Huvudförhandlingen sker den 19 juni och som mest kan han dömas till fängelse i två år.

Häromdagen dömdes en 55-årig man till dagsböter i Jönköping för att ha skrivit:

”Somalier är Sunnimuslimer de har samma inriktning som Saudiarabien sharialagar & annat skit… De står för mycket av gängkriminaliteten i Sverige & all annat våldsamt som våldtäkter!! Afghaner är till 80% Sunnimuslimer också ett jävla pack!!”

Att påpeka sanningar om den form av islam som utövas i de länder som många av våra invandrare kommer ifrån är alltså nedsättande. Eller tror åklagaren att grupper som al-Qaida, IS, Boko Haram och al-Shabaab sprungit fram ur ett vacuum och att deras sunnimuslimska tro inte har något med ideologi och handlingar att göra?

Så några år efter ”Je suis Charlie” befinner vi oss i ett läge där diskussionen är kraftigt stympad och där satir är en fullkomlig omöjlighet. Frågan är dock varför skyddet mot kritik bara gäller vissa ämnen? Varför får man kritisera kristendomen utan att anklagas för hat och kristifobi?

Är Sverige fortfarande är en demokrati när brott mot åsiktskorridoren leder raka vägen till polisförhör? Riskerar vi att bli ett land av spioner och angivare, som till exempel DDR? Har vi verkligen kvar vår yttrandefrihet då?

Maria

3 reaktioner på “Yttrandefrihet om islam

  1. Islam är en politisk rörelse förklädd till religion. ISIS, al-shabab, talibaner m fl har tagit sina metoder direkt från källan Muhammed. Anklaga inte dem för deras till synes gräsliga övergrepp. De bara följer sin religion

  2. Ja nu har Peter Springare blivit anmäld igen.Det är väl tredje eller fjärde gången han blir anmäld av sin egen ledning. Dom ska skämmas så in i hel… mycket.Vart är vi på väg? Detta är värre än Kina och Nordkorea.
    Snart blir dom så hotade av denna yttrandefrihet och åsikter att det dröjer inte länge innan förste åker i fängelse. Enda sättet att få tyst på folket. Dom vågar inte än p.g.a omvärldens reaktioner när ”demokratiska” Sverige fängslar oliktänkande. Men det kommer.Var så säker. Det är inte hets mot folkgrupp längre utan nu har ett par blivit dömda för att ha kritiserat islam.Dom blir mer och mer desperata när folk börjar tycka att det är för jävligt just nu i samhället. Och detta är politiskt. Morgan Johansson sa 2016 att svenskar som protesterade och uttryckte sin åsikt skulle åtalas. Och där är vi nu. Och får vi inte protestera mot eländet utan att fängslas då finns det bara att flytta från Sverige kvar. Jag hoppas alla vettiga svenskar flyttar ur landet så kan resten umgås med våldtäktsmän, kriminella ,mördare o.s.v.Tänk att det gått så långt att vi måste fly vårt eget land p.g.a våran regering. Varför man vågar pröva dessa saker numera är därför man vet att domstolarna är infiltrerad av vänsterextremister som gör att detta leder till åtal och dom. Det är säkert därför inte polisen vill ge något signalement numera. Man kan bli åtalad för hetts mot folkgrupp.
    Det är ett stort vansinne,det som pågår just nu.

  3. I Örebro är det ännu värre. Där anmäler polischeferna sina egna utredare om de säger något som höjdarna inte gillar efter påtryckningar från vänsterlobbyn. Hur många poliser kommer att jobba kvar? Eller är det bättre för allmänheten att byta ut cheferna.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: