Stor brist på kvinnliga skurkar i barnböcker


FEMINISM. -Pettersson väntar på att feministerna ska börja skrika, demonstrera, ordna upprop, kräva könskvotering och blockera alla ojämlika barnböcker på Facebook. Så här kan vi inte ha det och varför har Kalle Anka bara brorsöner, bojkotta.

Kvinnliga karaktärer i allmänhet – och skurkar i synnerhet – är starkt underrepresenterade i brittiska bilderböcker för barn.

Resultatet visar otvetydigt att manliga karaktärer är vanligare, bland annat är huvudfiguren av manligt kön i ungefär 50 procent fler av fallen. Men när det gäller skurkar så är det åtta gånger större sannolikhet att boven är en man i stället för en kvinna.

Den enda boken som innehåller en ensam kvinnlig antagonist är ”Peppa and her golden boots”, där Peppa Pig – på svenska känd som Greta Gris – tvingas konstatera att hennes stövlar stjäls av en kvinnlig anka.

The Guardian


2 responses to “Stor brist på kvinnliga skurkar i barnböcker

 • Rolf

  Årets största gapflapp går till Knatte, Fnatte å Tjattebilderna. Tack för den.

  Gilla

 • Joy

  Jag hoppas ju att feminismen stannar vid analysen att det är män som begår brott, barn och kvinnor är offren. Så ser verkligheten ut nämligen. Men visst är vissa feminister ute efter att ta männens roll, allt i den. Kvinnor använder mer våld i deckare och som poliser, de visar makt och överordningen.

  Men jag hoppas barnen fortfarande har både pojkar och flickor, modiga, glada och kloka, som förebilder i böckerna. Barn och våld hör liksom inte ihop.

  För att jag inte ska bli påhoppad med mitt inlägg, ja, svenska män är mer fredliga, även mot sina familjer, än muslimer. Så har de sett ut sedan länge. Islam och den kultur den växte ur, är en otäck, nihilistisk kultur utan intelligens. Bara våld, plundring, mord, övergrepp.

  Lär av historien, alla latmaskar som gastar på nätet! Det finns enormt mycket litteratur och källor att söka kunskap om islam och kulturen i.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: