Stäng

Det är inte okej att fuldela journalistik

MEDIA. Den Eskilstunastyrda länstidningen Södermanlands Nyheter har en nyhetschef, Janna Holmqvist, som har ett önskemål om att SN:s artiklar inte ska kopieras och återges på Facebook och andra platser. 

 

Någon på SN skickar då ett meddelande till den som ligger bakom inlägget. SN skriver då: ”Det du har gjort är tyvärr inte okej, det är ett upphovsrättsbrott att dela texter på det här sättet. Vi på SN måste ta betalt för vår journalistik för att kunna fortsätta skriva om mögel på skolorna, om hur kommunerna sköter sig och om allt annat som händer här i östra Sörmland”.

SN måste ta betalt för journalistiken, så de ber oss länka till SN.se i stället.

-Pettersson tycker dessa synpunkter låter rimligt, men det är inte hela sanningen. Själv slutade jag prenumerera på för kanske 7-8 år sedan, minns inte riktigt, men det berodde inte på att SN tog betalt utan på deras vinklade nyheter och avoga inställning till oliktänkande, alltså invandringskritiska.

Om inte SN har märkt det så har upplaga rasat i samma takt som kritiken mot invandringen ökat, ännu viktigare för SN:s del är att annonsintäkterna rasat i en skrämmande takt. Även företagare som köper annonser ledsnar nämligen på den ensidiga nyhetsrapporteringen.

Annars är det bara att hålla med, för nog kostar SN, drygt 3 000 kronor om året i prenumerationsavgift efter saftiga prishöjningar senaste åren. Och det är självklart inte journalistiken de tappra som fortfarande prenumererar betalar för.

SN:s redaktion har ju senaste åren halverats på personal, trots löften om satsningar på lokal journalistik görs färre redaktionella satsningar plus att stora delar av produktionen flyttats till Eskilstuna, vilket sänkt kostnaderna betydligt. När man bläddrar i en SN ser man att allt mer material är samproducerat, ickelokalt och de billiga, inköpta spaltutfyllnaderna ökar.

När prenumeranterna flyr och upplagan rasar blir distribution och tryck dyrare per person, när sedan även annonsintäkterna rasar så måste inkomstbortfallet kompenseras och då höjs prenumerationspriset. Dessutom ska pappersprenumeranter även betala den digitala verksamheten i ”Mediehuset”.

-Pettersson tror att SN har betydligt större och allvarligare problem att brottats med än att folk plankar några artiklar. Vilket SN själva gör då och då utan att länka.

Dessutom tror jag att SN hade fler läsare då de inte censurerade insändare som var kritiska till invandring och islam. Det var då jag startade en blogg…

 • Minns ni när SN startade partibloggar? Dåvarande chefredaktören sa att debatten skulle föras utan begränsningar och nekade Sverigedemokraterna att vara med.
 • Har ni hört att SN:s ledning träffade ledande socialdemokrater och diskuterade hur SD skulle motarbetas.
 • Ni vet säkert redan att insändare från SD och dess sympatisörer under en mängd år diskriminerats trots att de inte bryter mot några regler.
 • Sådant kostar prenumeranter, upplaga och annonsintäkter.

11 reaktioner på “Det är inte okej att fuldela journalistik

 1. Och Janna var just den rätta att uttala sig. Vid ett tillfälle låg ett intressant fartyg i hamnen i Oxelösund, vilket jag tyckte var lokalnyheter. Men si det var dags att gå hem för dagen. Och då var det inte något behov av lokala nyheter, det var viktigare att komma iväg från jobbet. Ett sådant beteende skulle aldrig varit accepterat på Rubens eller Arnolds tid.
  Nej tacka vet jag riktiga lokalmurvlar.

 2. Förresten har ju PK-media idag totalt glömt bort vad ”journalistik” ska stå för.

  Att gräva, ifrågasätta, få fram fakta utan förvanskning, källgranska.

  Se här listan över yrkesetiken, finns det ens någon idag som följer detta?
  De klarar ju ofta inte ens svenska språket!

  Sedan början av 1900-talet, när de första professionella journalisterna kom, har de förväntats följa en yrkesetik som bl.a. kräver att de:

  > använder egna källor, inklusive intervjuer med folk som är direkt involverade i det skeende som ska rapporteras om, originaldokument, och andra förstahandskällor, där så är möjligt.
  > krediterar information från redan publicerade källor, ifall egna källor inte är tillgängliga. Att inte namnge sådana källor kallas plagiering.
  > använder flera oberoende källor, speciellt om ämnet är kontroversiellt
  > kontrollerar alla fakta som kommer fram under arbetet.
  > hittar och rapporterar om alla sidor av historien.
  > rapporterar utan att ta ställning, genom att ge flera sidor av historien röst.
  > är försiktig med att avge konfidentialitetslöften åt källor.
  > avböjer gåvor och tjänster från de som är inblandad i ett skeende för att inte verka påverkad.
  > avstår från rapportera eller delta i arbetet med att undersöka någon som de har personlig bias gentemot.

 3. Inte lika lätt att vara journalist nu som förr i tiden.

  Nu kan ju vilken jävel som helst med några knapptryckningar
  på datorn påpeka uppenbara felaktigheter/vinklingar som
  journalister gör.

  Granskning av journalisternas skriverier görs. En helt annan
  sak är sedan att journalisterna har uppenbara problem med
  att denna granskning görs.

 4. Jag är också ett Tommy Pettersson-fan av kolossalformat. Kämpa på. Jag står bakom dig vad som än händer…….

 5. Den dag som SN tillsammans med SVT och andra ”Fake News”-media i Sverige gör ett samordnat publikt uttalande och tar tillbaka era genomfalska våldtäktsbeskyllningar mot oskyldiga svenska män …

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2015/02/2015-02-04_1234.png

  … och ber dem alla offentligt och uppriktigt om ursäkt … samt rensar upp i all er övriga skit….. Ja, då är åtminstone jag beredd att inta en lite mer välvillig attityd till era idag blåljugande journalister och redaktörer.

  Om denna ursäkt uteblir kommer jag med glädje bevittna att er idag urvattnade lögnmedia dukar under i den dynga ni själva producerar.

 6. Ja jag är ganska trött på att läsa om än det ena än det andra, som inte fungerar i kommunerna. Jag är mest intresserad att läsa om varför inget fungerar. Kan det vara att nyanlända, som staten påtvingar sina invånare i Sveriges kommuner suger upp alla resurser trots skattehöjningar, så att skolor får fortsätta mögla etc. etc. Eftersom inte tidningar tar sitt ansvar, så är jag extra glad att siter, som Petterssonsblogg gör det. Hjärtligt tack för det!

 7. Pappersupplagan är snart ett minne blott. Kostar att trycka och främst dela ut mitt i natten. Snart om inte redan en ren förlustaffär.

 8. Sådär många fan-insändare lär inte SN få…

  Jag förstår att de är sura, de kan ju inte sprida sina fake news utan att bli avslöjade.
  Inte heller vinkla som de vill utan att det kommer ut, och de står där som fån med byxorna nere..

  Jag kan också nämna att de som erbjuds avsluta sin anställning på SN blir belönade rikligt.
  Långt bättre än vad en vanlig löntagare kan få, är det sånt som prenumerationspengarna ska gå till?

  Det skulle jag vilja läsa om i SN… hehe

Kommentera

%d bloggare gillar detta: