Helsingfors stadsmiljönämnd säger nej till stormoské

ISLAM. Planerna på en stormoské på Hanaholmen i Sörnäs får ett nej i stadsmiljönämden. Finansieringen är tänkt att komma från Bahrain, vilket har väckt många frågor.

Helsingfors stadsmiljönämnd föreslår för stadsstyrelsen att den inte reserverar en tomt för stormosképrojektet på Hanaholmen i Sörnäs. Beslutet var enhälligt, säger nämndens vice ordförande Risto Rautava (Saml) till FNB.

Orsakerna till nämndens negativa hållning är att projektet är omfattande och att det fortfarande finns en rad öppna frågor och osäkerhetsfaktorer förknippade med det, särskilt vad gäller finansieringen.

Moskén är tänkt att placeras i anslutning till allaktivitetslokaler, till exempel en simhall.

Finansieringen är tänkt att komma från Bahrain, som har täta förbindelser bland annat med det sunnimuslimska Saudiarabien.

Det här har väckt frågor om vilken form av islam som skulle utövas i moskén, i vilken mån finansiärerna skulle styra dess verksamhet och om det kan finnas en risk för radikalisering.

Även utrikesministeriet anser att uppgifterna om projektets bakgrund och finansiering är mycket bristfälliga och att spänningarna mellan olika trossamfund kan komma att återspeglas på Finland genom mosképrojektet. Stadsstyrelsen ska fatta beslut i moskéfrågan nästa måndag.

Från Svenska Yle.fi…

-Pettersson har noterat att i Sverige får islamister finansiera moskéer och friskolor utan att frågor ställs.

Bättre att göra som när Saudier vill bygga moské i Moskva – inga problem säger ryssarna, men… 

10 thoughts on “Helsingfors stadsmiljönämnd säger nej till stormoské

  1. Nu blev denna lilla stackars förtryckta minoritet kränkt!
    Ordet minoritet ska tolkas som ironi, OBS.

  2. Du var snabbare än jag Pettersson 🙂 Vill ännu lyfta fram att detta är resultatet av direkta personval i kommuner och riksdag i Finland. Alla vet att majoriteten av helsingforsarna är emot denna moské och politikerna vet att om de går emot denna folkvilja, väljs de inte in i nästa kommunalval. Direkta val tvingar politikerna att beakta väljarnas vilja hela tiden för väljarnas minne är långt och de minns väl, vem som röstade fel i en viktig fråga.

    Kända politiker föll ut i förra kommunvalvalet i Helsingfors för att de stödde ett (dyrt) konstmuseum (Guggenheim), så då är det ganska klart att en stormoské leder till katastrof för varje politiker som röstar för den.

    Så börja jobba för direkta personval i Sverige också ! Tiden är mogen att kasta listvalen på historiens sophög.

    • Vi var på väg att få personval under Carl Bildts regeringstid, men det som hann att göras försvann snabbt under direkt efterföljande mandatperiod med Ingvar Carlsson i spetsen.

  3. Bevis för att skolan i Finland fungerar mycket bra, folk i besutande myndigheter är kunniga, kuskap ger kurage.

  4. De får åka till det förlovade landet Sverige och bygga en jättemoské istället, vi är ju numera tydligen stormförtjusta i den typen av byggnader !

  5. Demonstrationsfriheten är på väg bort, yttrandefriheten är naggad i kanten och åsiktsfriheten är sargad, åtminstone för vissa grupper. Religionsfriheten kan väl därför lika gärna begränsas till att endast omfatta Svenska (Nordiska Europeiska) ursprungsreligioner dvs Asatro, Kristendom, Katolisism, Samisk religion och annan (som jag ev glömt). Alla dessa går att resonera med och umgås med utan att det leder till våldsamheter och terror.
    Utomeuropeiska primitiva religionsavarter som t ex Islam har inget i Norden att göra och ska förbjudas här! Alla som fortfarande har någon tankeförmåga måste förstå att det är helt NÖDVÄNDIGT!

  6. Vem hade trott nått annat,
    Finnarna bygger inga vapenfabriker i städerna.
    Helt rätt beslut, skicka svensk delegation dit på utbildning i hur
    man hanterar dom mörka krafterna.
    Heder till sisulandet Finland.

Kommentera