Metod för åldersbedömning blir kvar

INVANDRING. Riksmedicinalverkets (RMV) metoder för åldersbedömningar av unga har kritiserats för att varken vara träffsäkra eller rättsäkra. Men i dagsläget tänker inte RMV ändra på dem.

– Vår bedömning är fortfarande att våra metoder är bra metoder, med tanke på det uppdrag vi har. Men vetenskap är inte statiskt och vi följer utvecklingen hela tiden, säger Elias Palm, läkare och enhetschef på Rättsmedicinalverket, vid en pressträff.

Rättsmedicinalverket ställdes inför flera svårigheter när regeringens uppdrag att skyndsamt utföra medicinska åldersbedömningar i asylärenden kom i mitten av 2016, säger RMV:s generaldirektör Monica Rodrigo på pressträffen. – Vi skulle göra det omedelbart och skyndsamt, säger Rodrigo till Sveriges Radio. 

-Pettersson säger att det inte bara har förekommit kritik som det verkar enligt PK-media.

Ska någon kritiseras för åldersbedömningar så är det de politiker, tjänstemän och journalister som med dårars envishet hävdade att de unga ljugande desertörerna är ”barn”.

Alla normalt funtade människor ser med en enkel optisk besiktning att många av ”barnen” är vuxna män. Dessutom behövs inga åldersbedömningar. Riktiga barn, tar sig inte över halva jorden utan hjälp och pengar…

Ett bra alternativ till åldersbedömningar är att följa lagen och FN:s flyktingkonvention. Det åligger den asylsökande att bevisa vem han är. Alltså ID med ålder och bakgrund.

8 thoughts on “Metod för åldersbedömning blir kvar

  1. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    En metod även icke idiotsäker är bättre än vad varje enskild bedömare på MV eller kommunernas socialkontor kan åstadkomma i objektivitet. Det är så lätt att den svenska ”tyckasyndom attityden tar överhanden och bedömer vuxna som barn.

  2. Kanonbra Pettersson att ni med jämna mellanrum lägger ut bilder på de ljugande icke ensamkommande ickebarnen som är vuxna män främst från Afghanistan som lockats hit av sjukkklöverligan och deras bundsförvant systemmedia för att få allt gratis och tar massor av resurser som våra svenska barn och ungdomar behöver,deras föräldrar betalar ju världens högsta skatter för bla skolan.
    Vi är många föräldrar till handikappade barn som minst sagt är förbannade och strider och kämpar för våra barns/ungdomars rätt till utbildning här i vårt/deras enda hemland.Kommunen här har lagt ner gymnasieskolan och satsat 100 % på sfi och nyspråksordet introduktionsprogrammet som är skapat för alla främlingar från tredje världen som påstår sig vara barn,utan att behöva styrka sin identitet,illegala eller put spelar ingen roll de får plats ändå.Nu klagar lärarna att de inte mäktar med längre,våld,hot,sexuella trakasserier,knivskärningar,vandalisering etc ,lärarna har frivilligt gått med på detta och fått rejält länepåslag för att ta hand om analfabeter,kriminella och lycksökare från fjärran länder istället för att värna om våra egna ungdomars gymnasieutbildning.Fy f-n de är också förrädare och inte ett dugg synd om dem då de låter girigheten efter pengar och skräck för sanningen Veritofobi styra dem.Tror inte deras barn kommer vara stolta över dem i framtiden.

  3. De bör topsas och sparas dna-prov också för framtida dna-tester av ålder. Det kan nog komma ganska snart. Då kan man få ett bra mått på hur tillförlitliga gamla ålderstesterna var. Jag tror ju de nuvarande fungerar tillräckligt bra och det är väl för närvarande det bästa metoder vi har. Så jag förstår inte kritiken. När dna-testerna kommer, måste ju alla bli nöjda?

  4. Det kommer aldrig fram att när kritikerna hävdar att åldersbedömningarna saknar precision så är det för att man kan inte lätt se skillnaden mellan en 30-åring och en 33-åring på röntgenbilderna.

    Åldersbedömningarna är till för att se om personen är äldre än 18 eller inte. Det är allt. Här tar man t.o.m. i ordentligt med försiktighetsprincipen som innebär att finns det minsta tvivel om personen är över 18 eller inte så låter man resultaten tala för att personen är under 18. Detta innebär att personen kan i verkligheten vara närmare 20, men han släpps igenom som minderårig ändå, allt för att vara på den ”säkra sidan”. Tror inte det finns en chans att en äkta minderårig skulle bli uppskriven som vuxen.

    • Så tolkar jag det också. Det vill säga att när rättsmedicinalverket bedömer att en person är 20 år eller äldre lämnar de ett utlåtande om det. Med det i åtanke bör vi kanske fundera på hur många fler än de 84% som fått avslag borde fått det.

      Det finns bara en lösning på problemet, säg upp New York-protokollet (som jag uppfattat att Trump gjort), lös ut UtlL kap. 5 §25 och repatriera alla som fått uppehållstillstånd av ”ömmande skäl” (handläggaren saknade stake och hade ömmande hjärta?) eller liknande.

KommenteraAvbryt svar