Rinkeby kan jämföras med en krigszon


BROTTSLIGHET. Situationen i Stockholmsförorten Rinkeby är så allvarlig att den kan jämföras med en krigszon. Det menar Lise Tamm, som från årsskiftet tillträder som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som arbetar mot den organiserade brottsligheten i Sverige.

Lise Tamms ord skiljer sig något lite mot Karin Wanngårds (S) som är Stockholms kommuns styrelseordförande och finansborgarråd – ”Rinkeby är en av Stockholms finaste stadsdelar” – sade Wanngård för lite sedan. Rinkeby sprudlar av livskraft och energi.

Och idéer för att lösa problemen kan hämtas från konfliktlösningar i till exempel Colombia och El Salvador, det säger Lise Tham till Studio Ett.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon och fortsätter: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen.

Lise Tamm vill bland annat hitta lösningar som ger socialtjänsten verktyg att ta hand om de unga män som hamnar snett. Det räcker inte med fler poliser, anser hon.

Anders Ygeman, tidigare inrikesminister och nu Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, vänder sig emot bilden av Rinkeby som en krigszon, för där finns hundratals aktiva poliser och en ny polisstation håller på att byggas, säger han.

– Polisen där är aktiv och gör ett bra jobb. OM vi tittar på andra utsatta områden, som Biskopsgården, där har vi i princip noll skjutningar nu. I Malmö har vi rekordantal häktade, 80-90 personer sitter i häktet. Så vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är, säger Anders Ygeman.

Om Rinkeby på bloggen…

Sveriges Radio

-Pettersson har varit i Rinkeby centrum, mitt på dagen under en regnig semesterdag. Det räckte för mig. Jag rekommenderar att Karin Wanngård med politikerkollegor gör ett studiebesök på kvällstid utan poliseskort, det ska väl inte vara några problem i en av Stockholms finare stadsdelar…


18 responses to “Rinkeby kan jämföras med en krigszon

 • Rikspolischefen – Rinkeby är ingen krigszon | Petterssons gör skillnad!

  […] Chefsåklagare Lise Tamm jämförde Stockholmsförorten Rinkeby med en krigszon. Men rikspolischef Dan Eliasson håller inte med. – Jag köper inte den beskrivningen, säger […]

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Hela Sverige är med några få undantag (där s.k fint folk bor) idag en krigzon och värre lär det bli så länge en nöjd 87:a, en 7 klöver och ett övrigt föraktfullt välgött PK-etablissemang sätter agendan i f.d folkhemmet !
  Ps:
  Glöm inte att titta SVT, Sveriges stora PK-idol Schyffert har en fått en egen matserie.

  Gilla

 • obervatör

  Tydligen har det då inte hjälpt att Stefan Löfvén den 6 juni 2014 – på Sveriges Nationaldag – stod i Rinkeby Centrum och läste ur Koranen.

  Gilla

 • Malin

  Intressant inlägg! Tham verkar vara en vettig person. Men jag förstod inte det sista klippet på filmen. Var de inne på en fritidsgård?! Måste det vara flera poliser på en fritidsgård? 😨

  Gilla

 • ruben

  Krigszonens ledare tycks haft och har ett misstänkt inflytande över både kommunen och riksdagen under en längre tid tillbaks nu. Sveriges härskare verkar indirekt vara ledarna i dessa krigszoner m.h.a. kommun och riksdag. Vem bryr sig om vad kommunen och riksdagen hittar på, om man misstänker såna allvarliga missförhållanden? Eller är det ett skifte på gång i och med det ovanligt uppriktiga uttalandet av Lise Tham. Eller är det början på valkampanjen med tomma löften, som skall lugna ned ett tag?
  Att man har behov av hundratal aktiva poliser bara i Rinkeby, talar för sig själv. Sverige har inte råd med dessa växande kriminella krigszoner.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Hitta verktyg att ta hand om unga män, vad är det för tjafs.Skicka tillbaka dit dom kommer ifrån.Där kan dom leva som dom vill.Sov gott Adolf

  Gilla

 • Dan

  Har både bott och arbetat politiskt där och jag kan säga att dessa politiker pratar skit. Det enda som är sant i artikeln är att det är en krigszon och där det är krig sätter man in militär.
  Ta bara”brottarLena”, ett mycket fint exempel på framgången i Rinkeby. Ta alla kriminella och utvisa dem, det är det enda som biter. Allt enligt tidigare uttalanden från polisen.
  Arbetsläger istället för kravlöst bidragstänk. De flesta vill inte ha arbete, åtminstone inte som knegare, därför gör dem sig själva ”icke anställningsbara”.
  Tycker det är en skymf mot människor som sköter sig, då har samhället en hel arsenal av verktyg om du inte söker arbete, efter ett tag är du utan bidrag. I dessa enklaver så händer ingenting, ändå åker många omkring i flotta bilar och är välhängda med guld!
  Politikers ch polisens snack är bara undanflykter. Den taktik de valt, samtal, leder ingenstans eftersom de aldrig sätter kraft bakom orden.

  Gilla

 • Mm

  Haha, instämmer med ”utvandrad”💣🔫💣

  Gilla

 • Ulli

  Om en vettig immigrationspolitik hade förts borde de invandrade vara i arbete och inte i häkte.

  Gilla

  • Ulli

   Om detta klientel är det enda som tycker att Sverige fortfarande attraktivt, ja då är det inte långt till den slutgiltiga totala kollapsen.

   Gilla

 • ossie

  Om Rinkeby är en av Stockholms finaste stadsdelar så kan man ju undra hur dom andra är. Tur att man inte bor där.

  Gilla

 • Utvandrad

  Hela Järva regionen var nog säkrare mellan 1905-1970 då det var ett militärt skjutfält.

  Gilla

 • För Vårt Bästa?

  Saknas bara ännu ännu ännu mera pengar och korv.
  Jo det där med skjutningar…hittar man inget vapen så rapporteras det inte trots att skottskodor finns. Nya given vetni!

  Gilla

 • angelicaplacet

  I Växjö försöker polisen och politiker hantera utvecklingen så att allmänheten inte ska se och märka något.

  Man kan tänka sig hur polisen och politiker arbetar i Järva området som har växt sig mycket större.

  Gilla

 • Fredde

  Ygerman förnekar in i det längsta.

  Han har förmodligen aldrig pratat med en riktig polis, bara den där som utger sig vara polis, Eliasson heter han visst.

  Men, som en polis sa förra veckan:
  ”filma inte här, det kan vara farligt Dessutom kan vi och våra bilar bli utsatta för stenkastning!”
  Och, de åker inte dit med en enda bil, det måste vara ett antal.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Och i krigszonen står politiker och håller sina sommartal.

  Gilla

 • jockfall

  Det går inte att lita på dagens politiker. Lovar och lovar men håller inget!

  Gilla

 • Carina-Fina

  Gud som haver barnen kär
  om vi ändå hade en polischef här.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: