Invandringens vinst – 900 miljarder


INVANDRING. Invandringen har varit en god affär för Sverige. Utan efterkrigstidens tillskott av utlandsfödda skattebetalare hade skattkistan saknat i snitt 65 miljarder per år. Vi hade inte haft råd med lika mycket vägar, järnvägar, forskning eller försvar.

Och fortfarande täcker gruppen med utländsk bakgrund sina egna kostnader och ger en liten vinst, även om vinsten i dag är avsevärt mindre än på 1960- och 70-talen. Det fastslår en rapport från tankesmedjan Arena Idé, som Arenas chefsekonom Sandro Scocco i dag presenterar i Almedalen.

– Det innebär att Sverigedemokraternas idé om att finansiera försvarsutgifter eller att rädda äldreomsorgen genom minskad invandring helt enkelt inte stämmer, säger Scocco.

-Pettersson noterar att det finns lögn jävla lögn och statistik. Arena Idé som är en vänsterorienterad tankesmedja finasierad av fackliga organisationer är bland de värsta lögnarna. De jämför gårdagens arbetskraftinvandring där de nyanlända började arbeta dag ett och som samhället inte hade några kostnader för med dagens asylinvandring till arbetslöshet och bostadsbrist.

Även om de invandrade med utländsk bakgrund täcker sina kostnader idag, så är det finnar, andra nordbor, tyskar och människor från västliga länder som drar in stålarna. Asylinvandrarna från utom-europeiska länder kostar många, många miljarder om året. Det vet naturligtvis Sandro Scocco och de andra på Arena Idé, frågan är varför de ljuger…


54 responses to “Invandringens vinst – 900 miljarder

 • Invandringen är en miljardaffär påstår forskare som inte kan räkna | Petterssons gör skillnad

  […] kan man undra varför SVT väljer att publicera rapporten idag när Petterssons skrev om Invandringens vinst – 900 miljarder redan den 1 juli och det var lika oseriöst […]

  Gilla

 • Sluta vilseleda om invandringen | Petterssons gör skillnad

  […] många. Det var bara ett problem. Siffran, som baseras på en rapport från vänstertankesmedjan Arena idé, är ett […]

  Gilla

 • age

  Afrika och Mellanöstern har haft längre tid på sig än vad vi haft att bygga upp fungerande samhällen (utan islam och Koranen)
  Varför ska vi ta hit dem när de misslyckats?

  Gilla

 • age

  Ja, utan våra finländare och greker m.fl. hade vi inte haft vår välfärd.
  Det kan dock inte jämföras med att ta in analfabeter från Afrika i mängder.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Tino Sanandaji är för härlig. Han skriver:

  ”Vi har sett flera av dessa ”rapporter” från olika tankesmedjor, och även denna rapport är föga förvånande kalkonforskning.”

  ”Men är det så verkligheten ser ut? Svaret är nej.

  Man gissar inte sig fram till skatteintäkter med teoretiska modeller och antaganden när vi redan har facit i form av heltäckande statistik.

  Jag kommer nedan att utgå från 2013 då det är det senaste året med skattedata från SCB. Sverige samlar officiell data för samtliga skattebetalare i landet och redovisar hur mycket skatt i genomsnitt inrikes och utrikes födda faktiskt betalar in.

  Svaret är att utrikes födda hushåll betalar in ungefär ca 40 procent mindre i skatt än svenskfödda hushåll.

  Det är viktigt att poängtera att gapet på ca 40 procent gäller även när invandrares demografiska fördel i form av färre pensionärer har räknats in.

  Att en högre andel är i arbetsför ålder räcker helt enkelt inte till för att kompensera det gigantiska gapet i andel förvärvsarbetande, snittinkomst och genomsnittliga skatter.

  Detta har Arearapporten löst genom att bara “anta” bort invandrares låga snittinkomster och skatter. Detta utan att detta orimliga antagande motiveras eller ens förklaras för läsaren.”

  Gilla

  • Albin

   Olika invandrare betalar olika skatt,en del betalar mycket andra betalar lite. Och en del svenskar och utlänningar betalar ingen skatt alls.

   Gilla

   • Mr Q

    Bilan…Tag in TV 2 och lyssna till landets största,bästa,klokaste partiledare Jimmie Åkesson !
    Även om din intelligens är låg,kanske du kan taga dig något till del !

    Gilla

   • Albin

    Q om du hade orkat läsa mina kommentarer så borde du veta att jag inte tittar på TV, för mig är det slöseri med tiden.

    Gilla

   • Albin

    Q dina åsikter stämmer inte överens med Åkesson politik.
    Du passar bättre in i ett annat parti.

    Gilla

   • Janos

    Det är ju just därför Tino ger sin kritik! Att inte använda faktabaserade och faktiska uppgifter som visar och tar hänsyn till diverseringen i inbetald skatt.

    Men, jag tolkar din kommentar som att du vill påvisa att minsann svenskfödda också betalar mindre än snittet i vissa fall. OM, det var det du menade så är det en tankevurpa. Tino redogör för detta i sin artikel att detta är tagit hänsyn till.

    Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå rapporter som på några månader blir inaktuella.

  Bostadsbristen i Sverige är långt mer akut än tidigare befarat, enligt Boverkets nya prognos som Di tagit del av.

  Till 2025 behöver Sverige över 700.000 nya bostäder. Det är en ökning med mer än 100.000 jämfört med den tidigare prognosen som gjordes i mars.

  http://www.di.se/artiklar/2015/6/30/bostadsbristen-varre-an-befarat/

  Gilla

 • Albin

  Ja för att få det intressant borde de startat vid ungefär 1985.

  Gilla

 • bonn

  Ja sunt bondförnuft råder ej på denna arena!

  Gilla

 • Gahoo

  😂😂😂😂….vart är professor ”Kalkyl” ?

  Det är tragiskt, att ännu en gång få läsa om människor som prioriterar sin egen karriär.
  En karriär, som började med rövslickeri och sen dess har han aldrig slagit av på takten….

  Det är väl ingen vettig människa som låter sig övertygas av en summa…Personligen skiter jag i summan, för det är bara siffror!

  För i helvete jävla politiker, jag har egna ögon att se med! I min värld handlar invandringen inte längre om pengar…det handlar om mina och andras barn och barnbarns framtid….

  Det kunde har stått 9000 miljarder eller hur mycket som helst! Det hade inte förändrat verkligheten ett skit!

  Gilla

 • Lena

  Fler som ska öka vårt ”välstånd”, nej jag tror inte det och journalisterna är inte sanningsenliga, det är män som kommer med något undantag.
  De som BORDE vara kvar i sina länder nu kommer de till Europa och sänker våra länder.
  Vad och vem vinner på detta ………………ja några det står helt klart !
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3145706/Record-137-000-migrants-cross-Med-Europe-half-year-astonishing-83-cent-increase-2014.html

  Gilla

  • Stenbock

   Kan inte förstå varför Riksgälden tvingas låna upp 60 miljarder SEK,om det går så lysande inom invandringsindustrin ! Eller sysslar landet Absurdistan med valutaspel/spekulation a`la Goldman-Sachs ?

   Gilla

 • Roland Karlsson

  Bra kommentarer jag fick ang. mitt inlägg. Jag vet Brandon att några är så sjuka att dom måste medicineras livet ut. Man även dom har rätt till ett bra liv. Strongt av dig att besöka denna kvinna. Troligen betyder det mycket för henne. Dom jag talar om går att hjälpa tillbaks till ett värdigt liv. Jag själv är väl ett bra exempel. Kanske något tillfälligt boende under hjälp av personal kan vara en väg. Thomas Arnell brukar ju skriva här och att behöva kämpa för sin rätt att åtminstone å sjukpenning verkar inte sympatiskt. Sen hör ju kropp och själ ihop. Hur många gånger säger inte politiker att utanförskapet skall brytas. Kostnad till en början JA. På sikt spar vi både pengar och mänskligt lidande. Jag vädjar till SD att ta upp dessa frågor. Fast då säger alla mina vänner på vänsterkanten att SD menar inget utan vill bara prata om invandring. Vad gör V då? I stort INGENTING!

  Gilla

  • Albin

   Roland vad gör du själv förutom att skriva på en enfrågeblogg, gå med i parti och driv dina frågor därifrån.

   Gilla

 • Peter Skoglund

  Att rapporten verkligen ”hänger i luften” och dessutom är väldigt partisk är nog de flesta svenskar överens om. Fast media är ju lättare att lura.

  Lite fakta om Sandro Scocco.

  Sandro Scocco, född 1965 i Stockholm, är en svensk ekonom. Han är bror till musikern Mauro Scocco.

  Sandro Scocco har varit LO-ekonom samt chefsekonom vid AMS. Han var även chefsekonom vid ITPS fram till dess nedläggning 2009.

  Från och med den 1 januari 2014 är han chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé.Han har också varit sakkunnig åt ministrar som Carl Tham, Mona Sahlin och Björn Rosengren.

  Så här ”skryter” Arena Idé om sin nya rapport.

  http://www.arenaide.se/2015/07/01/stort-genomslag-for-arena-ides-nya-rapport/

  Gilla

 • Naivtive

  Jättevinst för Malmö och de kan exportera receptet till Grekland så ordnar sig allt.

  Gilla

  • Stenbock

   Grekland kan i så fall skatta sig lyckliga…Det lär finnas över 60.000 transit-araber och andra lyckosökare i landet,som söker taga sig vidare till Italien,Österrike,Tyskland och Sverige ! Förstår då att grekerna gör allt som står i deras makt,för att behålla guldet !

   Gilla

 • Janos

  önskar jag hade tid att läsa hela. Snabbsökte i rapporten på ord om ökad brottslighet, kulturkrockar, social otrygghet m m utan att hitta nått av värde. Vill veta om ökade samhälls- och privatkostnader som vård av skottskador, fängelsedygn, polisinsatser, o s v osv. Kostnader som inte hamnar direkt under migration och integration i budgeten.

  Debatten blir så ensidig om flyktingvurmarna inte ser den stors bilden. Flyktingpolitik-kritik är inte bara mot kostnaden!

  Gilla

  • Janos

   Å varför behöver vi sossarnas skattehöjningar när det väller in bidragsgivare……

   F-n vad jag är trött på spektaklet svensk politik. Almedalen nu å alla utspel som inte är åtgärder till grundproblemen.

   Tänk om företag hade drivits på detta sätt……

   Gilla

 • Stenbock

  Om detta skulle vara verklighet,kunde våra äldre på fattighusen,få t v å ägg till frukosten på söndagar !!!! Riktigt kaffe och slippa drick surrogat.
  Kanske rent av ges möjlighet,att få komma ut i friska luften,under de få sommardag vi förhoppningsvis kan förvänta ?

  Gilla

 • nosferatu

  Konstigt då att vi måste ta allt fler miljarder från biståndet för att finansiera flyktingmottagandet i Sverige.

  Konstigt att detta och liknande utspel alltid kommer samma dag som SD är i fokus.

  Är inte Scocco sosse förresten?

  Gilla

 • Karl Brandon Johansson

  Det är enkelt, Sandro & Co. gör affärer av en ”politiskt korrekt” linje, jag tror beteendet ligger i det svenska sättet att vara. 87% idioter är 87% idioter och linjen är fastslagen….
  Ett propagandakrig pågår, kan de tjäna tio öre + moms så skulle de sälja sin egen morsa, – om Moder Svea går under det struntar de fullständigt i bara de får synas och höras mest + tjäna pengar….Gissar att Arena Ides största kund är Socialdemokraterna och Röven!

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Skall jag o min gumma rösta 2018 så blir det på det parti som vill satsa på en modern psykiatri. Skulle va kul att prata med Jimmie Åkesson om detta. Han har liksom mig egna erfarenheter. Att bara tro att ensidiga sjukskrivningar och en pillerburk skall lösa livets frågor är dumt i överkant. Detta är idag vår stora folksjukdom. Det måste till ett koppel av åtgärder. Varför mår du dåligt? Jobbet, hem-miljön eller andra sociala problem? För att bli frisk måste man gå till botten med sina problem. Men man behöver stöd som samhället inte förmår ge idag. Jag har konkreta förslag som både sossar o moderater hånar mig för. Någon kanske undrar om dom har något att komma med. Nej det har dom INTE. Landstingets högsta politiker i Sörmland sa att dom skulle tillsätta några bilar till som besöker psykiskt sjuka i länet. Hon förstår inte frågan överhuvudtaget. Jimmie o jag VET att krävs hårt arbete att bli frisk. Man behöver hjälp till självhjälp kanske man sammanfatta detta. Studier, arbetsträning. Motion m.m. allt efter varje individs behov. Idag sitter patienterna o röker o personalen sitter o pratar men dessa två möts inte. Detta kostar oerhörda pengar i onödan. Jag tror inte ökad invandring kan lösa detta. Jag tror många av dessa också mår psykiskt dåligt. Denna fråga rätt hanterad kan göra SD till största parti framöver. Sen alla liv vi kan rädda bara genom ett sunt förnuft-agerande är inte att förakta. Hoppas det blir debatt nu. Jag o min gumma och hund åker nu o badar. I ärlighetens namn badar bara hunden. Vi två är krukor.

  Gilla

  • Karl Brandon Johansson

   De som är så sjuka så de hör röster och ser syner är det synd om, de ska verkligen ha hjälp.
   Bästa hjälpen är att umgås med andra människor vid behov, EGET ANSVAR tycker jag är viktigt! Brukar besöka en mycket ensam kvinna med en kompis och fika någon gång, hon är fysisk aktiv men mycket i sin lägenhet, hon pratar mycket när vi är där och inbillar sig väldigt mycket som saknar verklighetsförankring, men man kan lyssna och bara försöka låtsas som om det regnar.
   De som röker har ett EGET ANSVAR, där borde vårdgivaren hjälpa och få dem att sluta om det går.
   Tror inte det är så mycket samhället kan göra utan de som har förmåga måste själva aktivera sig och göra någonting, – hur hjälper man den som inte vill någonting ? Det går inte!
   SOCIALDEMOKRATERNA stängde mentalsjukhusen Beckomberga och Långbro och kastade ut de sjuka på gatan, det tycker jag var OMÄNSKLIGT OCH RÅTT….

   Gilla

  • Peter Skoglund

   Bra inlägg, Roland Karlsson.

   Vet att frågan om det ” Psykiska Sveriges problem”, ligger dig nära och varmt om hjärtat. Det är bra att du slåss för det.

   Vi ska naturligtvis göra folk ”friska” eller att få dem att må bättre utan en massa psykofarmaka, så långt det nu går . I grund och botten en hjälpinsats som måste baseras efter ”hjälp till självhjälp”. Det kräver naturligtvis resurser idag, men som på sikt är en vinst/besparing.

   Precis som vårt biståndsarbete och vår migrationspolitik ska baseras i utgångsläget. Inte alls som dagens svenska migrationspolitik, som sväljer enorma summor av våra skattepengar och påverkar alla våra samhällsfunktioner.

   Naturligtvis får de psykiskt sjuka, fattigpensionärer, skolan, infrastruktur, äldrevård m.m. stå tillbaks. Eftersom vi har politiker som inte vågar vara ärliga och diskutera det som händer i dagens Sverige.

   Som istället blundar och skapar en DÖnicke riksdag.

   Gilla

  • Dino

   Roland vi båda brinner ju för dem psykiskt sjuka man har nu insett att man gjort fel från början ang mig.

   Men man lyssnar inte på patienten är lite som samhället idag man bryr sig inte hur det går då man bara ser till sig själv.

   Och Albin man ställer ju grupper mot varandra hela tiden år ut och år in många av oss sjuka går utan tänder och ska vi få det så kostar det oss skjortan medans andra betalar 50 kr var är likheten där kan ta upp massor men då blir jag per automatik rasse

   Gilla

   • Albin

    Att få tänder utdragna för femtio kronor är inte så märkvärdigt att du måste bli rasist.
    Du har kanske andra problem att du inte kan acceptera folks lika värde.
    Kolla vilka som inte gärna betalar skatt, där har du pengar som kan användas till välfärd.

    Gilla

   • Dino

    Albin det handlar inte om att få tänder utdragna utan tandvård ngt som pensionärer och sjuka inte har råd med jag har levt utan tänder i överkäken bra många år och man säger ju från politiker håll att det är en mänsklig rättighet men tydligen bars för vissa då man nekat mig och glöm det skyddsnät som ska finnas för det är inte alla som får den hjälpen

    Gilla

   • Albin

    Dino ja det är en skam för Sverige, men att tandläkare drar ut EU-migranters tänder för femtio kronor är en annan sak.
    För övrig tycker jag att samhället skall satsa på tandhygienisterna det skulle spara mycket plåga.

    Gilla

 • Trynbald

  Mytomani är en sjukdom. Jag föreslår att Scocco och hans medljugare söker på närmaste psykklinink.

  Gilla

 • Argus

  De har missat publiceringsdatum med tre månader.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Lysande då bygger vi infrastruktur och förstärker vården, skolan och omsorgen. Jag tror inte på dagens politiker längre. Man skor sig själva mest idag. Vi har TRE block idag. Två med 40% väljare och ett med 20%. Dom tre kan inte samarbeta. Dom beskyller mest varandra. Vi har fått en riksdag som liknar barnens sandlåda. Vi har inte resurser idag att ta emot fler invandrare. Men är dom så lönsamma så kan vi säkert ordna jobb och bostäder också. Jag är SKEPTISK!

  Gilla

 • farbror br

  Invandrare som kom på 50,60,70 talet arbetade.de ägnade sig inte åt att bränna bilar,råna folk,våldta,mörda,misshandla folk.malmö som är översvämmat med invandrare har en ekonomi som är så illa ute att det skulle gå skrämma barn med den. Var är malmös miljarder!?

  Gilla

 • Galten

  Och samma gamla tjat och svammel om kebabteknikernas utbildning, vem fan skall de övertyga?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6202452

  Gilla

 • Pica pica

  Vi har ju en nationalekonom som heter Tino Sanandaij som vårt kära grannland använde sig av när det gäller invandring från Syrien.

  Varför använder man inte honom istället? Eller de kan be honom och Sandro Scocco diskutera sanningshalten i påståendet.

  Gilla

 • Synonymen

  Alla minns ”Sandvikenpaketet” och alla lögner som där presenterades.

  Lögn blir inte mera sant om man ljuger ännu mer. Vilket en del tycks tro.

  Bara ännu mera osant!

  https://app.box.com/shared/dn4vryl63j/1/160265727

  Gilla

 • Petter

  Så bra. Då kan vi ge invandringen i bistånd till andra länder. Det finns fattigare länder som behöver den här invandringen bättre än Sverige.

  Gilla

  • Sven-Erik

   Lysande – vilken utvecklingspotential av partiledare Löfvens ”Utvecklingsmoral’

   Gilla

  • Joy

   Bra förslag! Om det är en sådan vinst, varför slåss inte länderna om alla muslimer? Dessutom borde de ha blomstrande samhällen eftersom de är så effektiva och högutbildade! Lögn, förbannad lögn och massinvandringsstatistik byggd på ännu större lögner!

   Gilla

 • ossie

  Oj en sån jättebluff ju större bluff ju lättare att avslöja den

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: