Förnybar energi i Negev-öknen


VETENSKAP. När David Ben-Gurion, Israels första premiärminister, uttryckte sin vision ”för att låta öknen blomma” för 60 år sedan, kan han inte ha förutsett dagens initiativ på flera miljarder dollar som kombinerar tre massiva solkraftverk, världens högsta torn för att producera solkraft och ett reningsverk, och som alla ligger i närheten av ett litet israeliskt samhälle med ungefär 500 invånare i Negev-öknen.P

Det ambitiösa projekten sjösattesi slutet av 2014 efter ett israeliskt regeringsmål som innebär att förnybar energi ska utgöra 10 procent av elproduktionen senast 2020. Och projektet är nästintill slutfört.

Tillsammans med det uppenbart miljövänliga fördelnara med förnybar energi och solkraft, så har projekten två andra viktiga beståndsdelar: sysselsättning och turism.

Med tusentals byggnads- och underhållsarbetare, många från områden i södra Israel, bidrar initiativen kraftigt till lokal sysselsättning.

Projektet förutses också förbättra den regionala utvecklingen genom att främja miljöplanering och öka turismen med sin unika observationspunkt med utsikt över speglarna med en ökenbakgrund som kommer att vara tillgänglig på sommaren.

”Turister kommer absolut att kunna njuta av den enorma vidden från utsiktsplatsens plattform,” säger Paz, VD för Negev Energy.

Från NoCamels


4 responses to “Förnybar energi i Negev-öknen

 • Argus

  Solkraftverk är vettigare i Negev-öknen än på Österlen än mindre på Nordkalotten. Här bör vi ”bränna upp” ”kärnavfallet” i Gen IV-reaktorer.

  Gilla

 • etnisksvensk

  Tja, det är bara att konstatera hur många Nobelpris som judar har i fysik, kemi och fysiologi eller medicin jämfört med araber, hoppla alla vänstermuppar!

  Gilla

 • putte

  Är väl ett bevis på hur driftiga judarna är till skillnad mot araberna som har som främsta sysselsättning att ha ihjäl meningsmotståndare och slå sönder allt som kommer i deras väg under en täckmantel som kallas islam . Och deras hat emot judarna grundar sig nog till en stor del på att dom inser att dom är underlägsna i hur man bygger upp ett samhälle i stället som i deras fall raserar detsamma .

  Gilla

  • Billy Boy

   Imponerande projekt. Långt, långt före i utvecklingen jämfört med svenska miljömuppars näst intill obefintliga tankeförmåga.

   Skulle några Hamas-terrorister av misstag orientera sig fel med sina tunnelbyggen och öppna upp en utgång under dagtid mitt i denna ansamling av skållheta strålar från alla speglarna …

   … Ja, då kunde ju israelerna få bevittna hur de våldsbejakande muslimska Hamas-terroristerna grillades till döds … till glädje för en massa ökenråttor, som då kunde avnjuta tidig frukost, och sen middag färdigserverad rakt framför deras nosar. Kanske skulle denna sidoeffekt av projektet t o m kunna gillas av företrädarna för Djurens rätt.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: