Kopparstölder vid järnvägarna minskar, men…


BROTTSLIGHET. Antalet kopparstölder vid järnvägen minskar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Stölderna orsakar skador och förseningar i tågtrafiken för mångmiljonbelopp.

De satsningar som har gjorts har gett bra resultat och inneburit att tågförseningarna på grund av kopparstölder minskade med ungefär en tredjedel förra året. Under 2017 skedde 129 stölder av koppar längs järnvägarna. Så sent som 2013 låg siffran på drygt 300.

– Vi väljer ett annat material som är mindre stöldbegärligt som aluminium till exempel. Vi använder dna-märkning som vi kan spåra, vilket är en bra förebyggande åtgärd, säger Tomas Andersson vid Trafikverket.

-Pettersson menar att det är fel att byta material. Tjuvarnas behov av pengar är konstant, så de kommer bara att stjäla något annat någon annanstans…

Det borde vara betydligt bättre att hindra tjuvarna från att komma in ilandet.


12 responses to “Kopparstölder vid järnvägarna minskar, men…

 • Stenbock

  Kopparpriserna har sjunkit senaste halvåret.
  Därför har zigenarna nu övergått till Messing/Brons,en metall som står bättre i kurs.
  I stora delar av Tyskland vandaliseras nu hela kyrkogårdar.Bronstavlor och hundra år gamla figurer brytes los,och liksom i Absurdistan splittras gravstenar,för att komma åt metaller.
  Ej hellre statyer som väger/t uppåt ett ton,har kunnat få stå kvar !
  ”De fattiga EU-medborgarna” tjänar stora pengar under nattskiftet…

  Gilla

 • eva

  Tjuvarna har traditionellt hanterat koppar och är kunniga vad gäller materialet. Aluminium är något nytt, men vänta bara, Uppfinningsrikedomen för nya försörjningar är enorm.

  Gilla

 • LasseN

  Kan vi rekrytera Donald Trump till statschef i Sverige, när han är färdig med USA. Jag vet inte vem annars skulle få ordning på Sverige. Han har gjort ett otroligt arbete i USA. Titta på börsen, har gått som en raket sedan han tillträdde. Trots vänstermedia hån.

  Gilla

 • Lokalinvånare

  Problemlösning enligt ”den nya svenska modellen”.. Behåll problemet men ändra så att omgivningen kan anpassa sig till problemet.

  Ett skräckexempel från verkliga livet OBS! detta är sant:

  Mitt barn gick i en lågstadieklass där de fick en extremt stökig elev från en annan skola och denna drog med sig några till i sitt stökande. De flesta elever stördes otroligt av detta stök på lektionerna som bestod i slagsmål och hopp på bänkar.

  Lärarens lösning – och åter igen.. jag skämtar inte – detta är helt sant och sanlslöst:

  Delade ut hörselkåpor till de elever som ville ha studiero och vände på deras bänkar så att de satt mot väggen. Alltså med blicken åt andra hållet. Mitt barn satt alltså med hörselkåpor, längst bak i klassrummet med RYGGEN mot läraren så att han fick vända sig om varje gång läraren skulle prata.

  Behöver jag nämna att det var den sista terminen mitt barn gick i den skolan innan vi omedelbart bytte?

  Gilla

  • Jag

   Jag har hört att det hänt i min kommun också, så jag tror dig.
   Helt sanslöst!

   Gilla

  • ruben

   Lärarkåren tror jag är ibland handlingsförlamade av opraktiskt regelverk och konsekvensresistenta värdegrunder. Många av problemen kan bero på skolornas ledning också, t.ex. hur starkt stöd har lärarna? Devisen kan vara, angrip inte problemen, det kan vändas mot läraren till rasism eller diskriminering. Dessutom kan utmaningarna nästa dag vara beväpnade hemifrån med kniv eller andra vapen och då blir det livsfarligt att kritisera eller åtgärda. Den humanistiska stormakten har blivit otrevligt inhuman, eftersom den oftast tycks skydda brottslingen. Jag har en känsla av att mörkertalet är högt.

   Gilla

  • Matte

   Ta tag i probl. och gör som det gjordes förr.
   Det bet på dem som inte höll sig på lektionerna.

   Från 2007 i Värnamo.
   SR: Hörselskydd för elever mot bullret i skolan

   Att barnen har hörselskydd på sig under lektionerna i skolan blir en allt vanligare syn. Anledningen är att ljudnivån ofta är så hög i klassrummet så att vissa barn inte kan koncentrera sig.

   – Hörselskydden finns att hämta för elever som vill ha lugn och ro, säger Els-Marie Therén på Mossleskolan i Värnamo. Det kan vara vissa situationer som vi gör olika saker och då kan det vara skönt för eleverna om att ha skydden, fortsätter hon.
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=1706889

   Lärare tog upp mobilen och filmade stöket i klassrummet.
   Men se det får man ej göra som bevis.

   Från 2016
   ”Lärare filmade elever på lektion”
   Händelsen, som ska ha ägt rum på en skola i Sundbyberg tidigare i år, beskrivs i en anmälan från rektorn till Sundbybergs kommun. Eleverna uppges ha känt sig både rädda och kränkta av filmningen.

   Kommunen, som är huvudman, skriver i ett yttrande till Skolinspektionen att det är oacceptabelt att läraren filmade klassen, både utifrån elevernas personliga integritet och utifrån ett trygghetsperspektiv.

   Man skriver vidare att rektorn snabbt hanterat situationen och tydliggjort för elever, vårdnadshavare och lärare att filmning inte är en okej metod, och inte har i skolan att göra.

   Händelsen beskrivs vidare som en ”olycklig” och den lärare som filmade har fått en tillrättavisning, enligt svaret till Skolinspektionen.
   https://mitti.se/nyheter/larare-filmade-elever-pa-lektion/

   Gilla

 • centurion

  Självklart, Pettersson…för oss. För andra verkar det vara i klass med raketforskning. Vid en vattenläcka, börjar man givetvis med att strypa flödet.

  Gilla

 • Lena

  Det finns många sätt att stjäla i ett land som inte har kontroll,inte ens vet vilka som släpps in i landet och därmed inte heller till vem / vilka det delas ut.
  Ett enkelt sätt är att den person som får ett bidrag skall personligen komma och med godkänd ID- legitimation, presentera sig.
  http://www.friatider.se/utl-ndsk-kvinna-med-sju-barn-fick-400000-i-bidrag-trots-att-hon-inte-bodde-i-sverige
  Undrar hur många liknande fall som finns ?

  Gilla

 • Blodsven

  Vad fan hjälper det att dna-märka kopparn, då skadan redan är skedd i och med att jordningarna är stulna och måste åtgärdas oavsett. Dessutom hamnar förmodligen större partier utomlands, så dna-tramset har ingen betydelse…

  Gilla

 • Focke-Wulf

  Men Pettersson,så kan man väl inte göra,hindra någon att ha fritt tillträde
  till detta ”asshole country”!
  Vem skall då smitta ner oss med tbc?

  Liked by 1 person

  • Eva

   Och mässling, loppor och vägglöss.
   Och vem skall bajsa i våra dricksvatten-cisterner, stoppa glasbitar i barnmaten, stoppa synålar i apelsinerna, bränna ner våra skolor och gamla träkyrkor.
   Vem skall då göra inbrott i våra hem om nätterna, våldta våra döttrar och råna oss.
   Vem skall då döda de kristna.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: