Snörekord i fjällen


GOTT OCH BLANDAT. Det blir ett snörikt nyår. Nästan hela länet har över en halvmeter och stora delar av fjällen har över en meter snö, rapporterar Radio P4 Västerbotten

Iris Linder i Fjällsjönäs kan inte minnas att det varit så här mycket snö på gården redan vid jul och nyår och hon har bott där i 50 år. Hon sköter SMHI:s väderstation tillsammans med maken och där mäts snödjupet på ett enhetligt sätt och senaste inrapporterade observationen gav 87 cm.

Sedan dess har det kommit mer så hon bedömer att det är klart över en meter idag. Enligt snödjupskartan är det Vilhelminafjällen som har mest snö i landet med snödjup mellan 100 och 150 cm.

-Pettersson noterar att det är rekord så här tidigt men jag säger inget mer, hoppas ungarna har kul. Jag är glad så länge jag slipper…

Filmen påminner om svunna tider. Grabben är långt från en idrotthall men testar en innebandyklubba medan ”grabbarna” i förorten gnäller på att de saknar de fritidsgårdar de eldat upp!

klimatvarning_1938


10 responses to “Snörekord i fjällen

 • Mm

  Hur skall pajasarna i regering och riksdag skydda den svenska etniska befolkningen mot hungriga hopar av invällare, invällare som inte kan något, inte vill något utom att få mat serverad, värme i bostaden, kläder. Vem kommer de att stjäla ifrån, vi vet redan frågan naturligtvis äldre och barn, fysiskt svaga som de kan klubba ner hur lätt som helst. Domedag ja det kanske vi hinner var med om, med dessa medeltida invällare som de, tokpartiet MP, Moderaterna, Sossar och resten av 7 klövern, dragit hit.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Kan detta vara effekterna av minimumet av solfläckar.? Dessa solfläcksminima, tillsammans med vissa andra periodiska händelser, brukar inleda de s k ”små istiderna”. Snart kan vi således ha den ”globala kylan” här. Hur skall klimatbedragarna förklara detta?
  En liten istid innebär inte extremt kalla vintrar eller extremt mycket snö (men KAN innebära detta), men däremot lite här och där ovanliga regionalt kyliga somrar. Mest känt från förra lilla istidens inledning är svenska arméns tåg över Bälten, de Nordeuropéiska floderna var islagda vintertid, Londons marknader hölls åtskilliga år på Themsens isar, för att nämna några effekter. Mindre känt är de konstiga snöfallen under sommartid, då snön låg från ett par veckor upp mot 7-8 veckor, vilka givetvis förstörde mycket av skördarna. Ett år gick väl att klara, men när det hände flera somrar i följd, så . . .
  Den sista missväxten m anl av Lilla Istiden skedde 1860 – 67 (samtidigt som full frihandel hade slagit ut stora delar av den svenska inhemska livsmedelsproduktionen), vilket ledde till 60-75000 invånares död av svält. En annan indirekt effekt blev att massutvandring av svenskar startade och 1500000 invånare lämnade landet. Hade inte världskrigen kommit, så hade ännu fler lämnat landet.
  Alla kanske inte förstår vad de konstiga somrarna innebär för livsmedelsförsörjningen – de återkommande svältperioderna bara i Sverige tog lika många liv som 13-1400-talens upprepade utbrott av digerdöd. Vid den tiden fanns ingen global hjälp att få.

  Gilla

 • centurion

  Alltså, OBSERVERA-OM… Om vi hade drabbats av global uppvärmning, så hade inte nödvändigtvis klimatet blivit, varken varmare eller kallare. Det som hade inträffat vore snarare ett lynnigare väder med större variationer mellan värme och kyla. Dessa termiska egenskaper reagerar då naturligtvis så att det även skapar fler stormoväder. Men OM de ev. värmetopparna skulle vara av den magnituden att de kunde smälta avsevärda områden av nordpolens glaciärer ; då skulle det paradoxala fenomenet inträffa: Att det smälta sötvattnet som hamnade i havet påverkade Golfströmmen, så till den milda grad, att den slutade pumpa upp varmt vatten till oss här uppe i norr. Det skulle alltså bli kallt pga. att det blev varmt. Miljömässigt tror jag inte att det spelar någon större roll vad vi NORMAL-svenskar gör, för vi är ju redan världsmästare i sopsortering och miljötänk. Om vi kör el-, diesel-, eller bensin, spelar nog ingen större roll, om man tänker på att : Ett enda medelstort vulkanutbrott kastar om siffrorna i klimat-nissarnas prognoser. Däremot är ju denna skrämsel-propaganda perfekt för dom som vill argumentera för ständigt höjda/nya skatter, att stoppa i det ständigt hungriga integrations-slukhålet.

  Gillad av 1 person

  • Roland Salomonsson

   Givetvis gör kraftiga vulkanutbrott det värre under en Liten Istid. Ingen tvekan.
   Men däremot är snarare golfströmmen en förutsättning för att för att vädereffekterna av en lynnig liten istid skall ske. Minns att under senaste glacialen (vår istid har eg pågått under ca 3 miljoner år med ömsom glacialer och ömsom interglacialer), så var kustområdena utanför Nordkalotten och Murmansk fria från glaciärisar. Visst fanns det isflöden från inlanden ut mot havet (visade av fjordarna) men största delen av landen i anslutning till kusterna var tundra. Visat av bl a Nordens äldst daterade av trädet gran (22000 f kr – kan finnas något ännu äldre numera) från Lofotenregionen. I projektet mätte även ryssarna och de lär ha haft liknande dateringar Jämför även med södra halvan av dagens Grönland.
   Väder med nederbörd kräver mängder med energi, vilket förs fram med vindar (lågtryck) samt till största delen av havsströmmar – i detta fall Golfströmmen.

   Gilla

 • ingemar

  Landet är avlångt! Det har en längre tid skiljt över 40 grader mellan sydligaste Sverige o nordligaste, där man haft 30-35 minus och 5-10 plus längst i söder. Det har också slagits nytt vindrekord för Sverige, drygt 47m/s, i Medelvind i Stekenjokk. Som jämförelse kan nämnas att högsta uppmätta medelvinden under Stormen Gudrun var 33m/s ute på Hanö.
  Varför inga skador i Stekenjokk? det finns inget där som kan blåsa sönder eller bort! Skulle det finnas t ex skog där skulle den jämnas med marken.
  Vid sådana vindstyrkor kan t o m hela stugor blåsa bort, helt enkelt.

  Gilla

  • Roland Salomonsson

   Gudruns effekter beror i huvudsak på att skogsmarkerna missköts genom kalavverkningar.
   Istället bör skogsbruket återgå till den väl beprövade s k blädningstekniken. Denna metod ger 2-4 ggr högre avkastning i Finland. Topparna kommer med blädning att ligga i nivå med varandra (med tiden) utan ”uppstickare” som vindar kan ta tag i.

   Att påstå att blädning inte låter ”bästa” träden fröa av sig är bullshit – när de avverkas med blädning har de sannolikt (i Norrland) redan fröat under 50-75 år. Och vid kalavverkning planterar man med plantor från odlingar och vad säger att detta på en helt annan plats är anpassat till ett lokalt område, d v s sannolikast inte!

   Inte att glömma mängder med andra natureffekter m anl av kalavverkning.

   Gilla

 • Tomas O'Maely

  Lika mycket snö har vi längs Norrlandkusten (Örnsköldsvik) också just nu, några få mil in i landet ändå mer.
  Våren och sommaren 2017 var kall som den sällan varit tidigare.
  Donald Trump har återigen helt rätt, i synnerhet vad gäller den globala uppvärmningen.

  Gilla

  • Realist

   Så är det nog !!!
   Har inte hört något uttalande från Al Gore på länge !!!
   Bor inte denna man i USA längre, där man nu upplever en kyla som de inte haft på årtionden ????

   Gillad av 1 person

   • Roland Salomonsson

    Det är faktiskt 4:e året i följd Nordamerika har sträng vinter. Bara att MSM tycker att svenskarna inte skall få ”konstiga uppfattningar om klimatlarmen” av att få veta det.
    För 3 vintrar sedan var det köldrekord dagligen under 8 veckor i Ryssland från Ural och österut. Canada och USA hade snörekord, men inte lika kallt. Även Grönland hade extra kallt. Snötäcket detta åren nådde nästan Mexikanska Gulfen och Florida. Nästkommande 2 åren har snötäcket enbart nått ned t o m halva USA, liksom denna vinter (hittills), men med tanke på att kylan i Canada ligger på minus 30+ grader så . . . Hittills i år har Sibirien haft ”vintervärme, d v s minus 20-30 grader.

    Gilla

  • Roland Salomonsson

   Ni glömmer att för ca 30 år sedan var dagens snöläge faktiskt normalt. Dock tenderade snön komma från nyåret och sedan i mitten av januari kom det ca 4 veckors extrem kyla (minus 20-35).
   Ännu längre tillbaks, under mellankrigstiden, har gamla längdskidåkare berättat att tävlingssässongen började vid Norrlandskusten först mitten av januari, för då kom snön. Inlanden hade snö tidigare, men där bodde färre med folk och de hade sämre resmöjligheter på den tiden.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: