Bistånd till Mena-regionen är inte lätt när 84 % av hoten mot världsfreden kommer därifrån


BISTÅND. I dagarna har Sida lämnat in budgetunderlaget 2018-2020 till regeringen på dryga 80 miljarder kronor. En stor ökning kommer att ske av det humanitära biståndet, inte minst insatserna till Mellanöstern och Nordafrika, det som kallas MENA-regionen.

På regeringens hemsida står att Sveriges biståndsverksamhet i Tanzania ska bidra till att successivt minska Tanzanias beroende av bistånd.

Vi kan jämföra 50 års bistånd till Tanzania med utvecklingen i Sydkorea, som för 50-60 år sedan var minst lika fattigt som Tanzania. Sydkorea har haft en imponerande utveckling och tagit emot mindre och mindre bistånd. Tanzania har tvärtom tagit emot mer och mer bistånd utan att något har hänt med tillväxten.

Biståndet fungerade inte för 50 år sedan, det är ännu svårare idag, speciellt i MENA-regionen där regeringen vill satsa. , för 50-60 år sedan var den muslimska världen sakta på våg åt rätt håll, nu har fanatiker och extremister fått allt mer att säga till om.

På FN:s senaste sanktionslista över individer som utgör ett hot mot världsfreden finns 671 individer från 55 länder upptagna. 84 procent av dessa individer kommer från Mellanöstern och/eller strider i sammanhang relaterade till MENA-regionen, och de är ofta knutna till religiösa miliser/organisationer, Twittrar Rebecca Weidmo Uvell. Det verkar inte regeringen och Sida ta hänsyn till när de planerar sitt bistånd. Här är i stället hotet mot världsfreden de 13 procent som röstade på Sverigedemokraterna.

Nedanstående är en insändare jag hade i den numera Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter i oktober 2009. Insändaren var även införd i Aftonbladet och Expressen. Sveriges statliga biståndsorgan Sida protesterade mot mina åsikter.

Det var en helt annan tid i media, men   i slutet på 2009 och ju närmare valrörelse 2010 vi kom desto svårare blev det för oliktänkande att få in insändare om bistånd, invandring, brottslighet och framförallt islam. Exakt vad förändringen berodde på är svårt att veta men det var ingen tillfällighet att majoriteten av medierna ändrades samtidigt.

Rädda Afrika − Stoppa biståndet! (Publiserat i SN den 13/10 2009).

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 90 miljoner om dagen över världen i bistånd, 100 miljarder på 3 år. Vi har all anledning till att känna oss ”stolta” över arbetet att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Biståndet uppgick förra året till 1,12 % av bruttonationalinkomsten och inget land har tidigare visat en så hög andel. ”Jag tror att rekordet kommer att stå sig länge, det är svårslagbart” säger biståndsminister Gunilla Karlsson stolt. Hon borde inte vara så stolt över Sidas hantering och uppnådda resultat med biståndet.

Läs artiklar om hur ”Sidas bistånd förstör för de fattiga” eller om ”Pengarna som försvann”

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen vad dessa tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen än säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, 900 miljoner människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.


3 responses to “Bistånd till Mena-regionen är inte lätt när 84 % av hoten mot världsfreden kommer därifrån

 • Nisse

  Säkert hälften av biståndet går till korrumperade politiker. Titta bara på Simbawe där tog Mugabe hand om stålarna han fick 10 mililoner us i pension. en del står säkert vi Svenska skattebetalare för………..

  Gilla

 • LasseN

  Lägg biståndet på våra pensioner istället.

  Gilla

 • age

  Bra tips!
  Då ska jag gå till ”Socialen” och berätta för dom att om jag får
  100 000:-/månaden så kommer mitt behov av bidrag att
  succesivt minska.
  Det är väl den principen som används för beslut om bidrag till
  ”djungel länderna”?
  Vet dom ens vad pengar är? Dom handlar väl med kokosnötter ännu?

  Men visst ja, vi imprterar ju infödingarna hit som kvalificerad arbetskraft!

  Härligt med expansiv utveckling i landet!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: