Stäng

Kan Israel lösa Kapstadens akuta vattenbrist?

VETENSKAP. Day Zero närmar sig i Kapstaden. Inom tre månader riskerar Kapstaden, en av Sydafrikas tre huvudstäder och största turistdestination, att bli den första stora staden i världen att få slut på vatten. De fyra miljoner invånarna kommer att få vattnet avstängt om inte staden lyckas reducera sin dagliga förbrukning med 20 procent.

Krisen beror på torka. Tre år utan ordentligt regn gör att dammarna kring Kapstaden är tomma. Om inget regn kommer alltså myndigheterna stänga av vattnet. Skolor och sjukhus kommer att vara undantagna.

Medan Day Zero är i annalkande ser världen på och följer utvecklingen.

I Israel, ett land med egen historia av vattenbrist och stora triumfer inom området, diskuterar experter hur israelisk teknik kan hjälpa hjälpa Kapstaden och andra platser med akut vattenbrist att undvika framtida katastrofer.

“We are known around the world for being experts in water and having developed the most advanced technologies to cope with water scarcity,” säger professor Eilon Adar, chef för Zuckerberg Institute for Water Research vid Ben Gurion University.

“But it’s not necessarily so that these technologies can be adapted as is and save the rest of the world. Every society has its own constraints – social, physical, natural – and the most we can do is to try and adapt the Israeli concept to see which technologies or innovations can be tailored for the local needs.”

Läs mer om hur Israel kan lösa världens vattenproblem på Israel21c

-Pettersson vet att det finns många länder i världen med vattenbrist, men få som gör något åt det vad det nu kan bero på…

Spara, återvinna, göra sötvatten av havsvatten…

7 reaktioner på “Kan Israel lösa Kapstadens akuta vattenbrist?

 1. Att ingen gör något åt det, beror på att det är mycket lättare att prata om det, än att höra något.
  För politiker och myndigheter är det nog att prata.

 2. Man kan ju undra vad det är för myndigheter som inte har tagit tag i problemet innan , för det kommer väl inte som en överraskning att vattnet sinar eller .Men man kan och se likheter med det som händer i Sverige alla ser att problemen ökar och ökar men det enda som görs är att prata strunt och hoppas att någon annan löser problemen . Har dom begåvats med en liten Löfven i styret måntro för i så fall är det inte förvånande att det blir som det blir .

  1. putte ;
   du har så rätt !!!
   Men i Sverige är det inget som ”sinar” vi har istället många, många ”översvämningar” !!!
   Både i älvar, sjöar, skåne, migrationsverket, försäkringskassan, sjukvården, fångvården, polisen och regeringen !!!!
   Har säkert glömt bort många……………

 3. Den gamla ”RO – tekniken”, som Israel
  använder är helt perfekt och uppfyller alla krav.
  – Dock kräver den mycket energi och vattnet blir därför dyrt.
  LM:s Graphenfilter kräver mindre energi och ger då mer rent batten till lägre kostnad.

  Vattnet är sterilt och fritt från mineraler men lite tillskott (t.ex. 1/2 tesked bakpulver ) i något glas i veckan löser det problemet också.

 4. Kanske kan tipsa Kapstaden att problemet kan lösas och de kan få obegränsat med rent driksvatten om de kontaktar Lockheed Martin.
  LM har patent på ett Graphenfilter för att göra driksvatten av saltvatten = en utvecklad
  gammal ”RO – teknik”.

  Konstigt att de bekymrar sig?
  De kan sända en tårta till mig när anläggningen
  är startad.

 5. En del åker till Sverige för att lösa sin försärjningsproblem, ser till att skaffa ännu fler människor UTAN att kunna försörja dem. Gökungar med rätt att gapa o skrika om de inte får som de vill, muslimer.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: