Stäng

Var är pengarna från invandringen? Var är de 65 miljarderna per år som LO lovade?

INVANDRING. Kommer ni ihåg Arenarapporten från sommaren 2015. Den vänstervridna Arenagruppen, som finansieras av LO, släppt en rapport om invandringens påstådda vinster för den offentliga sektorn. 

Som av en tillfällighet släppte Arena Idé, som säger sig vara partipolitiskt obundna,  rapporten på Sverigedemokraternas dag i Almedalen.

Rapporten skrevs av Sandro Scocco, chefsekonom för Arena Idé, och Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet. Arenarapporten drar slutsatsen att invandring sedan 1950 har genererat en vinst på 900 miljarder kronor.

Vi har sett flera av dessa ”rapporter” från olika tankesmedjor, och även denna rapport är föga förvånande kalkonforskning. Det är dock första gången som en av dessa produkter är skriven av en riktig forskare i ekonomi, kanske ett fall framåt. Till skillnad från exempelvis Bäckströmsrapporten eller Sandvikenrapporten är Arenarapporten därför mer välskriven och ger ett mer seriöst intryck. Som alltid när man försöker bevisa något som inte är sant krävs det dock olika trick för att få fram önskade resultat. I detta fall är huvudtricket att Arena i stället för riktig data “antagit” sig fram till skatteintäkter och utgifter inom ramen för en hemmasnickrad “modell”.

Skatter och transfereringar är i Sverige kopplade till individen, vilket innebär att det går att jämföra invandrare och inrikes föddas skatter och bidrag med stor precision. Det är den metod EkbergStoreslettenRuistNorska SSB och andra använder. Det säger sig självt att ekonomer använder riktig statistik på skatteintäkter och utgifter när det går.

Arenarapporten använder av oklar anledning inte riktiga data på hur mycket skatt invandrare och andra betalar in, trots att det finns tillgängligt från SCB. I stället har Arena utvecklat en ”modell” och ”antar” vad invandrares skatteintäkter är. Utan att tydligt förklara det gör Arena det absurda antagandet att invandrare med sysselsättning i snitt betalar in samma skatt som inrikes födda. Vi vet dock sedan decennier att så inte är fallet.

För det första visar officiell statistik att utrikes födda med förvärvsarbete i genomsnitt tjänar avsevärt mindre än genomsnittet och betalar därför in mindre i skatt. Dessutom undersöker inte Arena personer med riktiga jobb utan använder istället begreppet ”sysselsättning”. Sysselsättning är ett bredare begrepp än jobb och inkluderar arbetsmarknadspolitiska åtgärder, långtidssjukskrivna och de som bara jobbar några timmar i veckan.

Arenarapporten fuskar sig på detta sätt fram till vinst genom att utgå från sina egna påhittade siffror över intäkter i stället för riktig statistik från SCB eller Skatteverket. Genom inkorrekta antaganden får rapporten skillnaderna mellan invandrare och inrikes födda i arbetsför ålder att se små ut. Då räcker demografiska fördelar till för att kompensera inkomst- och sysselsättningsgapet. Arenarapporten skriver om de i åldrarna 15-74 ”År 2014 låg sysselsättningsgraden på 59% för utrikes födda. För inrikes födda var sysselsättningsgraden 66%”

Dessa siffror skulle innebära att invandrare i arbetsför ålder bara ligger 11% under inrikes födda i sysselsättning. Om Arenas siffror vore ett mått på skattekraft räcker invandrares demografiska fördel (d.v.s. de är yngre i snitt) för att lyfta upp gruppen över snittet. Låt oss baka in den demografiska fördelen för år 2014 och räkna in alla äldre utöver vuxna i arbetsför ålder. Då är 49 procent av inrikes födda ”sysselsatta” jämfört med 54 procent bland invandrare.

Om vi antar att alla sysselsatta har riktiga jobb och antar att snittinkomsten och snittskatten för invandrare med jobb är desamma skulle modellen visa att vuxna invandrare betalar in 7 procent mer än inrikes födda 2013 och 9 procent mer 2014.

Men är det så verkligheten ser ut? Svaret är nej. Man gissar inte sig fram till skatteintäkter med teoretiska modeller och antaganden när vi redan har facit i form av heltäckande statistik. Jag kommer nedan att utgå från 2013 då det är det senaste året med skattedata från SCB. Sverige samlar officiell data för samtliga skattebetalare i landet och redovisar hur mycket skatt i genomsnitt inrikes och utrikes födda faktiskt betalar in. Svaret är att utrikes födda hushåll betalar in ungefär ca 40 procent mindre i skatt än svenskfödda hushåll.

Läs mer om LO:s kalkonforskning på Tino Sanandajis blogg

Tidigare på Petterssons HÄR och HÄR

-Pettersson undrar dock vad syftet från LO är? Varför ljuger LO om problemen med invandringen.

Framförallt var är de 65 miljarderna i vinst per år? Borde inte Aftonbladet som en seriös tidning granska detta? 

Varför jämför LO och Arengruppen arbetskrafinvandringen av finnar och andra Européer men dagens asylinvandring av oanställningsbara?

Inte kan det vara för LO:s medlemmars bästa…

23 reaktioner på “Var är pengarna från invandringen? Var är de 65 miljarderna per år som LO lovade?

 1. Om det har blivit ett överskott har det gått åt till bidrag för anslutande samt till propaganda för fler invandrare.
  Sanningen är väl ändock att det inte blir något överskott utan endast spruckna multipla drömmar.

 2. Använde Sandro Scocco, chefsekonom för Arena Idé, och Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet samma beräkningsmodell …

  http://media1.giphy.com/media/bi6RQ5x3tqoSI/giphy.gif

  … som snillena på Sandvikens kommun använde år 2014 då man kom fram till en VINST på c:a 500 miljoner kr/år på asylinvandringen?

  Sandviken tar nya tag …

  https://petterssonsblogg.se/2018/01/16/sandviken-tar-nya-tag/

 3. Det är klart att vi tjänade på arbetskraftsinvandringen på 1950- början av 1970- talet, då var väl sysselsättningen nära 100% av dessa.
  För asylinvandringen gäller något helt annat, där finns en mycket stor utgiftspost som ingen i PK-sverige vill tala om. Så det kanske blir ungefär så här; +65 Miljarder minus 310 Miljarder, det blir -245 Miljarder. Det innebär alltså en nettokostnad på 245 Miljarder varje år. Flera ekonomer har kommit fram till en sådan årlig total nettokostnad för all invandring. Och det var före 2015.

 4. Sandro Scocco, chefsekonom för Arena Idé, och Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet råkade båda glömma att avsluta uppgiften om förtjänsten på 65 miljarder kr extra från invandringen varje år bara gäller med Stefan Löfvens förbehåll enligt statsministerns uttjatade standardfras … ”en förtjänst för samhället … lite längre fram”

 5. Det är nog som så att Maggan går plus. I varje fall i det korta perspektivet. I stället lånar kommunerna upp mer än vad Maggan får in.
  Kanske 1på 3 eller 2. Så bristen hamnar i kommunerna och vinsten hos Maggan.
  Bristen i kommunerna överstiger rejält det som Maggan drar in, alltså rena rama Ebberöds Bank.

 6. Jävla nickedockor, kalla sig ekonom och docent fy fan.Föstår att Sverige går åt helsike med sådana individer.

 7. Ett riktigt Public Service hade letat fram reportage med personer som påstått att invandring skulle vara lönsam och berikande och bett dem förklara sig. Det är den största politiks lögnen i modern tid, men media ägnar sig åt att smutskasta president Trump.

 8. Sverige där svenskar ”lever”som det mest ensamma folket på jorden, nu är svenskarna ännu mer ensamma, allt våld och all annan kriminalitet innebär att den tidare friheten numera är inget värt.
  De som har ockuperat vårt land med det politiska etablissemangets goda minne, har ockuperat vår tidigare kultur, förvandlat ett folk med tillit till ett folk med rädsla.
  Den här tyska kvinnan har nått gränsen för vad hon mäktar med och hon är inte ensam !

 9. Trevlig läsning idag på bloggen, det går bra för Sverige.
  Östrogenpolitiker i ledningen!
  Sverige håller på att bli ett av värdens mest absurda länder. Är vi ensamma om att ha en gravt utvecklingsstörd statsminister?
  Mera testosteron åt det svenska folket och en skopa med skit till alla våldsnegrer och våldsaraber.

 10. ”Aftonbladet som en seriös tidning”…?

  Källa på det? hahahahaha

  Jag förstod ironin, det var riktigt träffande. Gammelmedia i allmänhet och kvällsblasket i synnerhet, ställer inga besvärliga frågor.

  Särskilt inte om invandringen. De skriver bara vad som kan anses ”lämpligt” för folket….

  Inte undra på att de vill införa censur i sann DDR-anda.
  Då kan de ju fortsätta att ljuga oss rakt i ansiktet utan att vi kan säga mot och rätta dem.

 11. Var är rättssamhället och var är landet Sverige som översvämmades / ockuperades av lycksökare från jordens alla hörn ?
  Kom de för att förgöra eller av vilken orsak ?
  Kalifatet kanske ?

 12. i deras värld är det viktiga inte att det blir uppfyllt utan att så många som möjligt går på det och lägger sin röst på S.

 13. Det är bara för att man ska tvinga på oss sin vänsterristiska syn. Ni vet: ÄNDAMÅLEN HELGAR MEDLEN, som ni vet. Och vill man att något ska vara, är alla medel tillåtna, även olagligheter, bluffar och fiffel o båg. Det enda viktiga, är att invandringen SKA vara bra. Ska TVINGAS till det, med våld om så krävs. DÄRFÖR fifflar man till och ljuger om siffror i ALLA avseenden, gällande invandringen. Man bluffar, pixlar, och framställer saker bättre annorlunda, och helt fel, än de verkligen är p g a detta. Sitt syfte och mål: ATT MASSINVANDRINGEN är bra, punkt slut! Sen får det vara hur det vill omkring med allt. PRECIS SÅ, ÄR DET MAN RESONERAR!!! Sanningen spelar mindre roll, huvudsaken att saker och ting är sannolika. Därför har allt det dåliga med invandringen inte skett, eller sker, för att det inte är sanolikt efter de premisser och slutsatser, man dragit om allas lika värde, och om att invandringen drar in pengar, och om att invandrare är lika bra som alla andra. D v s att våldtäkter och våld är jämt fördelade över befolkningen. Därför anser man att #Metoo har rätt, som utpekar den vite mannen, för de andra utoekas ju nog ändå. De är inte sämre än alla andra. Att allt negativt med invandrare är försumbart, och har nog egentligen nästan aldrig hänt. SÅ OLYCKAN I HARRISBURG ELLER TJERNOBYL, har nog heller inte nästan aldrig hänt.

 14. Dessutom betalar vi otaliga miljarder till Rumänien. Hur blåst är 87:an och PK egentligen? Skrämmande.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: