Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe

BISTÅND. Som ni vet pågår Vinter-OS i Sydkorea just nu, och tidigare, 1988, arrangerades sommar-OS i sydkoreanska Seoul.

Från början av 1900-talet till slutet på andra världskriget var Korea en Japansk koloni, fruktansvärt utsugen av japanerna, därtill kom Koreakriget 1950-1953 så i början på 1960-talet var Sydkorea ett av de fattigaste länderna på jorden, precis lika fattigt om inte värre än de fattigaste i Afrika.

Seoul, Sydkoreas huvudstad 1961.Seol 1960

Seoul utefter samma flod 50 år senare, det som kommit av hårt arbete, kapitalism och demokrati.

Salisbury var huvudstad i Rhodesia 1960 och det var vita ättlingar till engelsmän som styrde landet och som med hjälp av svarta hade byggt en modern rik stad.

På 1970-talet började den kommunistiska gerillan Zanu att härja i Rhodesia, ivrigt påhejade av Sverige som de fick omfattande ekonomisk stöd av tack vare Palme.  Kommunisterna tog makten 1980. De införde en enpartistat som fick namnet Zimbabwe och huvudstaden döptes om till Harare. Ledaren då och tills nyligen Robert Mugabe, 93, och till skillnad från koreanerna valde Mugabe diktatur, mördade oppositionen, förstatligade och tog all politisk och ekonomisk makt från de vita. Mugabe tog till och med jordbruk och gårdar från vita som bott och odlat marken där i hundratals år.

Sverige har ett stort ansvar för att Zimbabwe har gjort den omvända resan mot Sydkorea, det ansvaret heter bistånd och har hjälpt Mugabe så att han hade makten till november 2017, 93 år gammal…

Vad hände på vägen Robert, född 1924…du förvandlade ett av världens rikaste länder till ett land härjat av svält och våld, varför?

Varför arrangerade inte du OS? Lyssnade du för mycket på Olof Palme?

Mugabe är Afrikas framtid sade Olof Palme…

4 thoughts on “Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe

  1. […] INVANDRING. Sydkorea var efter Koreakriget 1950-1953 ett av världens fattigaste länder och en bit in på 1960-talet lika fattigt som de fattigaste länderna i Afrika, sedan satsade man på kapitalism och så småningom demokrati och tillhör nu ett av världens rikaste länder och är en av de fyra tigrarna, Taiwan, Singapore, Sydkorea samt Hongkong. Läs gärna Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe. […]

  2. Enligt IQ and the Wealth of Nations av professorerna Richard Lynn och Tatu Vanhanen så har människor i vissa delar av Sydostasien högst uppmätt IQ av alla medan mörkaste Afrika ligger i motsatt ända.

  3. När skall det bli tillåtet att säga att ansvaret för hur det ser ut i Afrika till 100% beror på de svarta som bor där. Samma situation ses överallt där de svarta utgör en stor del av befolkningen: Karibien, Chicago etc.

KommenteraAvbryt svar