Vart är Iran på väg?


Den senaste tiden har Iran skakats av omfattande demonstrationer.

Protesterna gäller i första hand den korruption och höga arbetslöshet som hållit landet i ett järngrepp under en längre tid, men också mot det islamiska styre som uppenbart inte uppskattas av alla.

Sedan den islamiska revolutionen för 40 år sedan, har religionen islam haft en järngrepp om landet och dess befolkning.

Bilden nedan är från 70-talet och visar hur iranska kvinnor klädde sig som sina väninnor i väst. Bilden därunder visar samma land på 2000-talet och är ett ypperligt bevis på hur islam kan förändra en hel nation om man ges fria tyglar.

Att det var i just Iran som organisationen My Stealthy Freedom bildades, kanske ändå inte är så konstigt. Iran sågs innan den islamiska revolutionen som ett av Mellanösterns mest moderna och fria länder. Muslimska kvinnor har sedan organisationen bildades kastat slöjorna, tagit bilder på sig själva och lagt ut i sociala medier. Det är så tydligt och så märkbart att dessa modiga kvinnor lyser av självförtroende och frihetskänslor. De har också stöd av många iranska män som visat sitt missnöje med de klädkoder islam påtvingar kvinnor.

Nu verkar det hända något i den av religionen så hårt styrda landet. Vi har i helgen kunnat läsa hur Irans sedlighetspolis mildrat sin syn på ”oislamisk” klädsel och kvinnor som väljer att ta av sig slöjan grips inte längre. Har man hittills brutit mot de religiösa reglerna har både böter och fängelsestraff kunnat utdelas. Nu tillåts både män och kvinnor klä sig mer fria, men än så länge gäller detta bara i huvudstaden Teheran. Någonstans måste man börja och låt oss hoppas att religionen islam sakta men säkert tvingas anpassa sig till den nutida och moderna världen. Jag tror personligen att många problem skulle lösas av bara detta självklara faktum.

Senast idag har vi i svensk media tagit del av omfattande protester på Irans gator. Slagord som ”död åt diktatorn” och ”död åt revolutionsgardet” har ekat mellan husen, men också de kontroversiella orden ”vi vill inte ha en islamisk republik”. I huvudstaden har också stadshus och poliser attackerats och den iranska flaggan har bränts på gatorna.

Samtidigt slår regimen tillbaks och minst två personer har rapporterats döda. En del manifestationer för den religiösa regimen har också hållits och frågan är nu. Kommer demonstrationerna att leda till en uppluckring av det religiösa förtrycket, eller är detta inledningen till ett nytt inbördeskrig i Mellanöstern?

Låt den här bilden på en iransk kvinna bli startskottet för en befrielse från religionen islam i den muslimska världen, men kom ihåg att samtidigt i Sverige kämpar vissa intresseorganisationer för att muslimska kvinnor ska få bära slöja i det offentliga, på arbetsplatser, i skolor och inte sällan kämpas det hårt för könsseparerade badhus, gym, frisörsalonger m.m.


9 responses to “Vart är Iran på väg?

 • Peter

  Övre bilden måste vara framtida Iran, den undre måste vara framtida Sverige.

  Gillad av 1 person

 • Lagro

  Protesterna i Iran är till stor del de höjda matpriserna, därför regeringen har tagit bort subventioner på basmat och även andra subventioner, som gjort att det blivit kraftigt höjda priser.
  Arbetslösheten är hög speciellt bland de yngre, där en stor orsak är finansiella sanktioner från USA mot landet som hindrar investeringar.
  Det är inga organiserade protester med ledare, utan spontana protester i Iran.
  Det finns tre länder som hatar Iran och det är USA, Saudi och Israel.
  Iran har stött kampen mot IS och andra terroriströrelser i Syrien, som starkt gått emot USA, Israel och Saudis intresse.
  Rebellrörelsen Houti stöds sannolikt av Iran, som kämpar emot regeringen i Yemen,
  Saudi har försökt krossa Houti under två års tid utan att lyckas med det och USA stödjer Saudi.
  Houti och Iran är shia, Saudi och Yemen regeringen är sunni, som sannolikt har viss betydelse i konflikten.
  Saudi har alltid varit ärkefienden till Iran, och Saudi är allierad med USA.
  USA går Israels intresse gällande Iran, och söker varje tillfälle att knäcka Iran.

  Gilla

 • Ståfräs

  Läs Ledarsidorna, skumt som tusan det här. Bådar inte gott och har troligtvis inget med ”frihet” att göra utan tvärs om.

  Gilla

 • Billy Boy

  Men Löfven fortsätter envist att ställa sig på den islamska regeringens sida i Iran-frågan och signalerar detta genom att själv bära slöjan.

  Även de kvinnliga ledamöterna i Löfvens femistiska stab ställer mangrant upp bakom honom och hans ideologiska stöd för den nuvarande Iran-regimens islamska förtryck ffa mot de iranska kvinnorna.

  Gilla

 • MartinA

  Den moderna världen förkroppsligas av sverige där födslotalen är långt under 2.1 och ett land som hetsar mot svenskarna. Den här frigörelsen som pettersson pläderar för i Iran är värdelös och destruktiv.

  Gilla

 • Ove-Britt Henson

  CIA planerar att omstörta Iran med hjälp av israelerna, för att hålla krigsindustrin igång. Globalisera och låta oligarkerna stycka upp landet mellan sig. Vad annat var att vänta?

  Gilla

 • Fredrik toolanen

  Bland dom sk intelektuella i sverige vurmas det för iranier på grund av deras historia och persiska ursprung , sen ligger kunskapsnivån över etniska svenskars.Så det ser ju väldigt bra ut tills man tittar över brottsstatestiken och då sexualbrott där ligger detta folk i topp.

  Gilla

 • Joy

  Jaha, ska vi nu ta hit alla från Iran också? Hela mena samlas här, jisses vilken explosiv blandning. Och vi svenskar ska sponsra allt vansinne!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: